Casa Națională de Asigurări de Sănătate a solicitat tuturor spitalelor din țară să transmită rata de ocupare a paturilor pentru fiecare secție, după ce jurnaliștii Digi24 au prezentat discrepanțe majore între unități: unele spitale funcționează cu doar doi pacienți internați pe zi, în timp ce altele, mai ales cele de psihiatrie, depășesc un grad de ocupare de 160%.

După ce a fost publicat pe rețelele de socializare gradul de ocupare al fiecărui spital din țară, lucru care a stârnit nemulțumiri în rândul unor medici și a generat o dezbatere aprinsă, Casa de Sănătate a decis, aseară, să ceară această raportare detaliată tuturor spitalelor. Răspunsul trebuia trimis până în această dimineață, la ora 9:00.

Totul se întâmplă în contextul în care CNAS și Ministerul Sănătății lucrează la un plan de eficientizare a cheltuielilor din sistem, iar ieri CNAS a transmis acest plan către minister.

Estimările arată că, în 2025, cheltuielile cu personalul medical vor fi mai mari decât cele pentru tratamentele pacienților.

„Reducerea numărului de paturi (…) se referă la o reașezare a sistemului de sănătate și la o reașezare a tipului de serviciu medical pe care spitalele îl oferă oamenilor. Sub nicio formă nu se vor închide spitale”, a declarat anterior ministrul Sănătății la Digi24.

„Un spital municipal, de exemplu, care are 10 secții, (…) șapte secții au grad de ocupare între 80% și 100%, deci au adresabilitate pentru oameni. Trei secții, însă, au grad de ocupare sub 20%. E evident că acele specialități nu mai oferă adresabilitate populației din acea comunitate”.

Potrivit ministrului Sănătății, acele paturi devin, în primul rând, o povară financiară pentru unitatea sanitară.

„Suntem pe primul loc în Uniunea Europeană ca număr de paturi de spitalizare continuă la 100.000 de locuitori, tocmai pentru că nu avem suficient dezvoltate serviciile ambulatorii și de spitalizare de zi”, a declarat ministrul Sănătății.

Editor : Ș.A.

Share.
Exit mobile version