Accesul limitat al consumatorilor la dezbaterile internaționale privind politicile anti-fumat și stigmatizarea nejustificată a nicotinei pun în pericol eforturile de reducere a riscurilor, avertizează doctorul Konstantinos Farsalinos, participant la ediția din 2025 a Global Forum on Nicotine (GFN).
Expertul subliniază că transparența, educația și o comunicare clară bazată pe știință sunt esențiale pentru protejarea dreptului fumătorilor la alternative mai puțin dăunătoare.
Evenimentul a avut loc la Varșovia, în perioada 19–21 iunie. Aproximativ 40 de specialiști din întreaga lume – de la cercetători și experți în sănătate publică până la reprezentanți ai industriei – s-au reunit pentru a analiza cele mai noi descoperiri științifice și strategii de comunicare care pot sprijini tranziția globală către alternative mai puțin dăunătoare decât fumatul convențional.
Reporter: Pe măsură ce ne apropiem de viitoarele sesiuni ale Conferinței Părților (COP), cum pot susținătorii consumatorilor să se asigure că perspectivele de reducere a riscurilor nu sunt marginalizate în discuțiile globale privind controlul tutunului?
Dr. Konstantinos Farsalinos: Ei bine, cred că nu este alegerea lor. Din păcate, Conferința Părților este o întâlnire foarte închisă. Și, din păcate, Organizația Mondială a Sănătății nu permite părților, cum ar fi consumatorii, să participe la aceste întâlniri. Nici măcar nu publică prea mult din conținutul acestor întâlniri. Chiar țin jurnaliștii în afara acestor ședințe. Cred că asta este o mare problemă de transparență. Și este o problemă și mai mare atunci când excluzi consumatorii. Pentru că aceștia nu au interese financiare la mijloc. Ei sunt acolo pur și simplu pentru a-și apăra propria sănătate și propriile interese în ceea ce privește sănătatea.
Așa cum am spus întotdeauna, odată ce devii fumător, ești mereu un potențial fumător. Din păcate, foștii fumători riscă să recidiveze în orice moment. Nu contează câți ani au fost nefumători. Așadar, pentru unii fumători, produsele care reduc riscurile sunt singurele modalități de a-i ține departe de țigările clasice. Și cred că consumatorii trebuie să își apere acest drept.
Reporter: Din perspectiva dumneavoastră, care sunt cele mai persistente mituri legate de produsele alternative cu nicotină?
Dr. Konstantinos Farsalinos: Cel mai mare mit este legat de utilizarea nicotinei. Nicotina a fost complet demonizată. A fost prezentată ca o chestiune de etică — că nu ar trebui să folosești nicotină. Știi, a fost stigmatizată. Și asta este complet greșit. Este o discuție pseudo-etică, fără conținut real de sănătate publică. De ce? Pentru că nu nicotina este cea care provoacă daune în cazul fumatului.
Așadar, în loc să demonizăm nicotina, ceea ce înseamnă că împiedicăm oamenii să aleagă produse cu nicotină mai puțin dăunătoare, ar trebui să explicăm riscurile asociate cu nicotina. Bineînțeles că ar trebui, de asemenea, să explicăm și dependența asociată cu nicotina, dar o dependență care nu provoacă daune nu ar trebui să fie principalul obiectiv al sănătății publice.
Nimeni nu discută despre dependența de cofeină, pentru că aceasta nu provoacă daune. Toată lumea discută despre dependența de nicotină doar în contextul țigărilor din tutun, care provoacă daune.
Restul produselor au riscuri existente, dar minime, iar dacă nu comunicăm asta clar către fumători, aceștia pur și simplu vor continua să fumeze.
Reporter: Cum pot susținătorii să combată eficient aceste concepții greșite în discuțiile publice?
Dr. Konstantinos Farsalinos: Ei bine, cred că atât consumatorii, cât și oamenii de știință din domeniul sănătății publice și cercetătorii trebuie să fie mai activi pe rețelele sociale și, desigur, să fie dispuși să ofere interviuri, așa cum facem aici, pentru că trebuie să transmitem mesajul. Mesajul este foarte simplu. Este foarte rațional. Are sens. Este ușor de înțeles pentru toată lumea. Și cred că, prin transparență și onestitate, aceasta este singura cale de a promova sănătatea publică în orice context.
Reporter: Care sunt câteva acțiuni concrete sau strategii de comunicare pe care le-ați sugera cuiva nou în campaniile pentru consumatori, care dorește să împărtășească informații corecte, bazate pe știință, despre nicotină și reducerea riscurilor cu publicul sau factorii de decizie?
Dr. Konstantinos Farsalinos: Cred că noi, susținătorii reducerii riscurilor, nu am folosit suficient rețelele sociale. Așa că, cred că ar trebui să ne creștem prezența pe rețelele sociale și să încercăm să comunicăm, folosind un limbaj ușor de înțeles pentru cei care nu sunt experți, tot ce știm despre reducerea riscurilor pentru a opri răspândirea miturilor care sunt auzite peste tot pe rețelele sociale. Primesc tot timpul videoclipuri, cu oameni, chiar și oameni de știință, spunând lucruri care nu au nicio legătură cu dovezile reale. Așa că trebuie să creștem gradul de conștientizare prin rețelele sociale și să ne sporim prezența acolo.
Editor : A.D.V.