România importă masiv gaze pentru a se încălzi, în condițiile în care am văzut gerul și zăpezile au pus stăpânire pe țară. Aproape o treime din gazele necesare consumului vin astăzi de peste graniță. Sebastian Burduja a oferit asigurări că românii nu vor rămâne fără gaz, în sezonul rece. De asemenea, ministrul Energiei a anunțat că va fi publicat un proiect de act normativ, până la sfârșitul acestei săptămâni, care să prevadă prelungirea pentru încă trei luni a plafonării prețurilor la energie electrică, și pentru 12 luni în cazul gazelor. Plafonările expiră pe 31 martie.

Episodul de ger și ninsori a dus la o creștere a consumului de gaze, care nu mai poate fi acoperit doar din producția internă și depozite. Este nevoie și de importuri masive. La ora 11:00, astăzi, intrau prin toate punctele de interconectare disponibile cu Bulgaria și Ungaria 16,8 milioane m³ de gaze și ieșeau către Republica Moldova 3,7 milioane m³ de gaze. Cu alte cuvinte, importam cam o treime din consum.

Achizițiile suplimentare de gaze se fac în special pe piața spot, unde prețurile au crescut foarte mult, depășindu-le pe cele de pe piețele din centrul și vestul Europei.

Pentru tranzacțiile cu gaze cu livrare azi, prețul spot de la Bursa Română de Mărfuri a fost, potrivit celor de la energia.ro, de 341 lei pe megawatt/h, adică peste 68 euro. La hub-ul de la Viena, megawatt/oră a fost tranzacționat cu 52,5 euro.

România arde, în prezent, 50 milioane m³ de gaze, pentru încălzire

Ca să se încălzească România arde astăzi peste 50 de milioane m³ de gaze. Aproape jumătate din cantitate vine din producția internă. Din depozite sunt scoase, potrivit datelor Transgaz, 17,4 milioane m³ de gaze.

România mai are în prezent înmagazinată o cantitate de circa 1,17 miliarde m³ de gaze, potrivit ministrului Energiei, Sebastian Burduja.

Datele Gas Infrastructure Europe arată gradul de umplere al depozitelor noastre, era în urmă cu două zile, la 36,2%. Două dintre depozitele care se găsesc în zona cu cel mai mare consum din România, Bilciurești și Urziceni mai au doar 17,72% respectiv 9,24% din cantitatea de gaze înmagazinată la începutul sezonului rece.

Ministrul Energiei Sebastian Burduja de asigurări românilor că nu vor rămâne fără gaz în această iarnă, chiar dacă în această perioadă sunt făcute importuri masive, iar gerul se va ide intensifica în zilele următoare.

„Suntem pregătiți și niciun român nu va rămâne fără gaz. Nicio companie din România nu va rămâne fără gaz. Avem 1,17 miliarde metri cubi în depozite. E adevărat, gradul de umplere de la anumite depozite, de la Depotgaz, este unul diferit de la un depozit la altul”, a declarat Sebastian Burduja, marți la Digi24.

În weekend, pe perioada nopții, temperaturile vor coborî până la -19 sau -20°. în Capitală vor fi -17°, iar în acest context Guvernul ia în calcul continuare a actualei scheme de plafonare la gaze timp de un an, iar la energie electrică timp de trei luni. Aici problema este cea a banilor. Cele trei miliarde de lei prinse în buget nu acoperă nici măcar datoriile pe care statul le are la furnizori pentru prefinanțarea schemei de anul trecut, darămite pentru continuarea măsurilor de sprijin până la final de iunie.

Burduja propune plafonarea prețului la energie cu încă trei luni, iar la gaze, cu încă un an

Ministrul Energiei Sebastian Burduja, a anunțat, după şedinţa de luni a Comitetului Interministerial pentru protejarea consumatorilor vulnerabili şi combaterea sărăciei energetice, că până la finalul săptămânii, va fi publicat în transparenţă propunerea de act normativ privind noua schemă de sprijin, scenariul de bază fiind continuarea actualei scheme pentru minim 3 luni pentru energie electrică, iar pentru gaze pentru 12 luni. 

„Până la finalul săptămânii, vom publica în transparență propunerea de act normativ privind noua schemă de sprijin. Scenariul de bază este continuarea actualei scheme pentru minim 3 luni pentru energie electrică, iar pentru gaze pentru 12 luni, ca să acoperim anul gazier și să susținem procesul de reumplere a depozitelor de gaze, pe parcursul acestui an. Analizăm soluții pentru a menține energia accesibilă fără creșteri bruște ale facturilor. Propunem măsuri tranzitorii pentru o piață mai transparentă, mai lichidă și mai stabilă. După finalizarea prelungirii schemei de compensare-plafonare, vom implementa noi forme de sprijin pentru consumatorii vulnerabili prin carduri sau vouchere de energie. Un sprijin mai bine țintit, pentru cei care au cu adevărat nevoie de el”, a scris Sebastian Burduja, luni pe Facebook.

El a adăugat că „prioritatea noastră zero rămâne protejarea românilor”, iar Guvernul se asigură că „fiecare familie și afacere va avea acces la energie la prețuri echilibrate, menținând competitivitatea economică a țării”.

„Știați că? România are al 4-lea cel mai ieftin gaz și a 5-a cea mai ieftină energie electrică din UE, conform Eurostat, pe baza actualei scheme de compensare-plafonare. Prețurile la energie sunt influențate de factori geopolitici și decizii externe, iar noi luăm măsuri pentru a evita creșterile necontrolate. De altfel, în ultima perioadă, prețul gazului a crescut cu 40% și prețul energiei electrice cu 25%, iar în lipsa compensării-plafonări aceste evoluții s-ar fi reflectat direct în facturi”, a completat ministrul Energiei.

Ministrul PNL a mai spus că singura soluție pe termen mediu și lung pentru reducerea facturilor este creșterea capacității de producție de energie electrică și gaz în România.

„Anul trecut a însemnat un număr record de proiecte noi puse în funcțiune, cu peste 1200MW (cărbune, solar, eolian, baterii). Anul acesta ne-am propus să dublăm această performanță. Prin fiecare MW nou, prin fiecare investiție nouă, România își consolidează independența energetică și beneficiază de mai multă energie sigură, ieftină și curată — în această ordine de priorități. Ca pași următori pentru aceste zile, vom pune până la finalul acestei săptămâni propunerea de ordonanță de urgență în transparență decizională, iar săptămâna viitoare ne dorim să adoptăm actul normativ în guvern. Până atunci, continuăm consultările cu toate părțile interesate, pentru a asigura funcționarea corectă a sectorului energetic românesc. Obiectivul principal rămâne protejarea cetățenilor români. Înainte, împreună”, a conchis Burduja.

Editor : Ana Petrescu

Share.
Exit mobile version