Invazie de melci în grădini, după ploile din ultimele zile. În ciuda aparențelor, melcii nu sunt inofensivi, atrag atenția specialiștii. Mănâncă frunze, flori, fructe și legume și lasă, astfel, dezastru în urma lor. Există, însă, metode ecologice ce a-i ține la departe, cum ar fi aerarea solului încă de toamna sau cenușa pusă în jurul plantelor. „Sunt cu sutele, nu doar unu, doi”, spun, disperați, localnicii din Runcu, județul Gorj. 

Comuna Runcu, județul Gorj. Ploile din ultimele săptămâni, deși așteptate de agricultori, aduc și efecte negative. Umezeala a favorizat apariție melcilor în număr foarte mare.

Anamaria Ianc, jurnalist Digi24: Oamenii care locuiesc la țară și care au plantat legume în grădini sunt nevoiți ca în fiecare dimineață să vină să verifice dacă peste noapte au mai apărut melci cu cochilie. Pentru că în sol este foarte multă umezeală, aceștia sunt atrași din ce în ce mai mult și, ne spuneau oamenii, că în fiecare dimineață adună zeci de melci din fiecare cultură.

Oamenii spun că dacă ploile vor continua, culturile de căpșuni vor fi grav afectate.

Localnic: Răsadurile care sunt puse de acum, le mănâncă frunzele. Suntem nevoiți să le repunem. Îi mai adunăm.

Localnică: Foarte mulți. De fiecare dată după ploaie și mănâncă mai ales florile astea, astea le plac cel mai mult, sunt granule.

Localnic: Sunt cu sutele, nu doar unu, doi. Sunt mulți, mulți.

Localnic: Ce să facem?! Am adus și medicamente, să le punem praf, dar nu mor. E plin pământul de ei. Ce să facem?! Ne mănâncă culturile, nu ne ajută nici Dumnezeu, nici vremea. Nu-i un măr, nu-i o pară.

Localnic: În plus sunt și din ăia fără cochilie și ăia fac dezastru, în special la flori.

Specialiștii spun că există soluții ecologice pentru îndepărtarea melcilor.

Valentin Priporeanu, director Direcția Agricolă Gorj: Metodele de combatere biologice sunt aerarea solului prin lucrări mecanice încă din toamnă a solului. Alte produse biologice – adăugarea de cenușă pe lângă plante în grădină și sunt și substanțe autorizate, care se găsesc la magazinele de specialitate.

Tratamentele pot fi aplicate chiar dacă afară plouă, spun specialiștii. Plantele lăsate fără frunze sunt, însă, compromise.

reporter: Anamaria Ianc
operator: Ionuț Voinea

Editor : Izabela Zaharia

Share.
Exit mobile version