Una dintre vocile propagandei Kremlinului, redactorul-șef al postului Russia Today (RT), Margarita Simonian, a anunțat, pe contul său de la X, că România l-a reținut și ulterior expulzat pe jurnalistul Chay Bowes, care lucrează pentru RT. Bowes, care este irlandez stabilit la Moscova, a fost urcat într-un avion cu destinația Istanbul. Poliția de Frontieră a venit cu detalii.
Invitată la postul de televiziune RT, purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, a comentat incidentul, acuzând autorităţile române că l-au împiedicat pe jurnalist să-şi facă meseria, relatează agenția de stat rusă TASS.
Jurnalistul ar fi venit în România ca să relateze despre alegerile prezidenţiale.
„Corespondentul nostru, Chay Bowes, a fost expulzat din România şi pus la bordul unui avion care pleacă din UE către Istanbul. Chay este irlandez şi, deşi o ţară din UE poate refuza intrarea unui alt cetăţean al UE în condiţii extreme, acesta trebuie să reprezinte o ameninţare la adresa „ordinii publice, securităţii sau sănătăţii”. Chay nu a comis nicio infracţiune în afară de planurile sale profesionale de a acoperi alegerile din România pentru noi. Încă o dată, România se dovedeşte a fi terenul de testare al autocraţilor pentru o viitoare Europă”, a scris, joi seara, pe X, Margarita Simonian, redactorul-şef al Russia Today.
Ea este una dintre cele mai radicale voci pro-Putin şi prorăzboiul de agresiune din Ucraina şi se află pe lista persoanelor sancţionate de UE şi SUA, la fel şi postul pe care îl conduce, considerat de Departamentul de Stat „un braţ de facto al serviciilor de informaţii ruse”.
De remarcat că Simonian a putut posta pe X, în condiţiile în care platfoma de social media a lui Elon Musk este interzisă în Rusia din 2022 şi nu poate fi accesată de utilizatorii obişnuiţi.
Zaharova acuză autoritățile române
Invitată joi seara la RT, Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, a acuzat autorităţile române că nu l-au lăsat pe corespondentul RT să îşi facă meseria. „Este un jurnalist, îşi desfăşoară activitatea profesională şi nu doar că este împiedicat să o facă, ci i se interzice”, a subliniat Zaharova, citată de agenţia oficială de presă a statului rus, TASS.
Ea susţine că şase poliţişti români l-au reţinut pe Bowes. „Nu orice infractor din România este reţinut cu atâţia poliţişti, iar aici omul venise să lucreze ca jurnalist”, a subliniat ea ironic.
Pe de altă parte, Zaharova a calificat drept „nebunie” şi „minciună” afirmaţiile unor politicieni din România referitoare la implicarea Rusiei în alegeri. Astfel de declaraţii ale reprezentanţilor unor cercuri politice din România confirmă încă o dată că situaţia alegerilor din România este „o farsă”, a spus ea.
„Decizie de la Bruxelles”
Simonian a revenit cu o postare în care prezenta poziția jurnalistului expulzat, într-o înregistrare video.
„Chay Bowes afirmă că reținerea și expulzarea sa din România au fost o operațiune planificată, aprobată la nivel înalt”, scrie Simonian.
„Am fost condus într-o cameră de interogatoriu, unde mi s-a prezentat un document pregătit și ștampilat în prealabil. Nu mi-au permis să fac copii sau fotografii, dar în document se spunea că reprezint o amenințare la adresa securității statului.
Este cu adevărat șocant. Ei bine, nu atât de șocant în contextul UE și al României. Cred că ordinul a venit de la Bruxelles, nu de la București”, a declarat jurnalistul. Iar Simonian a completat, comentând: „În acest moment, ar fi de o naivitate de neiertat să presupunem altceva”.
Poliția de Frontieră: „Avea interdicție”
Centrul de Informare și Relații Publice din cadrul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră confirmă faptul că jurnalistului irlandez Chay Bowes nu i s-a permis să intre pe teritoriul României, întrucât avea interdicție în acest sens: „În data de 1 mai, în jurul orei 19.00, polițiștii de frontieră din cadrul Aeroportului Internațional Henri Coandă București au verificat, cu ocazia controlului de frontieră efectuat pe sensul de intrare în țară, un cetățean irlandez care călătorea din direcția Dublin.
În urma verificărilor a rezultat faptul că bărbatul avea interdicție de a intra pe teritoriul național, sens în care polițiștii de frontieră nu i-au permis intrarea în România. Cetățeanul irlandez a fost informat despre situație și i s-a înmânat și un formular privind măsura dispusă și motivul acesteia, precum și modalitatea legală de a o contesta.
Persoana a rămas în zona de tranzit și a achiziționat bilet pentru o cursă în direcția Turcia, decolând câteva ore mai târziu.”
Instituția mai precizează că „motivul care stă la baza instituirii unei măsuri restrictive de intrare în țară față de un cetățean străin, se comunică, în condiţiile stipulate de art. 8 alin. 4 din O.U.G. nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România şi cu respectarea legislaţiei privind protejarea datelor cu caracter personal, numai persoanei vizate (exced cadrului normativ privind informaţiile de interes public).”
Potrivit atribuţiilor stabilite prin legislaţia naţională privind organizarea şi funcţionarea instituţiei, Poliţia de Frontieră Română pune în aplicare măsurile de interzicere a intrării pe teritoriul României, implementate atât cu privire la cetăţenii statelor terţe, cât şi cu privire la cetăţenii statelor membre UE, pe baza constatărilor proprii sau la solicitarea instituţiilor competente în sensul OUG nr. 102/2005, cu modificările şi completările ulterioare sau OUG nr. 194/2002, republicată.
„Este rusofobie”
Recenta reținere și expulzare din România a corespondentului RT Chay Bowes evidențiază creșterea „rusofobiei” în Occident, în special în mass-media occidentale, potrivit Tara Reade, colaboratoare RT și fostă asistentă a Senatului SUA.
Incidentul „spune multe” despre viitoarele alegeri prezidențiale din România, a afirmat Reade, care s-a întrebat de ce România ar împiedica observatorii internaționali să participe la alegeri.
Bowes, jurnalist irlandez și cetățean al UE, a fost reținut joi după ce a sosit la București pentru a acoperi alegerile repetate, dar a fost ulterior deportat la Istanbul. Potrivit lui Bowes, autoritățile române l-au etichetat drept „amenințare la adresa securității”, o noțiune pe care Reade o consideră alarmantă.
„Sunt șocată că l-au reținut… Ce are de ascuns România? Te face să te întrebi ce se întâmplă”, a declarat Reade, în direct la RT, după ce a aflat de reținerea lui Bowes. Ea a legat această măsură de ceea ce a descris ca „rusofobie” și de eforturile guvernelor occidentale de a suprima vocile afiliate Rusiei.
„Rusofobia s-a răspândit atât de mult în mass-media occidentală și a alimentat această teamă față de orice jurnalist care ar putea lucra pentru [Rusia]… A pătruns în toate straturile conversațiilor internaționale… Rusofobia este ridicolă”, a spus ea, calificând această tendință drept „foarte îngrijorătoare, pentru că trăim într-o lume multipolară și nu mai este loc pentru rusofobie”.
Editor : M.C