Boom Supersonic se apropie tot mai mult de momentul în care avionul său supersonic, XB-1, va sparge bariera sunetului, potrivit Live Science. După un test de succes, la o viteză susținută de 1.172 km/h, avioanele comerciale ar putea deveni, în curând, mult mai rapide. Ce înseamnă acest pas pentru viitorul călătoriilor aeriene?
Într-un test recent, avionul demonstrator XB-1 al Boom Supersonic a atins o viteză de 0,95 Mach, fiind cu câțiva pași mai aproape de a depăși viteza sunetului. Cu această realizare, XB-1 se apropie de momentul în care va deveni primul avion comercial supersonic de la Concorde încoace. Testul a avut loc pe 10 ianuarie, iar succesul acestuia reprezintă un pas important în dezvoltarea unui avion comercial ce promite să reducă semnificativ timpul de zbor pe rutele transatlantice.
Un pas mai aproape de zborurile supersonice comerciale
În cadrul celui de-al 11-lea test, XB-1 a zburat la o viteză susținută de 1.172 km/h, echivalentul a 0,95 Mach, adică aproape de viteza sunetului. Testul a avut loc la o altitudine de 8.986 metri, ceea ce face ca performanțele avionului să fie remarcabile, având în vedere că zborul a fost efectuat la o altitudine mult mai joasă decât alte teste anterioare.
Reprezentanții companiei au explicat că testul a fost un indicator al presiunii aerodinamice extrem de mari la care fusese supus avionul. Aceste condiții intense nu vor mai apărea niciodată în timpul zborurilor comerciale, deoarece avionul va zbura la altitudini mult mai mari, unde aerul este mai subțire. Totuși, testul a demonstrat robustetea structurii avionului, fiind un semn că XB-1 va rămâne controlabil chiar și la viteze supersonice.
„De ce să nu mergem supersonic în următorul zbor?”
Într-un video promoțional, Nick Sheryka, inginerul-șef de teste de zbor pentru XB-1 la Boom Supersonic, a explicat importanța testelor treptate.
„A doua jumătate a campaniei noastre de teste se concentrează pe extinderea treptată a limitei avionului XB-1 în ceea ce privește altitudinea, viteza aerului și numărul Mach, până când inevitabil vom sparge bariera suntului,” a spus Nick Sheryka.
De ce să nu mergem supersonic în următorul zbor?
„Este important să reținem că XB-1 nu este o dronă, există un pilot uman în acea cabină de pilotaj. Cu un avion autonom, nu există riscuri pentru viața umană. Așa se testează rapid noile tehnologii ale rachetelor spațiale, însă tu și familia ta nu o să urcați într-un avion-dronă prea curând,” a adăugat el.
La fel cum lansările timpurii de rachete ale SpaceX au pus bazele proiectului său mai mare Starship, XB-1 este destinat ca platformă de testare pe care Boom Supersonic o va folosi pentru a ajuta la dezvoltarea Boom Overture, un avion supersonic de pasageri pe care compania speră să-l pună în funcțiune în anii 2030.
Dacă va fi lansat cu succes, Boom Overture ar putea transporta între 64 și 80 de pasageri pe zboruri transatlantice ce vor dura doar 3 ore și 30 de minute între Londra și Newark.
Editor : Ș.A.