Doi funcţionari publici de la Serviciul de evidenţa populaţiei au fost reţinuţi pentru 24 de ore şi alţi doi au fost plasaţi sub control judiciar, în dosarul actelor de identitate româneşti false pentru cetăţeni ruşi, ucraineni şi moldoveni, în care marţi au avut loc 206 percheziţii la sediile unor instituţii publice şi la locuintele unor persoane fizice din judeţul Botoşani.
Procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale sub aspectul săvârşirii infracţiunii de fals informatic în formă continuată şi luarea de măsuri preventive faţă de patru inculpaţi, a transmis PÎCCJ, într-un comunicat de presă.
Pentru doi inculpaţi, funcţionari în cadrul unui serviciu public comunitar local de evidenţă a persoanelor, a fost dispusă măsura reţinerii pe o durată de 24 de ore.
Pentru alţi doi inculpaţi, funcţionari în cadrul unui serviciu public comunitar local de evidenţă a persoanelor, a fost dispusă măsura preventivă a controlului judiciar.
Marți dimineață, au avut loc 206 de percheziții, în județul Botoșani, într-un dosar privind emiterea ilegală de cărți de identitate românești pentru persoane din Federația Rusă, Ucraina și Republica Moldova. Anchetatorii vizează o rețea formată din funcționari ai unui serviciu de evidență a populației și ai unei primării, acuzați de luare de mită, fals informatic și fals în acte.
Potrivit procurorilor, beneficiarii au obținut acte românești pe baza unor documente false, cu domicilii fictive, uneori fără știrea proprietarilor. Românul acuzat că a dat foc casei premierului britanic Keir Starmer ar fi beneficiat și el de un act de identitate fals.
„În mod concret, beneficiarii au obţinut cărţi de identitate pe baza unor certificate care atestau dobândirea cetăţeniei române şi care anterior au fost falsificate, cu stabilirea domiciliului la imobile aparţinând unor cetăţeni români care nu erau titularii spaţiului respectiv si chiar fară acordul lor, prin întocmirea în fals a declaraţiilor de luare în spaţiu şi implicit fără prezenţa lor în faţa funcţionarului de la Serviciul de Evidenţă a Persoanelor”, a precizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, în comunicatul de presă.
În cursul anilor 2023 – 2024, pe raza unui serviciu de evidenţă a populatiei şi-au stabilit domiciliul în mod fictiv un număr de 7.000 de persoane născute în Fed. Rusă, Ucraina, Republica Moldova sau alte state foste sovietice.
Editor : A.P.