Preşedintele CNAS, Horaţiu Moldovan, a declarat luni, într-o conferință de presă, că sistemul sanitar se află „într-un moment de cumpănă” în momentul de faţă, iar relaţia medic-pacient are nevoie de o „resetare”. El a anunţat o platformă online pentru programări a pacientului, în timp ce cardul de sănătate va fi înlocuit cu cartea nouă de identitate.
„Sistemul sanitar se află într-un moment de cumpănă, în momentul de faţă, şi nu doar din perspectivă bugetară, nu doar din perspectiva faptului că, de lângă cele 77 de miliarde de lei aprobate în buget, pentru anul 2025, practic, nevoia reală este de cel puţin 88, la care se adaugă încă 3 miliarde datoriile istorice legate de concelii medicale, dar şi din perspectiva relaţiei medic şi pacient. Această relaţie medic-pacient are nevoie de o resetare. E nevoie de creşterea încrederii, de redobândirea încrederii pacientului în sistemul sanitar şi, în acelaşi timp, este nevoie de recâştigarea prestigiului profesional al medicului”, a spus directorul CNAS în conferinţa de presă.
Platformă online dedicată pacienților
Horaţiu Moldovan a precizat că aceste măsuri de eficientizare a cheltuielor în sănătate, sunt, în acelaşi timp, măsuri de creştere a calităţii actului medical,
„Astăzi, pacientul pleacă de multe ori din cabinetul medicului de familie într-o direcţie care nu întotdeauna este foarte clară. Nu întotdeauna ştie unde şi cui să se adreseze pentru a putea beneficia de un diagnostic şi pentru a putea beneficia de tratamentul cel mai potrivit. De aceea, noi, împreună cu Ministerul Sănătăţii, vom lucra la o platformă online, la un sistem centralizat de programări a pacientului în sistemul de asigurări sociale de sănătate, astfel încât, un pacient, dacă doreşte să facă o anumită investigaţie într-un anumit oraş, poate să vizualizeze foarte simplu acest lucru şi chiar să-şi facă o programare”, a arătat Moldovan.
El a menţionat că, în momentul de faţă, orice pacient care primeşte un serviciu medical spitalicesc primeşte un mesaj prin care i se solicită un feedback, astfel că, într-o manieră oarecum asemănătoare în momentul în care un pacient beneficiază de un serviciu medical la orice nivel, de la medicină de familie, ambulatoriu de specialitate, spital, dispozitiv medical sau farmacie, va primi un mesaj, un SMS sau un e-mail în care este informat că i s-a realizat serviciul respectiv.
Medici cu prea multe contracte
Şeful CNAS a mai spus că sunt situaţii în sistemul de sănătate public şi privat în care un medic în momentul de faţă se regăseşte în trei contracte.
„În mediul spitalicesc vom reduce numărul de contracte de la 3 la 2. În ceea ce priveşte standardizarea unor proceduri medicale, ne îndreptăm atenţia asupra standardizării unor proceduri în spitalizarea de zi, lucrul pe care l-am făcut cu peste 120 de diagnostice şi proceduri terapeutice. Vom continua împreună cu comisiile de specialitate ale Ministerului Sănătăţii aceste standardizări, astfel încât să eficientizăm utilizarea banului public. La solicitarea Ministerului Sănătăţii şi dintr-o analiză pe care am făcut-o din perspectiva sustenabilităţii sistemului public de sănătate, am ajuns la concluzia că va trebui să luăm o măsură împreună cu Ministerul Sănătăţii în ceea ce priveşte limitarea contractării în spitalizare continuă, cel puţin pe parcursul anului următor”, a afirmat Horaţiu Moldovan.
Citește și Spitalul în care 80% din cheltuieli se duc pe salarii. Managerul are un venit lunar de 5.000 de euro Spitalul în care 80% din cheltuieli se duc pe salarii. Managerul are un venit lunar de 5.000 de euro
Directorul CNAS a declarat că, la capitolul medicamente, dacă spitalele reprezintă, din punct de vedere al efortului bugetar în acest an, alocări în valoare de 34 de miliarde de lei, medicamentele presupun fonduri de peste 21 de miliarde.
„Lucrăm cu Ministerul Sănătăţii la o nouă metodologie de evaluare a medicamentelor şi de stabilire a preţului de decontare şi de rambursare a acestora. Ne dorim, practic, să facilităm, să grăbim accesul medicamentelor pe piaţa din România şi, implicit, pe lista medicamentelor compensate şi gratuite, în special a celor generice, pentru că astăzi acest lucru se întâmplă într-o perioadă de timp inacceptabil de lungă, comparativ cu media europeană”, a mai arătat el.
O durată mai mare de viață a cardului de sănătate
Preşedintele CNAS s-a referit şi la prelungirea duratei valabilităţii cardului de sănătate.
„În momentul de faţă, cardul de sănătate a expirat pentru o bună parte din populaţie şi dorim, practic, să prelungim la 10 ani valabilitatea cardului în momentul în care acest card va fi înlocuit cu noua carte de identitate”, a mai anunţat Moldovan, adăugând că vrea să transmită medicilor de familie că „ veniturile nu vor scădea, decât ale medicilor de familie care vor avea peste 4.500 de pacienţi. Cei care vor avea peste 4500 de pacienţi vor avea o scădere globală de 11%, cei sub 4.500 de pacienţi vor avea o creştere de 11%, pentru că noi dorim prin această măsură o creştere a calităţii servicilor medicale”, a spus Moldovan.
Editor : C.A.