Elevii unui liceu agricol din Maramureș au renunțat la câteva zile de vacanță ca să recolteze culturile pe care le-au îngrijit tot anul școlar. Tot ei se duc apoi să vândă roșiile, ardeii și guliile la piață. Într-o zi, dau în medie 50 de kilograme. Numai anul trecut, liceul a obținut profit de 50.000 de lei din vânzare propriilor legume. 

Doina Boitor, profesor inginer agronom: Ne ducem frumos și îndepărtăm fiecare lăstar crescut. Ceilalți băieți, care aveți aparatul de legat, veniți frumos și prindeți planta, după ce noi copilim.

Dis de dimineață, viitorii agricultori își încep munca în solarii. Chiar dacă, teoretic, și ei sunt în vacanța de vară.

Doina Boitor, profesor inginer agronom: Destul de greu, căldura e foarte mare, dar ne descurcăm, venim dimineața devreme.

Elev: Mi se pare un lucru frumos, că e din mâinile noastre făcut tot, vedem evoluția ei.

Elev: Când avem cerere, culegem pentru cereri de vânzare, câte 5, 6, 10, 20 de kg, depinde.

Copiii au muncit la aceste culturi încă din decembrie, pentru ca roșiile, de pildă, să ajungă la piață în plin sezon. Tinerii își vând propria recoltă: roșii, ardei, gulii.

Clientă: Foarte bune, pe bune. Și bravo lor că învață!

Clientă: E exact gustul de casă care ni-l aminteam din copilărie. Sunt bune și prețul foarte bun. Să învețe copiii să planteze, nu doar să cumpărăm, să punem și noi în grădină.

Dan Constantea, director Liceului Tehnologic Agricol Alexiu Berinde” Seini: Anul trecut, am realizat în jur de 50.000 de lei profit, care a fost reinvestit în școala noastră. Aici, în baza noastră de practică, avem opt sere.

În România, mai sunt, în prezent, puțin peste 50 de licee tehnologice cu profil agricol. Elevii învață în aceste școli meserii legate de cultura plantelor, zootehnie, dar și agroturism.

operator: Sebastian Codrean

Editor : Izabela Zaharia

Share.
Exit mobile version