Liderii PSD, PNL și UDMR s-au întâlnit luni, de la ora 13, într-o ședință decisivă pentru stabilirea strategiei în turul doi al alegerilor prezidențiale, dar și pentru a discuta viitorul coaliției de guvernare. PSD a decis retragerea de la guvernare, iar Marcel Ciolacu își va depune demisia din funcția de premier. 

ACTUALIZARE 19:00 Marcel Ciolacu a confirmat că PSD a decis retragerea de la guvernare și că el își va depune demisia. Totodată, el a spus că partidul a decis să nu sprijine public niciunul dintre cei doi candidați aflați în cursa pentru Președinția României, la turul doi al alegerilor prezidențiale.

”Am văzut votul românilor de ieri. Asta înseamnă că coaliţia de guvernare nu are legitimitate, cel puţin în această componentă. Le-am propus colegilor mei ieşirea din coaliţia de guvernare, care implicit duce la demisia mea din funcţia de prim-ministru, lucru pe care o să-l fac după întâlnirea cu dumneavoastră”, a anunţat Marcel Ciolacu.

“Oricum mă schimba viitorul președinte. Decât să mă schimbe viitorul președinte….”, a adăugat el. Potrivit acestuia, viitorul președinte, care va fi ales în 18 mai, “va decide împreună cu partidele care pot crea o majoritate în Perlament cine va guverna și cine va fi prim ministru”.

El a precizat că a doua decizie, la propunerea a foarte mulţii colegi şi cu experienţă politică din interiorul partidului, a a fost de a nu susţine public unul dintre cei doi candidati din turul 2. ”Fiecare simpatizant al Partidului Social-Democrat va vota cum doreşte pe propria conştiinţă, un lucru care mi se pare corect”, a completat Ciolacu. 

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

ACTUALIZARE 18:15: Surse citate de Digi 24 afirmă că în ședința de criză a PSD s-a decis ca partidul să iasă de la guvernare, premierul Marcel Ciolacu urmând să își prezinte demisia. Ședința s-a încheiat. 

News.ro scrie că miniștrii PSD vor rămâne interimari până la formarea unui nou guvern, maximum 45 de zile.

Marcel Ciolacu urmează să-și depună demisia președintelui interimar, Ilie Bolojan. 

Bolojan va desemna un premier interimar din rândul actualilor miniștri. După alegerile prezidențiale, viitorul președinte va negocia cu partidele parlamentare o coaliție de guvernare care va forma un nou guvern.

ACTUALIZARE 17:10 Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a afirmat, luni, într-un mesaj pe pagina oficială de Facebook, că rezultatul primului tur al alegerilor prezidenţiale nu a depins de maghiari, la fel cum nu va depinde nici rezultatul turului al doilea.

Candidatul Coaliţiei, Crin Antonescu, susţinut de PSD, PNL, UDMR şi minorităţi, s-a clasat pe primul loc doar în judeţele cu comunităţi mari de maghiari. În Harghita, Antonescu a obţinut peste 70% dintre voturi, iar în Covasna peste 60%.

ACTUALIZARE 16:50 ”Astăzi, după ce am văzut votul românilor şi faptul că această coaliţie nu şi-a îndeplinit obiectivele, deci neavând nicio credibilitate după votul românilor, am să propun colegilor mei ca PSD să iasă din această coaliţie”, a declarat, luni, Marcel Ciolacu.

”Dat fiind votul românilor, am să propun colegilor mei ca PSD să iasă din această coaliție. Dacă colegii mei vor vota ca să ieșim din coaliție, normal că eu, ca prim-ministru al coaliției, am să îmi depun demisia. Tot astăzi, la președintele interimar al României”, a declarat premieru Ciolacu, în timp ce se pregătea să participe la ședința de criză a a PSD. El a declarat că, pentru că PSD, PNL și UDMR, coaliția la putere, nu și-a îndeplinit obiectivul de a duce candidatul său la prezidențiale în turul doi al alegerilor, acum urmează să propună colegilor săi ieșirea din această coaliție. 

ACTUALIZARE 16:45 Cătălin Predoiu, președintele interimar al PNL, confirmă că Marcel Ciolacu este pregătit să renunțe la funcția de prim-ministru și că au fost discuții legate de guvernare, în noul context după prezidențiale.

Liderul PNL a declarat că în opinia sa trebuie să continuăm pe acelaşi drum, pe aceleaşi valori, pe ideea de stabilitate a României şi speră ca întreg Biroul Politic al partidului să susţină această propunere a sa. În legătură cu guvernarea, Predoiu a arătat că ”chestiunile sunt mai delicate”.

Cătălin Predoiu a declarat la sediul partidului că cele două subiecte aflate pe ordinea de zi a şedinţei PNL se referă la campania prezidenţială, turul 2 al alegerilor prezidenţiale şi poziţia faţă de guvernare.

”O să plec în ambele discuţii, în ambele subiecte, de la principiile noastre, de la valorile noastre, de la logica politică şi bun simţ în politică, de a continua în noul context, faţă de prezenţiale, pe linia pe care am început. Acum, însă, sunt alţi candidaţi în discuţie şi sigur că sunt concretizate aceste poziţii, e clar”, a arătat Predoiu. Preşedintele interimar al PNL a mai spus că a avut multe discuţii în coaliţie, astăzi şi au convenit ca să propună Birourilor, fiecare partid, ceste subiecte despre dezbatere şi să anunţe ulterior deciziile.

Cătălin Predoiu a mai spus că a avut câteva discuţii pe parcursul zilei cu preşedintele interimar Ilie Bolojan.

”Domnul Bolojan, ca şi alţi colegi, ne-au transmis că trebuie să discutăm în partidul acestei lucruri şi le vom transmite”, a spus liberalul. Despre vehicularea numelui ministrului Educaţiei, Daniel David, ca posibil premier interimar, Predoiu a ţinut să precizeze că sunt mai multe nume discutate.

El a mai spus că este posibilă şi varianta unui guvern plin. ”Şi aceasta e o variantă, toate aceste chestiuni le vom lămuri după şedinţa Biroului”, a arătat Predoiu. Predoiu a spus că părerea lui personală este foarte clar conturată în legătură cu prezidenţialele.

”Cred că trebuie să continuăm pe acelaşi drum, pe aceleaşi valori, euroatlantice, pe ideea de stabilitate a României şi evident că acest lucru trebuie discutat în interior şi decis. Eu sper ca întreg Biroul să susţină această propunere pe care am să o fac. Iar în legătură cu guvernarea, chestiunile sunt mai delicate, trebuie să ascult şi opiniile colegilor şi să vedem ce e mai bine, în primul rând pentru stabilitatea ţării, pentru cetăţen, dar şi pentru partid”, a completat Predoiu.

ACTUALIZARE 16: 30 Europarlamentarul PSD Victor Negrescu afirmă, luni, că se va face o analiză în interiorul partidului pentru rezultatul alegerilor şi va fi luată o decizie în cursul acestei zile.

Printre numele vehiculate pentru preluarea șefiei PSD se numără și cel al europarlamentarului Victor Negrescu. Întrebat de reporteri dacă este interesat să candideze pentru șefia PSD, Negrescu a declarat: “Le mulțumesc celor care-mi vehiculează numele, nu am această intenție”.

El a notat că PSD are “cea mai mare reprezentare în Parlament” și “nu poate fi la remorca altui partid” într-o formulă de coaliție de guvernare.

El a exclus însă alianțele cu partidele extremiste: “PSD nu poate forma în prezent o alianță cu AUR”.

ACTUALIZARE 14.55 Ședința coaliției de guvernare s-a încheiat, iar liderii PSD, PNL și UDMR au părăsit Palatul Victoria.

ACTUALIZARE 14.45 Premierul Marcel Ciolacu și președintele interimar Ilie Bolojan au avut o discuție astăzi despre cine ar putea fi înlocuitorul liderului PSD la șefia guvernului, după demisia lui Ciolacu, potrivit surselor Digi24. Jurnalista Ema Stoica transmite că pe lista pentru a prelua funcția de premier interimar se afla ministrul Educației, Daniel David, susținut de voci din PNL, dar și Cătălin Predoiu, actual ministru de Interne și vicepremier, în timp ce din partea PSD este vehiculat atât numele lui Marian Neacșu, actual vicepremier cât și numele lui Bogdan-Gruia Ivan, actual ministru al Cercetării, Inovării și Digitalizării.

ACTUALIZARE 14.20 Premierul Marcel Ciolacu a transmis în coaliţie că e dispus să îşi dea demisia din funcţia de premier, un anunţ fiind aşteptat după şedinţa conducerii PSD care va avea loc la ora 17.00. Tot atunci se reuneşte şi PNL într-o şedinţă, au precizat surse politice pentru News.ro. Un scenariu luat în calcul este şi o demisie a întregii conduceri a PSD, după şedinţa de la sediul PSD.

Premierul Marcel Ciolacu le-a transmis liderilor coaliţiei că îşi va da demisia din fruntea Guvernului, în urma rezultatului primului tur de scrutin a alegerilor prezidenţiale.

Potrivit surselor, în urma demisiei premierului, preşedintele interimar Ilie Bolojan ar urma să numească un premier interimar dintre miniştrii Executivului, care să rămână în funcţie până după alegeri.

Partidele din coaliţie au mai discutat ca actuala coaliţie să fie menţinută deocamdată, ţinând cont de contextul electoral, legat de turul doi al alegerilor prezidenţiale.

În şedinţa PSD de luni este posibilă şi o demisie în masă a conducerii partidului, în urma rezultatului primului tur de scrutin.

ACTUALIZARE 13.50 Consiliul Politic Național al Partidului Social Democrat se reunește luni, 5 mai 2025, de la ora 17.00, în sistem hibrid, cu participare fizică și online, la sediul central al PSD din Șoseaua Kiseleff nr. 10. Și liberalii ar urma să aibă o întrunire a liderilor partidului în această după-amiază.

ACTUALIZARE 13.03 Vicepreşedintele PNL Gigel Ştirbu face, luni, un apel sincer şi deschis către conducerea Partidului Naţional Liberal să iasă de la guvernare şi să se detaşeze clar de PSD.

„Fac un apel sincer şi deschis către conducerea Partidului Naţional Liberal: este momentul să ieşim de la guvernare şi să ne detaşăm clar de PSD. Istoria recentă ne-a arătat, fără echivoc, că de fiecare dată când PNL a făcut alianţă cu PSD, partidul nostru a avut de suferit. Aceste două formaţiuni au fost mereu ca uleiul şi apa, nu se amestecă, nu au aceeaşi viziune şi nu împărtăşesc aceleaşi valori”, spune Gigel Ştirbu pe Facebook.

ACTUALIZARE 12.25 Premierul Marcel Ciolacu a ajuns la sediul Guvernului.

ACTUALIZARE 12.23 Lucian Romașcanu, președintele Consiliului Județean Buzău, a comentat în direct la Digi24 reacțiile din PSD după rezultatele alegerilor. Întrebat dacă Marcel Ciolacu ar trebui să demisioneze din fruntea Guvernului și a partidului, a declarat că această variantă „este o opțiune”, dar a făcut apel la prudență și la o analiză a situației.

„Eu sunt de acord cu o singură chestiune, că este momentul să ne abținem de la comentarii definitive, la nici măcar jumătate de zi de când s-au închis urmele, și să vedem ceea ce ar putea declanșa fiecare gest al nostru. (…) Domnul Toma a vorbit la cald, îmi pare rău că a zis lucrurile pe care le-a zis”, a spus Romașcanu.

ACTUALIZARE 12.20 Constantin Toma, primar PSD al municipiului Buzău, a declarat în direct la Digi24 că este nevoie ca întreaga conducere a partidului, inclusiv Marcel Ciolacu și Paul Stănescu, să plece din funcție și a spus că nu mai vede un viitor al alianței cu PNL și UDMR. Toma a criticat și decizia PSD de a direcționa voturi către George Simion în alegerile din noiembrie 2024, iar despre Victor Ponta a spus că nu ar trebui să revină în partid.

Constantin Toma a fost întrebat, la Digi24, dacă Marcel Ciolacu ar trebui să plece din fruntea Guvernului. „În mod normal, da, este o rușine pentru Partidul Social Democrat și așa cum a spus domnul Paul Stănescu, care este cel mai ascultat om din PSD, dacă Crin Antonescu nu va intra în turul doi, vom pleca cu toții acasă. Noi suntem acasă, vorbesc ca primar să plece și ei de acolo din conducerea partidului pentru că ne-au făcut de râs și prin măsurile luate în timp am ajuns la această situație în care retrăim într-un fel aceeași ură care era împotriva lui Dragnea sau pe timpul lui Dragnea împotriva PSD-ului. Și nu este normal. Partidul ăsta a făcut multe, dar, datorită conducerii proaste, s-o spunem foarte clar, avem probleme deja și lumea nu mai votează cu PSD-ul. Dacă mâine ar fi alegeri parlamentare, PSD-ul probabil ar lua sub 10% din păcate”, a explicat Toma.

ACTUALIZARE 12.15 Deputatul PNL Robert Sighiartău a declarat, luni, că actuala configuraţie a coaliţiei se va schimba şi că ar fi ideal fără PSD, însă este greu, dar trebuie un guvern fără Marcel Ciolacu şi oamenii din jurul lui. El a mai afirmat că şi în PNL e nevoie de o schimbare a garniturii din guvern, să vină oameni ca Ilie Bolojan.

Robert Sighiartău a declarat la sediul PNL, despre cauzele eşecului din primul tur la prezidenţiale, că s-a datorat faptului că în primul rând, faptul că Marcel Ciolacu „a fost acceptat încă o dată prim-ministru şi nu a plecat o dată cu Klaus Iohannis din funcţia de prim-ministru”.

Întrebat dacă Marcel Ciolacu a fost o frână pentru Crin Antonescu, Robert Sighiartău a spus: „A fost cu siguranţă. Încă din decembrie am spus foarte clar că votul de blam dat partidelor clasice şi mai ales guvernului au fost împotriva unor oameni care au sfidat”, a explicat el.

Sighiartău a mai acuzat PSD că a avut un candidat independent în primul tur, pe Victor Ponta. „Dacă vă uitaţi pe cifrele electorale o să vedeţi că Partidul Social-Democrat a avut un candidat independent la aceste alegeri, pe numele său, Victor Ponta”, a arătat el.

ACTUALIZARE 11.20 – Marcel Ciolacu ia în calcul demisia din funcția de premier, în urma rezultatelor slabe obținute de candidatul coaliției la alegerile prezidențiale, potrivit informațiilor Digi24.

Discuții în acest sens au loc încă de astăzi în interiorul Partidului Social Democrat, iar o decizie ar putea fi anunțată chiar în cursul zilei, în ședința coaliției de guvernare.

Știrea inițială – Principalele teme sunt susținerea unui candidat comun și gestionarea efectelor politice și economice ale rezultatului de duminică, în care George Simion s-a clasat detașat pe primul loc.

Una dintre primele poziționări oficiale a venit de la UDMR. Președintele formațiunii, Kelemen Hunor, a anunțat luni dimineață că partidul îl va susține pe Nicușor Dan în turul al doilea.

„Rațiunea ne spune să îl susținem pe Nicușor Dan. Este o alegere mai bună din perspectiva comunității maghiare”, a declarat liderul UDMR.

Kelemen Hunor a respins criticile privind scorul obținut de candidatul coaliției, Crin Antonescu, care nu a intrat în turul doi. Acesta a subliniat că în județele cu prezență semnificativă a etnicilor maghiari, candidatul coaliției s-a situat pe primul loc.

În tabăra PSD, deocamdată nu există nicio reacție oficială în această dimineață. Niciun lider important nu a ajuns la sediul din Kiseleff, deși aseară, potrivit surselor Digi24, au avut loc discuții tensionate. Mai mulți primari PSD și președinți de consilii județene au fost criticați pentru lipsa de implicare în campanie și pentru faptul că o parte din voturile electoratului de stânga ar fi fost direcționate către Victor Ponta.

Marcel Ciolacu ar fi acuzat public implicarea lui Ponta în campanie, susținând că fostul premier „a divizat votul social-democraților”.

La rândul său, deputatul liberal Robert Sighiartău l-a acuzat pe Marcel Ciolacu că „i-a adus prejudicii” candidatului coaliției. Acesta a adăugat că „cele trei partide care formează majoritatea parlamentară nu mai au susținere puternică în teritoriu”.

Editor : M.C | Ș.A.

Share.
Exit mobile version