Ucraina a prezentat, vineri, 6 decembrie, o nouă „dronă-rachetă” produsă local, despre care a spus că ar putea zbura 700 de kilometri, o rază de acțiune de peste două ori mai mare decât cea a rachetelor furnizate de aliații occidentali, potrivit Reuters.
Vehiculul fără pilot, numit „Peklo” – care înseamnă „iad” în ucraineană – este a doua astfel de „dronă-rachetă” dezvăluită de Kiev, care face eforturi să-și sporească capacitatea de a lovi adânc în Rusia.
Dronele pot atinge viteze de 700 de kilometri pe oră, a declarat reporterilor un reprezentant al producătorului de arme de stat al Ucrainei, Ukroboronprom, la o ceremonie la care vehiculele au fost predate oficial forțelor armate.
Nu au fost furnizate alte detalii și nu s-au oferit dovezi cu privire la raza de acțiune sau viteza dronei. Ucraina a făcut publice doar câteva detalii despre industria sa de armament, invocând îngrijorări legate de furnizarea de informații utile Moscovei.
Ministrul ucrainean al producției de arme a declarat pentru Reuters în noiembrie că „drona-rachetă” ar putea fi privită ca ceva asemănător cu o rachetă de croazieră, care zboară jos pe o cale ghidată către ținta sa, de obicei sub viteza sunetului.
Dronele au mai mult de un metru lungime, cu aripi mici de fiecare parte și două aripioare la coadă. Rachetele ATACMS furnizate de SUA au o rază de acțiune declarată de puțin peste 300 de kilometri.
Rusia a folosit mii de rachete și drone cu rază lungă de acțiune pentru a lovi ținte militare și de infrastructură în toată Ucraina. Kievul a căutat capacități de ripostă, dar aliații săi au rezistat până luna trecută solicitărilor de a permite utilizarea rachetelor lor asupra țintelor din adâncul teritoriului rus.
Ucraina a încercat să echilibreze decalajul privind armele cu rază lungă de acțiune de-a lungul războiului, lansând drone cu elice încărcate cu explozivi către ținte de până la 1.000 km în interiorul Rusiei. Președintele Volodimir Zelenski, care a fost la ceremonia de vineri, a declarat luna trecută că Ucraina dezvoltă patru rachete diferite.
Cu toate acestea, în ciuda lansărilor cu succes care au avut loc deja, programul de rachete a fost afectat de probleme legate de lanțul global de aprovizionare, a declarat anterior ministrul ucrainean al armelor pentru sursa citată.
Editor : Ș.R.