Cu toții ne dorim o viață sigură și confortabilă. Și există puține țări la fel de sigure ca Elveția. Totuși, asta se schimbă rapid dacă te aventurezi în Alpi intr-un lanț muntos cu vârfuri de peste 3.000 de metri. Acolo, ascunse sub zăpadă sunt cristale uriașe, de mii de euro. Iar Thomas, un alpinist de talie mondială, e hotărât să le găsească.

Acest cristal de cuarț cântărește câteva kilograme și valorează mii de euro. Bărbații și femeile își riscă viața ca să pună mâna pe astfel de minuni strălucitoare. Printre ei, și Thomas Steinbrugger, fost campion mondial la alpinism pe gheață. El și fratele său, Philip, caută cristale în lanțul muntos Gotthard.

Un elicopter le aduce provizii și echipamente. La peste 3.000 de metri altitudine, Thomas și fratele lui și-au instalat tabăra de bază.

O pregătire temeinică e totul în această afacere riscantă.

„Când lucrăm aici toată săptămâna, avem nevoie de un loc plat sau de un platou pe care să dormim”, susține Thomas Steinbrugger, alpinist.

Amândoi iubesc această viață sus în munți și sentimentul de libertate pe care îl ai aici, departe de restul lumii.

„Depinde de vreme. Dacă este bună, stăm aici până la două săptămâni”, a adăugat acesta.

Schimbările climatice fac ghețarii elvețieni să se topească rapid. Pentru vânătorii de cristale, este atât un blestem, cât și o binecuvântare. Gheața care se topește dezvăluie noi cristale de cuarț, dar asta înseamnă și un risc mai mare de prăbușire.

„Tot echipamentul va fi coborât în următoarele zile. Trebuie să asigurăm blocul, ca să nu alunece. Dacă cineva lucrează acolo, e foarte periculos.”, susține Thomas.

Siguranța este prioritară. Aproape în fiecare an, un vânător de cristale suferă un accident în Alpii elvețieni. Gheața topită face mai ușor accesul. Este nevoie de răbdare și o atingere delicată.

„Poți vedea prin el: limpede precum cristalul.”, afirmă Philip Steinbrugger, fratele lui Thomas.

Puțin mai târziu, frații Steinbrugger fac o descoperire senzațională: se numește „Gwindel”, un cristal de cuarț foarte rar care îți poate aduce până la 10.000 de euro.

„Este cea mai importantă descoperire a sezonului. O piesă excepțională”, susține Thomas.

E șase dimineața și foarte frig. Dar soarele strălucește – tocmai bine pentru ca frații să plece într-o expediție planificată de mult. Vor să curețe o grotă necunoscută, pe care au descoperit-o în fotografii de înaltă rezoluție. Coboară doar după ce au verificat locul cu atenție. Vremea trebuie să fie perfectă. Ploaia face terenul alunecos, iar lucrurile pot deveni cu adevărat periculoase daca apare ceață sau vreo furtună bruscă.

În Elveția, detonările sunt interzise în timpul vânătorii de cristale. Totul se face manual. Frații Steinbrugger merg acolo unde nimeni nu a mai fost, dar munca lor devine tot mai periculoasă. Schimbările climatice provoacă dezghețarea permafrostului din Alpi, ceea ce duce la alunecări de roci și gheață.

Astăzi, cei doi frați au noroc! Au parte de o altă descoperire specială: un cuarț fumuriu, foarte râvnit pe piața pietrelor prețioase.

După două săptămâni se întorc în cele din urmă acasă, la atelierul lui Thomas. În zilele noastre, el își vinde cristalele mai ales pe Instagram, pentru că piața s-a schimbat.

„Oricât de mult aș sta acolo sus sau cât de obosit aș fi, primul lucru pe care îl fac este să mă duc în camera de curățare. Aduc pietrele bune aici și încep imediat să le prelucrez, înainte chiar să fac duș. În acest fel, sunt gata de vânzare în jumătate de zi.”, susține Thomas Steinbrugger, alpinist.

Mulți dintre prietenii săi au suferit accidente în munți, iar Thomas însuși a supraviețuit unor răni grave. Dar nici nu se gândește să renunțe.

„Cea mai mare provocare este cea mentală, să trebuiască să înduri totul pe termen lung. De asemenea, trebuie să fii pregătit ca totul să se încheie rapid. Dar asta e viața mea. Am trăit-o intens și din plin. Nu mă tem de moarte, a adăugat acesta.

Iar Thomas Steinbrugger acceptă un astfel de risc, pentru că roadele muncii sale merită.

Editor : A.R.

Share.
Exit mobile version