A început reciclarea hainelor în Baia Mare. Tomberoanele sunt mai mult o improvizație, pentru că sunt identice cu cele de gunoi, dar au lipite un afiș pe care scrie „deșeuri textile”. În Arad, în schimb, Garda de Mediu anunță că va începe controale pentru a vedea dacă primăriile din județ au asigurat colectarea deșeurilor textile, conform măsurii cerute de Uniunea Europeană de la 1 ianuarie.

S-a dat startul reciclării deșeurilor textile în Baia Mare. Tomberoanele sunt păzite de Poliția Locală și sunt puse la dispoziția oamenilor pentru strângerea îmbrăcămintei uzate.

Romeo Dobocan – director ADI Deșeuri Maramureș: Frecvența de colectare este raportată exclusiv la populație. Nu vor putea fi aduse la aceste puncte de colectare deșeuri de la agenți economici, care au obligativitatea să își gestioneze individual deșeurile textile.

Localnic: Ideea mi se pare bună, dar ar trebui găsit un mijloc prin care populația să fie cât de cât înștiințată și educată în acest sens.

Localnică: Mi se pare o idee foarte bună, pentru că nu era normal să le punem la alt tip de deșeuri.

Măsura ar fi trebuit implementată, la cererea Uniunii Europene, din 1 ianuarie 2025. Motiv pentru care, în județul Arad, de exemplu, Garda de Mediu a anunțat că va organiza controale la primării. Motivul – punctele de colectare pentru deșeurile textile nici măcar nu există, încă.

Raluca Cotrău – purtător de cuvânt Primăria Arad: Cu o investiție prin PNRR de peste 20 de milioane de lei se amenajează patru centre de colectare prin aport voluntar, unde arădenii vor putea depune, în mod gratuit, o gamă extrem de largă de deșeuri, inclusiv pe cele textile. Aceste cav-uri vor fi date în folosință în decursul acestui an. Până atunci, s-a convenit cu operatorul de salubritate menajeră să se organizeze periodic campanii de colectare a acestui tip de deșeuri.

Măsura are scopul de a combate poluarea masivă generată de industria textilă.

operatori: Sebastian Codrean, Cristian Kovacs

Editor : Izabela Zaharia

Share.
Exit mobile version