Oligarhul Vladimir Plahotniuc şi asociatul său Constantin Ţuţu au fost aduşi vineri în cătuşe în faţa instanţei din Atena unde urma să aibă loc audierea acestora pentru deţinere de acte false, potrivit imaginilor surprinse de publicaţia online de investigaţii CU SENS din Republica Moldova.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Cei doi au fost escortaţi de mai multe maşini, fiind înconjuraţi de ofiţeri înarmaţi din cadrul Unităţii Speciale de Combatere a Terorismului şi de poliţişti din cadrul Direcţiei pentru Combaterea Criminalităţii Organizate din Republica Elenă.

Potrivit avocatului acestora, Vassilis Spyrou, cei doi au solicitat amânarea audierilor, deoarece au nevoie de mai mult timp pentru a-şi pregăti apărarea.

Ulterior, Plahotniuc şi Ţuţu au fost duşi la penitenciarul Korydallos, cel mai mare din Grecia. Plahotniuc şi Ţuţu au primit în Grecia mandate de arestare pentru 40 de zile.

Vladimir Plahotniuc şi Constantin Ţuţu au fost reţinuţi la 22 iulie în Grecia, pe aeroportul din Atena, în timp ce se pregăteau să plece la Dubai, în baza unei notificări Interpol.

La percheziţiile făcute la vila unde stăteau în Grecia, poliţia a găsit pe numele lor o mulţime de documente de identitate false, emise de mai multe ţări, inclusiv de România. Poliţiştii eleni au cerut clarificări României, iar Ministerul de Interne de la Bucureşti a confirmat vineri că pentru cinci dintre documente exista suspiciunea de a fi falsificate. Verificările au arătat că acestea prezintă „suprascriere mecanică în scopul denaturării identităţii titularului”, iar MAI anunţă că a fost deschis un dosar penal. Un paşaport, care a fost emis înaintea impunerii de restricţii oligarhului moldovean, este singurul document real dintre cele prezentate.

Între timp, atât Republica Moldova, cât şi Rusia au formulat cereri de extrădare către autorităţile elene, relatează sursa citată de News.ro.

Vladimir Plahotniuc a părăsit Republica Moldova în iunie 2019, atunci când democraţii au pierdut puterea şi au plecat de la guvernare. Câteva luni mai târziu pe numele lui a fost emis un mandat de arest pentru infracţiunea de spălare de bani, în legătură cu rolul său în schema bancară cunoscută sub numele de „Frauda bancară” din perioada 2013-2015, atunci când din ţară au fost scoşi peste 1 miliard de dolari.

Citește și:
Reținerea lui Plahotniuc, semnal că Grecia nu mai este un „refugiu” pentru cei asociați cu Rusia și urmăriți de SUA, Regatul Unit și UE

Pe 7 februarie 2025, oligarhul fugar a fost dat în căutare internaţională după ce Interpol a acceptat cererea Republicii Moldova de a revizui refuzul oferit anterior în anul 2020. La finalul lunii respective, Plahotniuc a fost surprins la hotelul „Jumeirah Al Naseem” din Dubai.

Procurorii francezi, care desfăşoară o anchetă mai amplă cu privire la modificarea unor notificări Interpol, au anunţat că Plahotniuc l-ar fi mituit pe fostul şef al biroului moldovean de legătură cu Interpolul, Vitalie Pârlog, cu cel puţin 1 milion de dolari în schimbul dezactivării alertei roşii din baza de date Interpol.

Constantin Ţuţu, la rândul său, este un apropiat al lui Vlad Plahotniuc şi este învinuit în două dosare penale: pentru huliganism într-un dosar de omor, respectiv trafic de influenţă, îmbogăţire ilicită şi fals în declaraţiile de avere, menţionează TV8.md.

Editor : Liviu Cojan

Share.
Exit mobile version