Aproape de miezul nopții, pe 6 martie, când a început un val de crime sectare în vestul Siriei, bărbați mascați au luat cu asalt casele unor familii de alawiți din capitala Damasc și au reținut peste 20 de bărbați neînarmați, potrivit relatărilor a doispreze martori. Printre cei luați din cartierul al-Qadam se numără un profesor pensionar, un student la inginerie și un mecanic, toți alawiți – secta minoritară a liderului răsturnat Bashar al-Assad, scrie Reuters.
Un grup de alawiți loiali lui Assad lansase cu câteva ore mai devreme o insurgență incipientă în zonele de coastă, la 320 km nord-vest. Aceasta a declanșat o serie de crime din răzbunare care au provocat moartea a sute de alawiți.
Președintele interimar al Siriei, Ahmed al-Sharaa, a declarat pentru Reuters că și-a trimis forțele a doua zi pentru a opri violențele de pe coastă, dar că unii luptători care au invadat regiunea pentru a zdrobi revolta au făcut-o fără autorizația Ministerului Apărării.
Pe fondul temerilor legate de un conflict sectar mai larg în întreaga Sirie, guvernul lui Sharaa s-a străduit să sublinieze, în urma violențelor, că asasinatele au fost limitate geografic. Acesta a numit o comisie de anchetă pentru a investiga „evenimentele de pe coastă”.
Cu toate acestea, relatările celor douăsprezece martori din Damasc indică faptul că violențele sectare s-au desfășurat la periferia de sud a capitalei siriene, la câțiva kilometri de palatul prezidențial. Detaliile presupuselor raiduri, răpiri și omoruri nu au fost raportate anterior.
„În orice casă alawită, au dărâmat ușa și au luat oamenii dinăuntru”, a declarat un rezident, a cărui rudă, Ihsan Zeidan, inginer de telecomunicații în vârstă de 48 de ani, a fost răpită de bărbați mascați în primele ore ale zilei de 7 martie.
„L-au luat pur și simplu pentru că este alawit”.
Toți martorii care au vorbit cu Reuters au solicitat anonimatul de teama represaliilor.
Cartierul al-Qadam este cunoscut ca fiind casa multor familii alawite. În total, au spus martorii, au fost luați cel puțin 25 de bărbați. Cel puțin opt dintre aceștia au fost confirmați morți ulterior, potrivit rudelor și vecinilor, care au declarat fie că au văzut fotografii ale cadavrelor, fie că i-au găsit morți în apropiere.
Despre restul bărbaților nu s-a mai auzit nimic.
Patru dintre martori au declarat că unii dintre bărbații înarmați care au venit la al-Qadam s-au identificat ca fiind membri ai Serviciului de securitate generală (GSS), o nouă agenție siriană formată din foști rebeli.
Un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne, în subordinea căruia funcționează GSS, a declarat pentru Reuters că forțele „nu i-au vizat direct pe alawiți. Forțele de securitate confiscă arme de la toate sectele”.
Purtătorul de cuvânt nu a răspuns la alte întrebări, inclusiv de ce bărbați neînarmați ar fi fost luați în aceste operațiuni.
Yasser Farhan, purtător de cuvânt al comisiei care investighează violențele sectare, a declarat că activitatea sa a fost limitată geografic la coastă, astfel încât nu a investigat cazuri în al-Qadam. „Dar ar putea exista deliberări în cadrul comisiei la o dată ulterioară pentru a ne extinde activitatea”, a declarat el pentru Reuters.
Alawiții reprezintă aproximativ 10% din populația Siriei, concentrată în zonele de coastă din Latakia și Tartus. Mii de familii alawite locuiesc de zeci de ani în Damasc și în orașe provinciale precum Homs și Hama.
Ciclul impunității
Cercetătoarea Human Rights Watch Hiba Zayadin a solicitat o investigație amănunțită a presupuselor raiduri, ca răspuns la relatările Reuters. „Familiile merită răspunsuri, iar autoritățile trebuie să se asigure că cei responsabili sunt trași la răspundere, indiferent de afilierea lor”, a spus ea. „Până când acest lucru nu se va întâmpla, ciclul violenței și al impunității va continua”.
Patru dintre bărbații a căror moarte a fost confirmată în Damasc făceau parte din aceeași familie extinsă, potrivit unei rude care a scăpat de raid ascunzându-se la un etaj superior cu copiii mici ai familiei.
Aceștia erau Mohsen Mahmoud Badran, în vârstă de 77 de ani, Fadi Mohsen Badran, în vârstă de 41 de ani, Ayham Hussein Badran, în vârstă de 40 de ani, născut cu două degete la mâna dreaptă, un defect din naștere care l-a descalificat pentru serviciul militar, și cumnatul lor, Firas Mohammad Maarouf, în vârstă de 45 de ani.
Rudele au vizitat spitalul Mujtahid din centrul Damascului în căutarea cadavrelor lor, dar personalul le-a refuzat accesul la morgă și i-a trimis la filiala GSS din al-Qadam, a declarat martorul.
Un oficial de acolo le-a arătat fotografii, pe un telefon, cu toți cei patru bărbați morți. Nu a fost indicată nicio cauză a morții și niciuna nu a putut fi stabilită din imagini, a declarat ruda.
Oficialul a spus familiei să ridice cadavrele de la spitalul Mujtahid, dar personalul de acolo a negat că le-ar avea.
„Nu am reușit să le găsim și suntem prea speriați să întrebăm pe cineva”, a declarat ruda pentru Reuters.
Mohammad Halbouni, directorul spitalului Mujtahid, a declarat pentru Reuters că orice corp de la al-Qadam a fost dus direct la departamentul de medicină legală de alături. Personalul de acolo a declarat că nu are informații de oferit presei. Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne nu a răspuns întrebărilor dacă forțele de la stația al-Qadam au legătură cu decesele.
Sharaa a anunțat dizolvarea tuturor grupurilor rebele și planificarea integrării acestora în cadrul ministerului sirian al apărării restructurat. Cu toate acestea, comanda și controlul deplin asupra diferitelor facțiuni, uneori rivale, rămân neclare.
Alți patru bărbați capturați în aceeași noapte au fost găsiți într-o livadă de lângă al-Qadam, cu răni prin împușcare care indică faptul că au fost uciși „în stil execuție”, potrivit unui al doilea rezident, care a declarat pentru Reuters că familia a îngropat rapid cadavrele.
Reuters nu a putut confirma independent detaliile relatării sale.
Cei mai mulți dintre cei capturați sunt în continuare dați dispăruți.
Printre aceștia se numără studentul Ali Rustom, în vârstă de 25 de ani, și tatăl său Tamim Rustom, un profesor de matematică pensionat în vârstă de 65 de ani, au declarat două rude pentru Reuters. „Nu avem nicio dovadă, niciun cadavru, nicio informație”, a spus unul dintre ei.
„Tot ce vreau e să plec”
O rudă a lui Rabih Aqel, un mecanic, a declarat că familia sa a întrebat la secția de poliție locală și la alte agenții de securitate, dar li s-a spus că nu au informații despre locul în care se află Aqel.
Ea a făcut o paralelă cu disparițiile forțate din timpul regimului Assad, când mii de persoane au dispărut într-un sistem penitenciar labirintic. În multe cazuri, familiile au aflat ani mai târziu că rudele lor au murit în detenție. Ea și ceilalți martori au declarat că nu au fost contactați de comisia de anchetă.
Farhan, purtătorul de cuvânt al comisiei, a declarat marți reporterilor că membrii acesteia au intervievat martori în mai multe districte de coastă și că mai au de vizitat încă două orașe de acolo. El nu a menționat Damascul.
Toți martorii au declarat că s-au simțit presați să părăsească al-Qadam în special pentru că erau alawiți. Unii au plecat deja.
Un tânăr locuitor a declarat că bărbați înarmați au venit la el acasă de mai multe ori în săptămânile de după înlăturarea lui Assad, cerând dovezi că familia era proprietara casei și că nu fusese afiliată familiei Assad înlăturate.
El și familia sa au fugit de atunci, cerându-le vecinilor musulmani sunniți să aibă grijă de casa lor.
Alții au declarat că au încetat să mai meargă la serviciu sau că se deplasează doar în timpul zilei pentru a evita o posibilă arestare.
O altă femeie în vârstă de 60 de ani a declarat că încearcă să își vândă casa din al-Qadam din cauza riscului ca soțul sau fiii ei să fie luați. „După cele întâmplate, tot ce vreau este să părăsesc zona”.
Editor : B.E.