Adresele elevilor din Constanța sunt luate la puricat de polițiștii din Constanța. Totul după ce primarul s-a plâns de traficul infernal din jurul școlilor, pe care îl pune pe seama faptului că unele unități sunt supraaglomerate. Și asta pentru că părinții apelează la vize de flotant ca să își înscrie copiii la școlile pe care le consideră mai bune. Edilul spune că dacă elevii ar merge pe jos, la școlile apropiate de casă, traficul s-ar diminua.
Așa arată, în fiecare dimineață, traficul pe străzile din Constanța. Bară la bară, mașinile înaintează cu greu pe străduțele din oraș.
„Asta-i comuna Constanța, asta-i comună, nu e oraş. Uitaţi-vă ce dezastru este, se lucrează dezorganizat, cu firme care n-au nicio treabă cu lucrări, cu ce se întâmplă aici”, spune un șofer.
„În tot oraşul este dezastru!”, confirmă un alt participant la trafic.
Față în față cu acest fenomen, primarul pare că a găsit soluția: de vină pentru haosul din trafic sunt părinții, care traversează întreg orașul ca să-i ducă pe copii la școală.
„Copiii să învețe la școala de cartier. Ei bine, unii, şi se pare că este o regulă, cel puţin asta am văzut eu în Constanța, eludează regula asta, la anumite şcoli considerate bune şi îşi fac nenumeroase vize de flotant pentru a-şi putea înscrie copiii la şcoală”, susține Vergil Chițac, primarul municipiului Constanța.
Așa că a cerut controale în 5 școli din centrul orașului. Polițiștii trebuie să verifice acum dosarul fiecărui copil în parte. Directoarea unei școli aflate în vizorul primarului confirmă această practică.
„Au fost ani când erau la aceeași adresă mai multe persoane. Am sesizat la poliție”, spune Corina Teodorov, directoarea Școlii Gimnaziale „Ion Jalea” din Constanța.
De cealaltă parte, părinții cer condiții bune în toate școlile și nu se consideră vinovați pentru haosul din traficul din oraș.
„Nu, nu e ok. Fiecare copil are dreptul la şcoala respectivă. Traficul este blocat de gropile care s-au făcut”, e de părere un părinte.
„Ar fi nevoie de şcoli noi, dotate şi nu renovate cele existente în timpul anului şcolar. Jumătate de şcoală este în renovare şi multe clase sunt închise. Vedeţi, au toalete în curtea şcolii”, spune un alt tată.
„Ar mai trebui și școli făcute, pentru că, într-adevăr, copiii sunt mulți”, susține un alt părinte.
„Elevul are dreptul la educaţie, nu îl putem împiedica, şi cetăţeanul îşi poate face domiciliul sau reşedinţa unde doreşte. În loc să mergem la sursă, să vedem de ce se întâmplă acest fenomen, să dotăm, să amenajăm spațiile de învățământ de la periferie sau chiar din ruralul apropiat, să fie după toate normele și cu cadre didactice pregătite corespunzător, pentru ca părinții să nu mai fie tentați să apeleze la aceste forme de transfer”, e de părere Dan Cernat, președintele Comitetului Județean al Părinților Constanța
„E doar o falsă impresie că numai anumite unități de învățământ pot oferi învățământ de calitate. Sunt foarte aglomerate anumite unități de învățământ”, spune Sorin Mihai, inspector general IȘJ Constanța.
Polițiștii au început deja verificările în cele 5 școli reclamate de primarul orașului.
reporter: Iulia Stanciu
operator: Cristian Dumitraşcu
Editor : Izabela Zaharia