Close Menu
Gardianul Zilnic
  • Stiri Locale
  • Lumea
  • Politică
  • Afaceri
  • Social
  • Educație
  • Justiție
  • Sănătate
  • Sport
  • Comunicat de Presă
  • Tendințe
Trending

Video Cum vor fi aleși noii șefi din Romsilva: concurs cu mandat pe 5 ani. Ministrul Diana Buzoianu: „Vor fi multe nemulțumiri”

iulie 17, 2025

Trapperul Albert NBN, care a înjurat România la Festivalul ”Beach, Please!” şi a fost amendat pentru “încălcarea unor norme de convieţuire socială”, a rămas şi fără permisul auto din cauza unui comportament agresiv în trafic

iulie 17, 2025

Criza din Gaza. „Oraşul umanitar” planificat ar fi un „lagăr de concentrare”, afirmă fostul premier israelian Ehud Olmert

iulie 17, 2025

(P) Energie fără mască: cum a devenit plafonarea o iluzie scumpă pentru toată lumea

iulie 17, 2025

Autorităţile statului trebuie să asigure condiţii de practicare a sportului de către persoane cu toate tipurile de handicap

iulie 17, 2025
Facebook X (Twitter) Instagram
Povești Web
Facebook X (Twitter) Instagram
Gardianul Zilnic
Abonati-va
  • Stiri Locale
  • Lumea
  • Politică
  • Afaceri
  • Social
  • Educație
  • Justiție
  • Sănătate
  • Sport
  • Comunicat de Presă
  • Tendințe
Gardianul Zilnic
Home » Lupte la graniță și acuzații de trădare: apelul telefonic care ar putea răsturna un guvern și reaprinde un vechi conflict în Asia
Lumea

Lupte la graniță și acuzații de trădare: apelul telefonic care ar putea răsturna un guvern și reaprinde un vechi conflict în Asia

By Sala de Presăiunie 24, 2025
Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Email Telegram Tumblr WhatsApp Copy Link
Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Au apărut tot mai multe voci care îi cer prim-ministrei Thailandei, Paetongtarn Shinawatra, să demisioneze, după ce înregistrarea unei convorbiri telefonice între ea și un fost lider foarte influent al Cambodgiei a fost făcută publică. În conversația care a durat doar 17 minute, șefa guvernului thailandez pare să critice armata țării pe care o conduce, în timp ce discută despre un conflict de frontieră care riscă să degenereze într-o confruntare militară de amploare, potrivit CNN.

Scandalul a stârnit multe critici dure la adresa prim-ministrei thailandeze, care și-a început mandatul abia în urmă cu 10 luni, după ce a înlocuit un alt premier care a fost înlăturat de la putere.

Incidentul a avut loc într-un moment dificil pentru Thailanda, care se confruntă cu probleme economice și încearcă să negocieze un acord comercial cu SUA pentru a evita tarifele usturătoare cu care președintele american Donald Trump a amenințat și multe alte țări.

Mai mult, Thailanda se află într-o dispută mai veche cu Cambodgia în legătură cu teritoriile din apropierea graniței dintre cele două state, care s-a reaprins după ce un soldat cambodgian a fost ucis într-un schimb de focuri cu soldați thailandezi.

Paetongtarn (38 de ani) și-a cerut scuze pentru ceea ce a spus în timpul apelului, însă i-a criticat pe oficialii cambodgieni pentru publicarea înregistrării, pe care a catalogat-o drept „o încălcare a etichetei diplomatice”.

Într-o postare pe Facebook, Hun Sen, fostul lider al Cambodgiei care a renunțat la postul de premier în favoarea fiului său în 2023, dar care rămâne conducătorul de facto al țării, potrivit revistei Time, a transmis pe Facebook că el le-a prezentat înregistrarea convorbirii telefonice altor 80 de oficiali cambodgieni și că unul dintre ei probabil că a făcut-o publică.

În acea înregistrare, Paetongtarn i se adresează lui Hun Sen cu apelativul „unchiule” și pare să critice acțiunile propriei sale armate în luptele de la graniță care au dus la moartea soldatului din Cambodgia.

Paetongtarn provine dintr-o dinastie puternică și a devenit cel mai tânăr prim-ministru din istoria țării. Din conversația cu Hun Sen reiese că există diferende clare între guvernul ei și armata țării.

În timpul discuției, premierul Thailandei îi spune lui Hun Sen că se fac presiuni asupra ei din partea unor facțiuni interne și l-a rugat să nu asculte ce spune „partea opusă”, referindu-se la unul dintre comandanții armatei thailandeze din nord-estul țării.

„Acum, acea parte vrea să arate cool și va spune lucruri care nu sunt benefice națiunii. Dar ceea ce vrem noi este să avem pace la fel ca înainte să se întâmple confruntările de la graniță”, i-a spus Paetongtarn lui Hun Sen la telefon.

Prim-ministra thailandeză i-a spus lui Hun Sen că „dacă vrei ceva, poți să îmi spui și mă voi ocupa de asta”.

Comentariile ei, care au fost confirmate de ambele părți, nu au fost bine primite de thailandezi. Adversarii ei politici au acuzat-o pe Paetorntang că a compromis interesele țării, iar partidul Bhumjaithai, un partener important de guvernare, s-a retras miercuri din coaliție, ceea ce pune sub semnul întrebării capacitatea partidului lui Paetorntang de a mai rămâne la putere.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Scandalul a provocat reacții puternice din partea naționaliștilor din ambele țări. În Thailanda, forțele conservatoare au cerut ca Paetongtarn să fie pusă sub acuzare și să își dea demisia, în timp ce în Cambodgia mii de oameni s-au alăturat unui miting de susținere a guvernului și a armatei.

Protestatarii care au ieșit pe străzile capitalei Bangkok pentru a demonstra împotriva guvernului au acuzat-o pe Paetongtarn că este o „trădătoare” și i-au strigat să își dea demisia, potrivit France24.

Ceea ce complică și mai mult situația este relația apropiată dintre părinții celor doi lideri care conduc oficial Thailanda, respectiv Cambodgia. Tatăl lui Paetongtarn, fostul prim-ministru Thaksin Shinawatra, și Hun Sen, tatăl actualului premier cambodgian, Hun Manet, sunt prieteni vechi.

Hun Sen l-a primit pe Thaksin în Cambodgia și l-a numit consilier economic onorific, după ce a acesta a fost înlăturat de la putere în 2006 în urma unei lovituri de stat.

Thailanda și Cambodgia au avut mai multe perioade de cooperare, dar și de rivalitate, în ultimele decenii. Cele două țări au o graniță comună de 817 kilometri care, în mare parte, a fost stabilită în perioada în care Cambodgia a fost o colonie a Franței.

Paetorntang a spus că afirmațiile ei erau doar o „tactică de negociere” și nu o „declarație de supunere”. „Înțeleg acum că nu a fost niciodată vorba despre o negociere reală. A fost doar un teatru politic. Publicarea acestui apel… nu așa se face diplomație.”

Regiunea unde au avut loc confruntări între trupele thailandeze și cele cambodgiene se numește Triunghiul de Smarald și reprezintă o zonă unde se întâlnesc granițele a trei țări: Thailanda, Cambodgia și Laos.

Ambele părți susțin că au răspuns cu focuri de armă după ce au fost atacate de trupele adverse. Cu toate că liderii militari ai celor două țări au spus că nu doresc ca disputa să se intensifice, au continuat să se acuze reciproc pentru continuarea violențelor și au adus întăriri la graniță.

Thailanda a trimis soldați în punctele de frontieră, a impus noi restricții de tranzit și a amenințat că va tăia accesul la electricitate și internet pentru orașele cambodgiene de la graniță.

Ca răspuns, Cambodgia a oprit importurile de fructe și legume din Thailanda și a interzis filmele și serialele thailandeze. Mai mult, autoritățile cambodgiene au făcut o plângere la Curtea Internațională de Justiție (CIJ) pentru a cere rezolvarea disputei de frontieră cu Thailanda.

Thailanda, însă, nu recunoaște autoritatea CIJ și susține că unele zone de la graniță nu au fost niciodată complet demarcate, inclusiv în cazul unor teritorii pe care se află mai multe temple antice.

Trupele celor două țări s-au luptat în 2011 într-o zonă din apropiere de templul Preah Vihear, care a fost inclus în Patrimoniul UNESCO. În urma conflictului, mii de oameni au fost strămutați de ambele părți și cel puțin 20 de persoane au fost ucise.

Editor : Raul Nețoiu

Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email

Continua să citești

Criza din Gaza. „Oraşul umanitar” planificat ar fi un „lagăr de concentrare”, afirmă fostul premier israelian Ehud Olmert

Telefonie mai ieftină pentru ucraineni, în Uniunea Europeană. CE a aprobat „regimul de roaming fără vize” pentru țara invadată de ruși

Analiză Politica lui Donald Trump față de Ucraina pare să se fi schimbat, cel puțin ca ton. De ce va fi lovit, din nou, Kievul de dezamăgire

Donald Trump, despre Vladimir Putin: „Sunt dezamăgit de el, dar nu am terminat-o cu el”. Ce spune despre apărarea comună a NATO

Pentagonul va folosi chatbotul Grok, al lui Elon Musk. Contract de milioane de dolari

Donald Trump ar putea da undă verde Ucrainei să utilizeze rachetele ATACMS pentru atacuri desfășurate adânc în teritoriul rus

Foto Noi imagini din satelit surprind extinderea rețelei de baze nucleare secrete a Rusiei

Maia Sandu avertizează: „Minciunile vor curge gârlă din partea trompetelor Kremlinului doar pentru a pune mâna pe Moldova”

„Lumea a tremurat”. Reacția ironică a lui Medvedev după ce Trump i-a dat un ultimatum lui Putin

Alegerile Editorului

Trapperul Albert NBN, care a înjurat România la Festivalul ”Beach, Please!” şi a fost amendat pentru “încălcarea unor norme de convieţuire socială”, a rămas şi fără permisul auto din cauza unui comportament agresiv în trafic

iulie 17, 2025

Criza din Gaza. „Oraşul umanitar” planificat ar fi un „lagăr de concentrare”, afirmă fostul premier israelian Ehud Olmert

iulie 17, 2025

(P) Energie fără mască: cum a devenit plafonarea o iluzie scumpă pentru toată lumea

iulie 17, 2025

Autorităţile statului trebuie să asigure condiţii de practicare a sportului de către persoane cu toate tipurile de handicap

iulie 17, 2025

Adrian Alexandrov, partenerul Elenei Udrea: Cea mică nu ştie încă vestea, pentru că am vorbit cu Elena şi vrem să-i facem o surpriză/ Cum a primit el vestea eliberării din închisore a Elenei Udrea

iulie 17, 2025

Cele mai recente știri

Telefonie mai ieftină pentru ucraineni, în Uniunea Europeană. CE a aprobat „regimul de roaming fără vize” pentru țara invadată de ruși

iulie 17, 2025

Ce spune ANAF despre evaziunea fiscală din domeniul petrolier. Instituția susține că a redus „semnificativ” fenomenul

iulie 17, 2025

Video Ceartă pe apa Dâmboviței. Ministrul Agriculturii, discuții cu fermierii din Lungulețu. Precizările „Apelor Române” și ale „Apa Nova”

iulie 17, 2025
Facebook X (Twitter) Pinterest TikTok Instagram
© 2025 Gardianul Zilnic. Toate drepturile rezervate.
  • Politica de Confidențialitate
  • Termeni și Condiții
  • Contactează

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.