Cristian Păun a declarat, joi la Digi24, că noile măsuri fiscale anunțate de Ilie Bolojan, printre care și creșterea cotelor TVA de la 9 la 11% și de la 19 la 21%, vor afecta cel mai mult păturile sărace ale populației și efectelor vor fi destul de insuportabile „pentru cei cu boli, cei în vârstă”. Profesorul de economie a adăugat că ar fi mers, la fel ca în alte țări, pe o cotă zero a taxei pe valoare adăugată la alimentele de bază și medicamente.
„Ideea este în felul următor: s-a încercat și vedeți că se încearcă foarte, foarte puternic să se reducă cheltuielile. Abia acum încep să apar la iveală informații, abia acum se face o evaluare, abia acum se face un audit. Din păcate, nu este timp și noi am ratat foarte mult acest obiectiv de a reduce cheltuielile care trebuiau reduse mult mai devreme decât acum, în al doisprezecelea ceas. Noi avem de dat socoteală pe 8 iulie Uniunii Europene și apoi vor veni, în funcție de rezultat, și agențiile de rating cu o posibilă depunctare a României, ceea ce ar fi fatal. Caz în care singura soluție care ne-a mai rămas pe masă și, pe care preferabil ar fi fost să o vedem ultima aplicată, este majorarea de taxe”, a afirmat Cristian Păun, întrebat ce opinie are despre noile măsuri fiscale anunțate de premier, joi la Digi24.
„Această majorare de taxe este una consistentă și ea va lovi în toată lumea”
„Nu poți să faci grevă împotriva acestei majorări de taxe și în consecință, vom plăti cu toții”, a continuat profesorul în economie.
„Iar dacă după această majorare de taxe nu se continuă totuși cu planul de reducere a cheltuielilor, cu planul de modernizare a României, avem o mare problemă. Trebuie făcută o reformă drastică a statului, pentru că până la urmă, miza nu este să crești taxele. A crește taxele nu înseamnă modernizarea României, nu înseamnă că România arată mai bine. Dimpotriva”, a mai spus el.
Întrebat dacă ar trebui să fie o măsură temporară aceasta a creșterii taxelor TVA de la 19 la 21% și a doua cotă de la 9 la 11% de exemplu, Cristian Păun a răspuns că „da”.
„Cel puțin pe tot ce înseamnă alimente, medicamente, eu aș merge foarte curând, cât mai repede posibil, pe o TVA zero. Adică după ce ai crescut acest TVA la nivelul ăsta, care va fi destul de insuportabil pentru cei cu boli, cei în vârstă, aș merge foarte repede, pe cât posibil, pe o reducere drastică a TVA, pentru că sunt țări în care TVA la asemenea produse de alimentare de bază și la medicamente este zero. În rest, da, putem vorbi de o TVA mai mare, dar deocamdată, din păcate, pentru că avem gaura aceasta în bugetul de stat, nu prea ne putem permite foarte multe lucruri, inclusiv pe parte de asistență socială. Deci toate păturile vor fi afectate și, din păcate, cele mai afectate vor fi păturile mai sărace”, a precizat Păun.
„Adrian Câciu ar trebui să se abțină puțin de la sfaturi, pentru că în bună măsură este vinovat de aceste probleme”
Cristian Păun a adăugat că fostul ministru de Finanțe Adrian Câciu ar trebui să se abțină să ofere sfaturi, având în vedere că este în bună măsură responsabil de faptul că Guvernul actual trebuie să ia astfel de măsuri fiscale.
„Domnul Câciu nu trebuie să uite că toată situația i se datorează în bună măsură. El a fost și ministru de Finanțe și a propus un buget aiuritor în 2023, ratând complet ținta de deficit și ținta de inflație, iar în 2024 a fost ministrul Fondurilor Europene și au fost zero fonduri absorbite. Fonduri care s-ar fi dus la veniturile bugetului de stat, care s-ar fi dus la rezolvarea în bună măsură a deficitului, adică problema pe care o avem astăzi”, a subliniat el.
Păun a afirmat că Adrian Câciu trebuia să ia măsuri din timp, cât conducerea MFP.
„Sigur că ar fi trebuit să avem fonduri absorbite, fonduri europene pornite și toată problema ar fi fost mult mai mică decât este în momentul de față și apelarea la aceste măsuri extreme probabil că ar fi fost mult mai redusă decât vedem astăzi. Și atunci, domnul Câciu ar trebui să se abțină puțin de la sfaturi, pentru că, repet, în bună măsură este vinovat de aceste probleme pe care le vedem astăzi. Iar soluțiile cu siguranță nu mai sunt la el și nu mai sunt cele pe care le-ar fi putut aplica el când a fost acolo, în fruntea ministerului”, a explicat el.
„Coaliția PSD-PNL-UDMR a avut posibilitatea să reducă deficitul și nu au făcut-o în 2022, 2023 și 2024”
Chestionat dacă se așteaptă la tensiuni în coaliție, Cristian Păun a replicat: „Cei care au avut decizia în mâini și au avut posibilitatea să reducă acest deficit și n-au făcut-o nici în 2022, nici în 2023, nici în 2024 sunt cu siguranță vinovați pentru această situație”.
„Puteau să o rezolve, n-au rezolvat-o, au amânat rezolvarea, au adoptat tot felul de măsuri populiste din motive electorale, iar acum a venit nota de plată. Nu există alt vinovat, nu trebuie să-l căutăm. Dimpotrivă. Ar fi păcat să nu existe vinovați, ar fi păcat să nu fie arătați cu degetul cei care ne-au adus în această situație”, a mai spus el.
„Aș fi vrut să îi văd pe angajații ANAF cu pancarte care să arate câți bandiți au prins, câți bani au recuperat pentru bugetul de stat”
Chestionat despre protestele de zilele acestea, Cristian Păun a spus că ar fi vrut să îi vadă pe cei de la ANAF cu pancarte în care să arate câți bani au recuperat la buget.
„Păi, eu aș fi vrut să-i văd pe oamenii ăia pe treptele ANAF, i-am văzut și eu ieri, trecând pe acolo și oarecum am simțit așa un gust amar în gură. Eu aș fi vrut să-i văd acolo cu pancarte care să arate pe câți bandiții i-au prins, câți bani au recuperat pentru bugetul de stat. Adică performanța aferentă muncii lor. Din păcate, lasă foarte mult de dorit ceea ce ce fac aceste instituții ale statului. Sigur că ele pot să facă grevă în momentul acesta, dar ele ar trebui să facă grevă, în primul și în primul rând, la poarta celor care ne-au adus în această situație și care va fi foarte dificil de rezolvat, foarte dificil de rezolvat fără costuri sociale imense”, a conchis el.
Editor : A.P.