Cancelarul german Olaf Scholz i-a asigurat, vineri seara, pe refugiaţii sirieni „integraţi” în Germania că rămân „bineveniţi”, în timp ce conservatorii şi extrema dreaptă cer întoarcerea în ţara lor de origine după îndepărtarea de la putere a preşedintelui sirian Bashar al-Assad, relatează AFP, potrivit Agerpres. 

„Oricine lucrează aici, care este bine integrat este şi rămâne binevenit în Germania. Este evident”, a declarat liderul social-democrat într-un mesaj postat pe platforma X, menţionând că „anumite declaraţii din ultimele zile au destabilizat profund” persoanele de „origine siriană”.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Germania are aproximativ un milion de sirieni, dintre care majoritatea au sosit după izbucnirea războiului civil, în 2011, în special în timpul „crizei migraţiei” din 2015. Unii dintre ei au obţinut cetăţenia germană, dar mulţi nu o au încă, ceea ce îi face mai vulnerabili la procedurile de expulzare.

Germania, ţara UE care găzduieşte cea mai mare diasporă siriană, a suspendat luni deciziile privind cererile de azil în curs formulate de exilaţi sirieni, ca urmare a căderii regimului lui Bashar al-Assad, a anunţat ministrul german de interne, Nancy Faeser, notează dpa şi AFP.

Având în vedere „incertitudinea actuală”, Oficiul federal pentru imigrare şi refugiaţi (BAMF) a „decretat astăzi o îngheţare a deciziilor privind procedurile de azil în curs de desfăşurare” ale migranţilor sirieni, a scris luni Nancy Faeser într-un comunicat.

Peste 47.000 de cereri de azil sunt vizate de această suspendare, potrivit unui purtător de cuvânt al BAMF.

La mai puţin de 48 de ore de la răsturnarea preşedintelui Assad, dezbaterea privind întoarcerea migranţilor sirieni a fost deja lansată în principala economie europeană, aflată în campanie electorală, în special de către extrema dreaptă şi de dreapta conservatoare.

Editor : C.L.B.

Share.
Exit mobile version