Tensiunile în coaliție se adâncesc în contextul pachetelor de măsuri fiscal-bugetare pregătite de guvernul Bolojan. Una dintre măsurile care stârnesc cele mai aprinse dezbateri este creșterea TVA, măsură cu care PSD nu este de acord. „Coaliția a stabilit un pachet de măsuri pe care să-l adoptăm, l-am agreat cu toții, după care a venit Dragoș Pîslaru de la REPER cu pachetul de măsuri schimbat, cu «to-do-list» de la Bruxelles”, a declarat, pentru Digi24, senatorul PSD, Daniel Zamfir. Președintele Nicușor Dan a explicat luni, într-o conferință maraton, de ce s-a ajuns la creșterea TVA, deși el promisese în campanie că acest lucru nu se va întâmpla. Șeful statului a pasat responsabilitatea guvernului condus de Ilie Bolojan, subliniind că el crede în continuare că existau soluții pentru redresarea bugetului și fără majorarea TVA.
Senatorul PSD, Daniel Zamfir a declarat în repetate rânduri că partidul din care face parte nu se va afla într-un Guvern care va crește TVA la 24%. Acum a reiterat, în direct pentru Digi24, această afirmație, punctând faptul că au fost promovate măsuri diferite, în urma unor directive venite din partea Comisiei Europene.
Din păcate, am stat vreo lună de zile în negocieri, coaliția a stabilit un pachet de măsuri pe care să-l adoptăm, l-am agreat cu toții, după care am înțeles că s-a dus la Bruxelles domnul (n.r. Dragoș) Pîslaru de la REPER și a venit cu pachetul de măsuri schimbat. A venit, de fapt, o «to-do-list» (n.r. listă de directive) de la Bruxelles.
„Sigur, am spus atunci și noi: nu suntem de acord că suntem puși în fața faptului împlinit – că discutăm una și în ziua deciziei apare cu totul altceva”, a punctat Zamfir.
PSD vine cu lista pentru pachetul doi de măsuri fiscale
Pachetul doi (n.r. de măsuri fiscale) încă se discută, a spus Daniel Zamfir făcând și o promisiune „colegilor din coaliție: Lucrurile nu vor mai sta tot așa (…). Nu suntem de acord să se vină în pachetul unu cu toate măsurile fiscale care să lovească în absolut tot ce înseamnă populație, mediu economic și așa mai departe, în loc să se fi venit cu măsuri despre care s-au tot discutat”.
Senatorul PSD a elaborat și măsurile pe care partidul său le-ar dori minuțios discutate și analizate.
„Perfect de acord și abia aștept să se întâmple mecanismul prin care să se reducă indemnizația consiliilor de administrație, să se reducă numărul s-au participarea în consiliile de administrație. Vreau neapărat să discutăm despre modificarea prin care să nu mai permitem unor multinaționale să-și exporte profiturile, să aibă cifră de afaceri de miliarde, iar în România să nu plătească impozite. Vreau să discutăm, de exemplu, despre impozitare. Dacă tot s-a hotărât în pachet unu să se impoziteze impozitul pe dividende, să fie 16%, haideți să impozităm și pe criptomonede și monede virtuale, tot cu 16%”.
Despre intrarea României în incapacitate de plată
În ceea ce privește avertismentul, care a venit din partea premierului Ilie Bolojan, că România riscă intrarea în incapacitate de plată, Daniel Zamfir a subliniat ferm: „Eu cred că a fost s-a pripit domnul Bolojan făcând această afirmație, pentru că România chiar este departe de incapacitate de plată și cred cu tărie că astfel de mesaje alarmiste nu fac deloc bine mediul economic. Cred că ar fi trebuit ca domnul prim-ministru să fie mai cumpătat când face astfel de declarații”.
Abordarea PNL privind pachetul de măsuri fiscale
Lucian Rusu, vice-președintele Senatului din partea PNL a declarat, însă, pentru Digi24, că orice întârziere în aplicarea reformelor pentru redresarea economică a României înseamnă pierderi, inclusiv de fonduri europene.
„E clar că s-a ajuns într-un punct în care toți cei care solicitau amânări sau diluarea reformelor ar trebui să înțeleagă că orice întârziere înseamnă și pierdere – pierdere de fonduri, pierdere de încredere, de dezvoltare… De aceea nu mai puteam merge la nesfârșit nici pe o austeritate generalizată – că practic s-a încercat mai întâi să luăm măsurile din punct de vedere în administrativ, să vedem dacă nu trebuie neapărat să ajungem la o creștere a TVA – dar cred că rolul principal al Guvernului este să ceară ca și economia să nu fie sufocată, ci eliberată. (…) România nu are nevoie doar de tăieri temporare, ci și de un sistem fiscal care încurajează atât munca, cât și investițiile”, a spus Rusu.
„Trebuie să luăm aceste măsuri până la următoarea întâlnire pe care o vom avea cu cei de la ECOFIN, pentru că și pachetul fiscal cu care ne-am prezentat la o întâlnire a Comisiei Europene a fost apreciat de către aceasta ca fiind un pas important pentru stabilizarea bugetului României și practic a fost un semn că România merge într-o direcție corectă cu aceste pachete. (…) Domnul Bolojan știe să gestioneze soluțiile pe termen lung și este un om al construcției durabile atunci când vine vorba de statul român”, este de părere vice-președintele Senatului.
O moţiune de cenzură, depusă de parlamentarii AUR împotriva Executivului şi intitulată „Au ruinat ţara şi acum îi obligă pe români să achite nota de plată – afară cu Guvernul ipocrit”, va fi dezbătută şi supusă votului astăzi, de la ora 15:00, în plenul Parlamentului.
Editor : C.A.