Rwanda a înregistrat 7 noi cazuri de infectare cu virusul Marburg şi încă un deces, conform celor mai recente date publicate de ministerul ruandez al Sănătăţii, transmite agenţia Xinhua.
Numărul total al infecţiilor cu virusul Marburg înregistrate de la izbucnirea epidemiei se ridică la 36, cu 11 decese raportate până în prezent, scrie Agerpres.
Cel puţin 25 de persoane au fost izolate şi primesc tratament, a precizat miercuri seară Ministerul Sănătăţii.
Guvernul a interzis vizitele la pacienţii spitalizaţi şi a suspendat vizitele lunare la elevii din internate, în cadrul măsurilor de reducere a riscului de transmitere.
Ministerul Sănătăţii a sfătuit orice persoană care prezintă simptome precum febră mare, dureri de cap severe, vărsături, dureri musculare sau crame stomacale să viziteze cea mai apropiată unitate medicală.
Rwanda va începe testele clinice ale vaccinurilor şi tratamentelor experimentale contra bolii Marburg în următoarele câteva săptămâni, a anunţat joi ministrul Sănătăţii, pentru a combate primul focar al acestei febre virale înregistrat în ţară, conform Reuters.
Măsura „face parte din eforturile noastre de a ajuta oamenii să se recupereze rapid prin utilizarea de vaccinuri şi medicamente dezvoltate special pentru a combate această epidemie, aflate în prezent în faza finală de studiu”, a declarat pentru Reuters ministrul Sabin Nsanzimana.
„Colaborăm cu companiile farmaceutice care le-au dezvoltat, alături de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, pentru a accelera acest proces”, a precizat oficialul.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat joi colaborarea cu autorităţile ruandeze, precizând că a avut loc o reuniune a partenerilor din industrie, mediul academic şi guvernamentali pentru accelerarea accesului la doze de vaccin şi doze de tratament pentru teste.
OMS şi-a dat aprobarea etică pentru utilizarea acestor tipuri de teste în timpul epidemiilor de Marburg, precizând că următorul pas urgent îl reprezintă o aprobare similară din partea autorităţilor ruandeze.
OMS a deblocat, de asemenea, fonduri, alături de guvernul canadian şi de Autoritatea europeană pentru pregătire şi răspuns în caz de urgenţă sanitară (HERA) a UE, a declarat un purtător de cuvânt, potrivit Reuters.
Ministrul Sabin Nsanzimana a declarat că Guvernul se află în discuţii cu companii cu sediul în Statele Unite şi Europa.
Patru vaccinuri-candidat au fost evaluate de OMS în vederea unei potenţiale utilizări în cadrul testelor, însă numai unul dintre acestea, produs de Sabin Vaccine Institute, o organizaţie non-profit, dispune de date din primele etape ale testelor pe subiecţi umani care arată că este sigur şi că a condus la un răspuns imun. Testarea suplimentară a vaccinurilor în afara situaţiilor de epidemie nu este posibilă din cauza riscurilor implicate, relatează Reuters.
Există, de asemenea, o serie de tratamente care ar putea fi testate, inclusiv remdesivir de la Gilead Science, un antiviral utilizat în timpul pandemiei pentru a trata COVID-19 şi dezvoltat iniţial pentru a trata Ebola, înrudită cu Marburg.
Ministerul Sănătăţii din Rwanda monitorizează 410 persoane care au intrat în contact cu persoanele infectate, a declarat anterior ministrul adjunct al Sănătăţii, Yvan Butera.
Potrivit OMS, Marburg este o febră hemoragică virală ale cărei simptome includ febră ridicată, dureri de cap severe şi stare de rău, care apar de obicei în termen de şapte zile de la infectare.
Cu o rată de mortalitate de până la 88%, această boală este transmisă oamenilor de către liliecii frugivori, însă se poate răspândi ulterior de la om la om prin contactul cu fluidele corporale ale persoanelor infectate.
Tanzania vecină a înregistrat cazuri de Marburg în 2023, la fel ca şi Uganda, în 2017.
Editor : A.P.