România se confruntă cu un deficit major de muncitori calificați și, totuși, puține școli de la noi reușesc să-i pregătească pe absolvenți pentru cerințele pieței. Peste 150 de elevi din Iași visează să devină specialiști în domeniul aeronauticii, învățând să repare avioane la o companie care se ocupă de mentenanță. Pentru fiecare oră muncită, elevii vor primi câte 6 lei. „Abandonul școlar în acest sens este diminuat”, e de părere directoarea colegiului unde învață elevii.
Alexandru Dogariu, șef avion: Pe zona motorului o să instalăm capotele, pe zona cabinei o să instalăm scaunele. Scaunele o să le instalăm după documentele furnizate de către producător.
Peste 150 de elevi din Iași învață să repare avioane la o companie care se ocupă de mentenanță pentru companii aeriene mari din toata Europa si nu numai. Până nu demult, Răzvan era convins că, în momentul în care va termina studiile, va pleca din țară.
Răzvan Lefter, elev: Acum mă simt altfel. M-am gândit că acum am un loc și am un viitor foarte bun.
Reporter: Unde plănuiai tu să pleci?
Răzvan: Germania, nu știu, unde găseam. Banii să iasă.
Reporter: Ce ai fi făcut?
Răzvan: Orice! Orice, orice muncă.
Un specialist licențiat, a cărui semnătură garantează calitatea reparațiilor, câștigă la debut 2.500 de euro. Și Bianca visează la o carieră în domeniu.
Bianca Palade, elevă: Mi se pare foarte interesant și abia aștept să și zbor cu avioanele și chiar cu astea făcute și reparate de noi.
Elev: Nu toată lumea are privilegiul să vadă un avion din toate încheieturile cum l-am văzut eu zi de zi aici.
Școala a făcut un parteneriat pentru stagii de practică, după ce a obținut o finanțare europeană de jumătate de milion de euro.
Cristina Bida, directorul Colegiului „Mihail Sturdza” Iași: Abandonul școlar în acest sens este diminuat tocmai pentru că ei sunt susținuți inclusiv de Uniunea Europeană, nu doar de România. Fiecare copil va primi 6 lei pe oră.
Daniel Vîrnă, director resurse umane: Multe dintre unitățile de învățământ tehnic s-au transformat în licee teoretice și am avut mari dificultăți în a găsi forță de muncă calificată.
Proiectul durează trei ani, timp în care elevii vor face 10 săptămâni de practică, aproximativ 300 de ore în total.
reporter: Ligia Pricopi
operator: Mihai Boaru
Editor : Izabela Zaharia