Spitalele din România sunt, în continuare, blocate în birocrație. Medicii și rezidenții au de completat nenumărate documente pentru că digitalizarea, soluția recomandată de specialiști, se face greu, mai ales la nivel de mentalități. În prezent, doar câteva spitale din țară funcționează cu un sistem informatic bine pus la punct.

Mircea este student în anul 5 la Medicină în Timișoara. Vrea să fie chirurg și lucrează zilnic pentru visul său. Dar, când a început să facă practică s-a lovit de o problemă pur românească: birocrația.

„Partea de foi, foaia de observație a pacientului este foarte grea deoarece noi trebuie să scriem ce am făcut în protocolul operator, ce am făcut în foaia de observație. Scriem același lucru de 3 ori. În acel timp pe care îl pierdem scriind foi ne-am putea ocupa mult mai mult de pacient”, spune Mircea Pintea.

În aceeași situație sunt majoritatea tinerilor care se pregătesc pentru o carieră medicală. Noua generație se regăsește greu în birocrația din sistemul sanitar.

„Viața noastră e alcătuită din mormane de hârtii, pe lângă faptul că foile de observații trebuie ținute 20-25-30 de ani. Cred că suntem undeva la 15% sau 20% din potențialul de digitalizare a spitalului”, estimează Cristian Oancea, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Timișoara.

O soluție ar fi digitalizarea. Ministerul Sănătății are în program aproape 20 de spitale pentru un sistem integral de transmitere a datelor online. Cel mai avansat dintre ele este la Timișoara.

„Sunt preluate automat toate datele de la toate aparatele, nu se mai poate spune că nu se știe dacă injectomatul a dat 10 sau 20 de mililitri pe oră de noradrenalină sau de alt medicament, este evident preluat automat”, explică Dorel Săndesc, managerul Spitalului Județean Timișoara.

Însă pe lângă problemele logistice, digitalizarea se lovește și de competențele personalului.

„Infrastructură de comunicații – suntem în primii 5, respectiv competențe digitale pentru cetățeni și personal în aparatul administrativ și nu numai – pe ultimul loc. Ponderea ne ține tot acolo, pe ultimele locuri”, constată Dragoș Cristian Vlad, președinte Autoritatea pentru Digitalizarea României.

„Un medic sau o asistentă care 30 de ani a lucrat în fața pacientului doar cu foaia și cu pixul, să schimbi abordarea, viziunea, modul de vizualizare a pacientului într-un sistem digital… sigur că necesită timp”, spune Alexandru Rogobete, secretar de stat în Ministerul Sănătăți.

În prezent, Ministerul Sănătății alocă peste 400 de milioane de euro pentru digitalizare și 6 milioane de euro pentru instruirea personalului.

Reporter: Mihai Vălușescu
Operator: Mihai Pop

Editor : Izabela Zaharia

Share.
Exit mobile version