Close Menu
Gardianul Zilnic
  • Stiri Locale
  • Lumea
  • Politică
  • Afaceri
  • Social
  • Educație
  • Justiție
  • Sănătate
  • Sport
  • Comunicat de Presă
  • Tendințe
Trending

„Anghel Saligny” și banii UE duc la contre între Dragoș Pîslaru si Cseke Attila: Un ministru trebuie să se limiteze la ce are de făcut

iulie 1, 2025

FCSB a câştigat al doilea meci amical al verii, scor 3-1, cu FC Utrecht

iulie 1, 2025

Analiză Opțiunile ayatollahului. Ali Khamenei se confruntă cu cea mai gravă provocare din cei 36 de ani în care a condus Iranul

iulie 1, 2025

Mircea Scăunașu, Philip Morris International: „Cred într-un leadership care nu se ascunde în spatele echipei, ci care o susține”

iulie 1, 2025

Intrări ilegale în România, facilitate de polițiști de frontieră. Șase agenți din Timiș, cercetați pentru mită și trafic de influență

iulie 1, 2025
Facebook X (Twitter) Instagram
Povești Web
Facebook X (Twitter) Instagram
Gardianul Zilnic
Abonati-va
  • Stiri Locale
  • Lumea
  • Politică
  • Afaceri
  • Social
  • Educație
  • Justiție
  • Sănătate
  • Sport
  • Comunicat de Presă
  • Tendințe
Gardianul Zilnic
Home » Plafonarea tarifelor pentru poliţele RCA este eliminată de la 1 iulie. Ce spun reprezentanţii ASF şi asigurătorii
Stiri Locale

Plafonarea tarifelor pentru poliţele RCA este eliminată de la 1 iulie. Ce spun reprezentanţii ASF şi asigurătorii

By Sala de Presăiulie 1, 2025
Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Email Telegram Tumblr WhatsApp Copy Link
Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Plafonarea tarifelor pentru poliţele RCA este eliminată de la 1 iulie, însă eprezentanţii ASF şi majoritatea asigurătorilor susţin că măsura va genera modificări minore în privinţa nivelului acestora. Viorel Vasile, şeful Safety Broker, liderul pieţei de profil, a declarat, însă pentru Profit.ro că este posibilă o creştere de cel puţin 15% a preţurilor RCA.

De la introducerea plafonării şi până în prezent, tarifele RCA au urcat cu 18%, din care 6,8 puncte procentuale a reprezentat ajustarea tarifelor de primă cu rata anuală a inflaţiei, conform prevederilor legale.

Vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară, Sorin Mititelu, responsabil cu sectorul asigurărilor în cadrul instituţiei, a transmis anterior pentru Profit.ro că „nu sunt motive pentru creşteri semnificative ale tarifelor RCA după încetarea măsurii plafonării tarifelor”.

„Aceste evoluţii ne conduc spre momentul încetării măsurii îngheţării tarifelor deoarece riscul generat de un dezechilibru major în piaţă s-a atenuat semnificativ. Nu sunt motive pentru creşteri semnificative ale tarifelor RCA după încetarea măsurii plafonării tarifelor”, spune Sorin Mititelu, vicepreşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

– Groupama România, liderul pieţei, a evitat să comenteze cu privire la posibila ieftinire sau scumpire a tarifelor RCA după eliminarea plafonării „din raţiuni ce ţin de respectarea normelor legale de concurenţă”. „Însă ceea ce putem spune este că Groupama îşi stabileşte în mod independent tarifele, cu respectarea legislaţiei aplicabile şi având ca prioritate livrarea unui nivel foarte bun al serviciilor, la preţul corect”, a transmis compania.

– Contactaţi de Profit.ro, reprezentanţii Allianz-Ţiriac Asigurări, al doilea jucător pe segmentul RCA, cu o cotă de 20,2% la finele lunii martie 2025, spun că societatea „rămâne fidelă politicii de a stabili un preţ corect pentru fiecare profil de risc”. „Frecvenţa şi severitatea daunelor influenţează tarifele atât în sensul creşterii, cât şi al descreşterii, în funcţie de istoricul fiecărui client. Într-un mediu concurenţial, ajustările tarifare pot avea loc în ambele direcţii. De asemenea, asigurătorii pot aplica discount-uri comerciale conform politicilor interne, pentru a atrage segmente specifice de clienţi în portofoliu, ceea ce poate conduce la reduceri suplimentare ale tarifelor”, au mai spus reprezentanţii asigurătorului. 

– Nici Grawe România, companie capitalizată în aprilie 2025 cu circa 125 milioane de lei, la aproape 300 milioane, nu anticipează modificări semnificative în privinţa tarifelor RCA.

„Nu sunt motive care să conducă la scumpirea semnificativă a tarifelor pentru poliţele RCA”, a spus Dragoş Călin, şeful asigurătorului. Generali România a transmis că „modificările primelor de asigurare se determină, pe baze tehnice, actuariale”. „Ca şi până acum, obiectivul nostru este să oferim servicii performante, de o calitate sporită şi care să asigure respectarea tuturor cerinţelor legale. Nu vom avansa estimări privind evoluţia specifică a tarifelor pentru a respecta astfel normele din domeniul concurenţei”, se arată în răspunsul asigurătorului.

– Viorel Vasile, şeful Safety Broker, liderul pieţei de profil cu o cotă de 11,35% la finele anului 2024, spune că scumpirea tarifelor RCA va fi de cel puţin 15% de la 1 iulie.

„Având în vedere ca în perioada în care Nicu Marcu a fost preşedinte ASF s-a introdus conceptul de prima netă de comision la poliţa RCA, preţurile RCA vor creşte din două motive: 1. eliminarea plafonării comisioanelor RCA, urmând o creştere de minimum 3-5% a primei finale plătite de consumator. Comisionul de distribuţie în toată Europa este inclus în prima de asigurare, mai puţin în România, unde geniile numite pe criterii politice, care au condus ASF, nu au avut ca obiectiv protejarea consumatorilor, principala menire a ASF; 2. ⁠eliminarea plafonării tarifelor RCA, care va conduce automat la ajustări de minim 10-15% a primelor de asigurare datorită inflaţiei din ultimii doi ani. Agregat, tarifele RCA vor creşte cu minimum 15%, existând însă posibilitatea să vedem creştere doar în anumite zone cu frecvenţă mare – Bucureşti şi Ilfov şi în special pe segmentul camioanelor care rulează în transport internaţional. După eliminarea plafonării se va reveni la vechea metodă de calcul a primelor de către BAAR. Din estimarea noastră, primele la B0 (clasa este atribuită unui asigurat nou, fără istoric de daune – n.r.) pentru camioane vor reveni în zona de 12.000 lei/an şi datorită majorărilor de tarife de după eliminarea plafonării”, a afirmat Vasile.

– Dorel Duţă, şeful Hobbit Broker şi preşedintele UNSICAR (asociaţia profesională a brokerilor din zona asigurărilor), anticipează posibile corecţii de tarife la unele categorii de clienţi/autovehicule. „Vorbim de inflaţie, de segmentele cu daunalitate mai mare, dar, datorită concurenţei, posibil ca pe anumite categorii să înregistrăm stagnări şi, de ce nu, unele corecţii în minus. Totul depinde de evoluţia ratei combinate a daunei şi de compartamentul în trafic. Cu cât este mai mare numărul asigurătorilor care practică RCA, cu atât mai mare va fi concurenţa, cu beneficii asupra asiguraţilor. Dacă vor fi situaţii în care, pentru anumiţi clienţi, preţul să aibă evoluţii mai importante, aceştia sunt protejati de „mecanismul clientului cu risc ridicat”, care funcţionează şi care asigură un tarif sustenabil pentru acele categorii. Este important ca noi, brokerii, să asigurăm consiliere şi îndrumare în aceste situaţii”, a spus Duţă pentru Profit.ro.

– Ştefan Prigoreanu, director general şi acţionar Millenium Broker, intermediar listat la BVB, crede că ridicarea plafonării tarifelor RCA va avea un impact minor, nesemnificativ în contextul general al creşterii preţurilor.

La 31 martie 2025, potrivit datelor ASF, şapte asigurători erau autorizaţi să desfăşoare activităţi de asigurare RCA, şi anume Allianz-Ţiriac Asigurări, Asirom Vienna Insurance Group, Eazy Asigurări, Generali Romania, Grawe Romania, Groupama şi Omniasig Vienna Insurance Group.

De asemenea, pe piaţa RCA din România îşi desfăşoară activitatea în baza dreptului de stabilire (FoE) şi două sucursale, respectiv Axeria IARD (Franţa) şi Hellas Direct (Grecia).

Totodată, la finalul anului 2024, societatea Dallbog (Bulgaria) şi-a început activitatea pe piaţa RCA în baza libertăţii de a presta servicii (FoS), dar, în prima parte a lunii iunie 2025, ASF i-a suspendat dreptul de-a emite poliţe RCA, începând cu 1 iulie.

 Valoarea totală a primelor de asigurare subscrise pentru asigurările RCA de societăţile autorizate şi reglementate de ASF, sucursale şi societăţile care îşi desfăşoară activitatea în baza libertăţii de a presta servicii (FoS) s-a situat la aproximativ 9,94 miliarde lei în anul 2024, în creştere cu 7% comparativ cu anul precedent.

 

 

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa [email protected].

Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email

Continua să citești

FCSB a câştigat al doilea meci amical al verii, scor 3-1, cu FC Utrecht

Irina Begu s-a calificat în turul doi la Wimbledon

Verificări antifraudă în Târgul de maşini şi alte produse Vitan, din Bucureşti/ Ce au descoperit inspectorii

Rinus Israel, fost jucător şi antrenor olandez, a murit la 83 de ani. El a antrenat şi echipa Dinamo

Alina Peşu va arbitra în ziua de deschidere a Campionatului European de fotbal feminin 2025

A doua zi de proteste ale bugetarilor, după aprobarea Ordonanţei de Urgenţă care plafonează la 300 de lei brut sporul pentru condiţii vătămătoare de muncă/ Angajaţii de la Ministerul Finanţelor, la uşa ministrului Alexandru Nazare

Muzeul de Artă Recentă lansează „Şcoala de Vară MARe de mic”

„Nici măcar nu vorbesc cu ei”: Trump neagă că ar fi oferit Iranului 30 de miliarde de dolari în schimbul opririi programului nuclear

Video Efectele secetei asupra Dunării: debit la jumătate față de normal, restricții în traficul naval. „Nisipul a câștigat teren”

Alegerile Editorului

FCSB a câştigat al doilea meci amical al verii, scor 3-1, cu FC Utrecht

iulie 1, 2025

Analiză Opțiunile ayatollahului. Ali Khamenei se confruntă cu cea mai gravă provocare din cei 36 de ani în care a condus Iranul

iulie 1, 2025

Mircea Scăunașu, Philip Morris International: „Cred într-un leadership care nu se ascunde în spatele echipei, ci care o susține”

iulie 1, 2025

Intrări ilegale în România, facilitate de polițiști de frontieră. Șase agenți din Timiș, cercetați pentru mită și trafic de influență

iulie 1, 2025

Video Cum arată planul pentru eficientizarea cheltuielilor în Sănătate. Bugetul pentru salarii îl depășește pe cel pentru tratamente

iulie 1, 2025

Cele mai recente știri

Radu Burnete: „România traversează o criză existențială. Avem nevoie de un nou contract între stat și cetățeni în privința taxării”

iulie 1, 2025

Irina Begu s-a calificat în turul doi la Wimbledon

iulie 1, 2025

Serghei Lavrov: Moscova va reduce cheltuielile de apărare, acum are 32%. „Creșterea bugetului NATO va duce la colapsul organizației”

iulie 1, 2025
Facebook X (Twitter) Pinterest TikTok Instagram
© 2025 Gardianul Zilnic. Toate drepturile rezervate.
  • Politica de Confidențialitate
  • Termeni și Condiții
  • Contactează

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.