Vladimir Putin a blocat totul! Răsturnare de situație. Anunțul zilei în Europa – Capital

Vicepremierul ucrainean, Irina Vereshchuk, acuză Rusia că blochează intenționat civilii care s-au refugiat, împreună cu soldații ucraineni, în combinatul siderurgic Azovstal din Mariupol. Într-o postare pe Telegram, aceasta a precizat că este vorba despre aproximativ 1.000 de civili.

„Iată ceea ce vreau să explic presei internaționale despre Azovstal: Există militarii noștri, precum și aproximativ 1000 de civilii ucraineni la Azovstal. Există coridoare prin care armata să se predea. Rușii ne-au furnizat unul, dar nu avem nevoie de el, deoarece armata noastră nu vrea să se predea.

Există, de asemenea, un coridor umanitar pentru evacuarea civililor din zona de luptă. Avem nevoie de un astfel de coridor de la Azovstal pentru a evacua femeile, copiii și bătrânii”, scrie Irina Vereshchuk.

Irina Vereshchuk: Rușilor le este frică să asalteze Azovstal

Vicepremierul ucrainean a avertizat, de asemenea, că oficialii ruși spun minciuni atunci când declară că civilii ucraineni nu vor să folosească acel coridor ”umanitar” deschis de Armata Rusă. În același timp, ea a solicitat liderilor europeni să facă presiune pentru a determina deschiderea unui coridor umanitar la Azovstal pentru femei, copii și vârstnici.

„Oficialilor ruși nu le este rușine să spună minciuni, precum că a fost asigurat coridorul umanitar, dar din anumite motive civilii noștri nu vor să-l folosească.

Este important ca mass-media internațională să înțeleagă clar adevărul: rușilor le este frică să asalteze Azovstal, dar în același timp blochează cu bună știință și cinic eliberarea civililor din Azovstal, încercând astfel să pună presiune suplimentară asupra armatei noastre.

Din nou, facem apel la liderii mondiali și comunitatea internațională să depună imediat toate eforturile pentru a deschide coridorul umanitar de la Azovstal pentru femei, copii și vârstnici”, a mai scris vicepremierul Ucrainei vineri, pe canalul Telegram.

Vladimir Putin a ordonat armatei ruse să se oprească

Amintim că, președintele rus Vladimir Putin a ordonat forțelor ruse să se oprească în fața fabricii siderurgice Azovstal din oraș, care este asediată, și să o blocheze “astfel încât să nu poată trece nici măcar o muscă”, potrivit CNN.

În cadrul unei întâlniri cu ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, Putin a declarat: “Nu am avut nicio problemă: “Finalizarea sarcinii militare de eliberare a Mariupolului este o mare realizare, vă felicit”.

Forțele ucrainene dețin încă uzina Azovstal din orașul portuar din sud-estul țării, iar Shoigu i-a spus lui Putin că forțele rusești vor avea nevoie de trei sau patru zile pentru a prelua fabrica.

Putin a spus apoi că forțele ruse “trebuie să se gândească … la păstrarea vieții și sănătății soldaților și ofițerilor noștri”, adăugând că “nu este nevoie să urcăm în aceste catacombe și să ne târâm în subteran prin aceste instalații industriale. Blocați această zonă industrială astfel încât nici o muscă să nu poată trece”.

De asemenea, Vladimir Putin a declarat că Rusia le va oferi apărătorilor ucraineni aflați încă în uzină posibilitatea de a depune armele.

“Partea rusă le garantează viața și un tratament decent, în conformitate cu actele juridice internaționale relevante”, a spus el. “Toți cei care sunt răniți vor primi asistență medicală calificată”.

Comandanții ucraineni de pe teren au declarat însă că forțele rusești nu au respectat acordurile de deschidere a coridoarelor umanitare sau de aplicare a încetării focului și au continuat să bombardeze orașul.

Cele mai recente știri
Știri similare