Noi proteste ale bugetarilor au loc și astăzi, fiind a patra zi de manifestații, după ce Guvernul a decis tăierea sporului pentru condiții vătămătoare și în contextul unor noi măsuri fiscale care vor fi adoptate în perioada următoare, anunțate de premierul Ilie Bolojan.
Ilie Bolojan a avut, astăzi la Palatul Victoria, o întâlnire de vreo oră și jumătate cu reprezentanții celor cinci confederații sindicale reprezentative la nivel național pentru a discuta măsurile propuse de Guvern în actualul context economic și social pentru reducerea deficitului bugetar. După întrevedere, premierul a spus că propunerile sindicaliștilor vor fi analizate și, „în măsura în care va fi posibil, vor fi incluse în pachetul de măsuri guvernamentale”.
Astfel, un protest spontan al salariaților din asistență socială are loc în fața Ministerului Muncii, care spun că prima măsură sindicală va fi „refuzul de a mai intra la locul de muncă”. Angajații în asistență socială avertizează Guvernul că riscă să lase în stradă, fără servicii și îngrijire și supraveghere zeci de copii, bătrâni și persoane cu dizabilități.
De asemenea, angajații ANAF Dolj protestează încă de la începerea programului azi dimineață, iar activitatea este blocată și va fi suspendată și în zilele următoare, pentru o perioadă de timp.
Și zeci de salariați de la Sistemul de Gospodărire a Apelor Dolj, sucursală bazinală a Administraţiei Naţionale „Apele Române”. Ei amenință că vor bloca Drumul European 70, dacă guvernanții vor decide restructurări și dacă sporul pentru condiții vătămătoare rămâne blocat la 300 de lei.
„Sindicatul ROUA susține ferm protestul spontan declanșat astăzi în rândul angajatilor din asistență socială, în semn de revoltă față de Ordonanța de Urgență adoptată de Guvern, care limitează nejustificat sporul pentru condiții de muncă grele, vătămătoare sau periculoase la suma de 300 lei brut/lună, în pofida buletinelor de expertiză emise de DSP și a reglementărilor speciale din sistemul judiciar, precum și a condițiilor efective în care își desfășoară activitatea personalul din sistemul de protectie a copilului”, spune comunicatul de presă al sindicatului.
Sindicatul ROUA mai spune că „această măsură afectează direct demnitatea, sănătatea, securitatea în muncă și siguranța celor care asigură funcționarea zilnică a centrelor de copii si a căminelor de batrâni”.
„Prin aceasta masură se va crea un nivel de frustrare foarte mare printre angajati, care în prezent au un nivel de salarizare extrem de mic în comparatie cu responsabilitatile de la locul de muncă. Demotivarea continua a angajatilor va conduce la scaderea calităti servicilor sociale. Diminuarea veniturilor salariale, sarcinile suplimentare trasate datorită lipsei de personal sunt factori care vor conduce inevitabil la incidente”, mai spune sursa citată.
Prin protestul de astăzi, oamenii din asistența socială transmit următoarele:
- „Nu mai putem accepta lipsa autoritătilor de a aplica o atitudine responsabilă pentru zona de asistență socială.
- Refuzam categoric să mai toleram tratamentul inechitabil și disprețul autorităților față de condițiile reale de muncă, fața de nivelul de salarizare;
- Introducerea unor măsuri care sa mentină specialiști in sistem si sa le ofere oportunități de formare;
- consultarea actorilor importanti din asistența socială in aplicarea sau identificarea unei strategii de dezovoltare a serviciilor din asistență socială”.
Solicitările formulate de sindicatul ROUA sunt:
- Abrogarea imediată a prevederii din OUG nr. 36 din 30 iunie 2025 privind limitarea sporului pentru condiții vătămătoare, în ceea ce privește familia ocupațională „Sănatate și Asistența Socială”;
- Solicităm Ministerul Muncii, Familiei, Tineretului şi Solidarităţii Sociale în mod expres, să ceară și să inițieze urgent demersuri concrete pentru îmbunătățirea condițiilor de muncă în Centrele de Asistență Socială – cu atât mai necesare în contextul diminuării veniturilor prin tăierea sporurilor;
- Cerem redeschiderea dialogului social real cu organizațiile sindicale, nu simulări formale, atunci când se adoptă acte normative care afectează direct mii de salariați din sistemul de protecție socială.
În lipsa unui răspuns prompt și rezonabil din partea Guvernului, salariații din Asistența Socială vor adopta măsura refuzului de a mai intra la locul de muncă și avertizează că „zeci de copii, batrâni si persoane cu dizabiltătii vor rămâne nesupravegheați”, conchide sursa citată.
Editor : A.P.