Comisia Europeană și țările Mercosur au anunțat, vineri, 6 decembrie, încheierea unui acord pentru înființarea unei zone de liber schimb care să cuprindă 780 de milioane de oameni. Cu toate acestea, înțelegerea va trebui să fie aprobată de statele membre UE, notează Euronews.
La peste 20 de ani de la începutul negocierilor, Uniunea Europeană și țările Mercosur – Argentina, Brazilia, Paraguay și Uruguay – au ajuns în sfârșit la un acord comercial, a anunțat vineri președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, de la un summit desfășurat în Uruguay.
„Ziua de astăzi marchează o etapă cu adevărat istorică”, a spus von der Leyen, adăugând că acordul este „un acord ambițios și echilibrat”.
Negociatorii din blocul comercial din America de Sud s-au reunit la Montevideo cu echipa UE de negocieri comerciale pentru a finaliza acordul, care va acoperi 780 de milioane de persoane în ambele zone. Dar acordul va avea nevoie de aprobarea celor 27 de state membre UE.
De câteva săptămâni, Franța, care se opune acordului, încearcă să-și câștige partenerii pentru a bloca acordul. Polonia și-a anunțat oficial intenția de a se alătura unei coaliții care se opune acordului și, într-o declarație publicată vineri, Italia a condiționat acordul său de garanții pentru fermierii săi. Voturile Irlandei, Țărilor de Jos și Austriei rămân însă supuse îndoielii.
Din punctul de vedere al susținătorilor săi, acordul va deschide noi piețe pentru europeni, menținând în același timp influența în regiune într-un moment în care China își sporește investițiile în America Latină. Oponenții săi sunt îngrijorați de concurența din partea importurilor de produse agricole în Europa.
„Acordul politic final”, la care s-a ajuns vineri, este „doar o primă etapă înaintea unui proces lung”, a spus un purtător de cuvânt al Comisiei despre semnarea viitoare a acordului de către statele membre UE.
Încheierea unui acord în fața unei puternice opoziții franceze vine într-un moment sensibil pentru președintele francez Emmanuel Macron, care a exprimat personal opoziția Franței față de acord și care se confruntă în prezent cu sarcina de a numi un nou guvern, în urma prăbușirii administrației prim-ministrului Michel Barnier în această săptămână.
Editor : Ș.R.