Angajaţii din sistemul bugetar au declanşat, marţi, a doua zi de proteste, după aprobarea Ordonanţei de Urgenţă care plafonează la 300 de lei brut sporul pentru condiţii vătămătoare de muncă începând de la 1 iulie şi până la sfârşitul anului. La ora transmiterii acestei ştiri, zeci de salariaţi ai Ministerului Finanţelor s-au dus la uşa ministrului Alexandru Nazare şi discută cu acesta. Proteste ample au loc în mai multe oraşe din ţară, iar protestatarii ameninţă cu blocarea totală a activităţii şi cu riscul de a nu mai putea fi plătite pensiile şi salariile românilor.
Sute de angajaţi din sistemul bugetar au declanşat, marţi, noi proteste faţă de reducerea veniturilor, după ce Guvernul a aprobat, luni, Ordonanţa de Urgenţă pentru stabilirea unor măsuri privind personalul plătit din fonduri publice, iar luni seară actul normativ a fost publicat în Monitorul Oficial. Astfel, potrivit actului normativ, sporul pentru activitatea în condiţii periculoase sau vătămătoare este plafonat la 300 de lei brut pe lună, iar concediul suplimentar acordat pentru muncă grea, periculoasă sau vătămătoare este de maximum cinci zile lucrătoare, faţă de zece zile, cât era până în prezent. Măsurile se aplică de la 1 iulie până la sfârşitul anului 2026.
Pe lângă angajaţii de la Ministerul Finanţelor şi cei ai administraţiilor judeţene ale ANAF, au declanşat proteste spontane şi alte categorii de bugetari de la Casele de Pensii, dar şi de la Sistemul de gospodărirea a apelor din Vrancea, Bacău şi Gorj, entităţi din componenţa Administraţiei Naţionale Apele Române.
Liderul sindical Vasile Marica a declarat că protestatarii vor merge până la blocarea activităţii, aşa încât plata pensiilor şi salariilor va fi pusă sub semnul întrebării.
Guvernul a aprobat, luni, Ordonanţa de Urgenţă pentru stabilirea unor măsuri privind personalul plătit din fonduri publice, iar luni seară actul normativ a fost publicat în Monitorul Oficial.
Documentul prevede limitarea sporului acordat în sectorul public pentru activitatea în condiţii periculoase sau vătămătoare la 300 lei brut lunar, corespunzător timpului lucrat la locul de muncă respectiv.
De asemenea, concediul de odihnă suplimentar, acordat pentru prestarea de munci grele, periculoase sau vătămătoare, ori activitate în locuri de muncă în care există astfel de condiţii, va avea o durată cuprinsă între 3-5 zile lucrătoare.
”Aceste măsuri au fost luate din necesitatea urmăririi unei politici fiscal-bugetare prudente, care să asigure sustenabilitatea fiscală pe termen mediu şi lung, precum pentru corectarea deficitului bugetar excesiv”, a transmis Guvernul.
Până acum, salariaţii primeau pentru condiţii vătămătoare de muncă un spor de până la 15% din salariul de bază pentru toate categoriile de persoanl plătit din fonduri publice, dar nu mai mult de 1.500 de lei brut lunar. De asemenea, concediul suplimentar pentru muncă în condiţii grele era între 3 si 10 zile lucrătoare.
Măsurile intră în vigoare începând cu data de 1 iulie 2025 şi se aplică până la data de 31 decembrie 2026.
Premierul Ilie Bolojan anunţa, săptămâna trecută, că pachetul de măsuri fiscale de reducere a cheltuielilor va fi adoptat săptămâna aceasta, el arătând că România este într-o situaţie dificilă ca urmare a deficitelor bugetare cronice din ultimii ani, cel mai mare fiind înregistrat anul trecut
Cele cinci mari confederaţii sindicale din România au reclamat luni că au fost „eliminate de la consultarea reală” pe tema măsurilor de austeritate adoptate de Guvern şi au solicitat premierului Ilie Bolojan o întâlnire de urgenţă, în cursul zilei de luni. „Nu noi, salariaţii, nu noi, organizaţiile sindicale ne facem vinovaţi de situaţia dezastruoasă în care se află bugetul Românei” , au transmis sindicaliştii, anunţând proteste şi chiar grevă generală dacă „nu se ajunge la un numitor comun” privind măsurile anunţate.
Sute de angajaţi ai Ministerului Finanţelor şi ai administraţiilor judeţene ale ANAF au declanşat, luni, proteste spontane pe holurile sau în faţa instituţiilor, nemulţumiţi de intenţia Execuvtivului de a le tăia unele sporuri, cum ar fi cel de condiţii vătămătoare, ceea ce, potrivit declaraţiilor acetora, ar duce la diminuarea veniturilor cu aproximativ 700 de lei. Acestui protest s-au raliat şi angajaţi ai Caselor Judeţene de Pensii.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa [email protected].