Cei trei noi judecători la Curtea Constituţională au depus, duminică, jurământul în faţa preşedintelui Nicuşor Dan şi a preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului. Odată cu reînnoirea Curţii, judecătorii constituţionali au termen cinci zile pentru a-şi alege un nou preşedinte.
Cine sunt noii judecători CCR
Dacian Cosmin Dragoş, numit de preşedintele Nicuşor Dan, este profesor universitar la Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării si conducător de doctorat la Facultatea de Drept din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca. El o înlocuieşte pe Livia Stanciu.
Csaba Asztalos, din partea UDMR şi susţinut de coaliţia de guvernare, fost preşedinte al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, a fost votat de Camera Deputaţilor pentru funcţia de judecător al Curţii Constituţionale, după finalizarea mandatului judecătorului Varga Attila.
Mihai Busuic, fost preşedinte al Curţii de Conturi, propus de PSD şi susţinut de coaliţia guvernamentală, a fost votat de Senat pentru postul de judecător la CCR, el înlocuindu-l pe Marian Enache, care a deţinut şi funcţia de preşedinte al Curţii.
Mandate de 9 ani pentru noii judecători CCR
Potrivit Constituţiei, Curtea Constituţională se compune din 9 judecători, numiţi pentru un mandat de 9 ani, care nu poate fi prelungit sau înnoit.
Dintre aceştia, trei judecători sunt numiţi de Camera Deputaţilor, trei de Senat şi trei de Preşedintele României. Curtea Constituţională se înnoieşte cu o treime dintre judecătorii ei, din trei în trei ani, în condiţiile prevăzute de legea organică a Curţii.
Cum se alege președintele CCR
Conform Legii privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, CCR are un preşedinte ales prin vot secret, pentru o perioadă de 3 ani, cu majoritatea voturilor judecătorilor, în termen de 5 zile de la înnoirea Curţii.
Mandatul preşedintelui poate fi reînnoit.
Pentru alegerea preşedintelui, fiecare grupă de judecători numiţi de Camera Deputaţilor, de Senat şi de Preşedintele României poate propune o singură candidatură. Judecătorii numiţi de preşedinte sunt – Simina Tănăsescu, Mihaela Ciochină şi Dacian Cosmin Dragoş. Cei numiţi de Camera Deputaţilor sunt: Gheorghe Stan, Bogdan Licu şi Csaba Asztalos. Judecătorii numişi de Senat sunt: Cristian Deliorga, Laura Scântei şi Mihai Busuioc.
Dacă la primul tur de scrutin niciun candidat nu întruneşte majoritatea voturilor, se va proceda la al doilea tur de scrutin între primii doi clasaţi sau traşi la sorţi, dacă toţi candidaţii obţin acelaşi număr de voturi.
Operaţiunile de alegere a preşedintelui sunt conduse de judecătorul cel mai în vârstă.
Judecătorii Curţii Constituţionale trebuie să aibă pregătire juridică superioară, înaltă competenţă profesională şi o vechime de cel puţin 18 ani în activitatea juridică sau în învăţământul juridic superior. Funcţia de judecător al Curţii Constituţionale este incompatibilă cu oricare altă funcţie publică sau privată, cu excepţia funcţiilor didactice din învăţământul juridic superior.
Favorită la șefia CCR
Mihaela Ciochină este favorită pentru funcția de președinte a CCR. Aceasta e judecător CCR numită de fosta administrație prezidențială.
Odată cu această schimbare, PSD își pierde majoritatea pe care a avut-o în Curtea Constituțională. Aceasta era creată prin numirile pe care PSD a putut să le facă, prin Camera Deputaților și prin Senat.
Editor : Iulia Bălăianu