Efectele măsurilor luate de Guvernul Bolojan cu scopul de a reduce prăpastia dintre veniturile și cheltuielile statului vor însemna prețuri mai mari și venituri mai mici. Creșterea taxei pe valoare adăugată și majorarea accizelor se vor simți imediat la raft, în farmacii sau la pompă. Asta înseamnă o putere de cumpărare mai redusă și cei mai loviți vor fi românii cu venituri mici.
Scumpiri la alimente
De la 1 august, taxa pe valoare adăugată (TVA) pentru alimente crește de la nouă la 11% dacă producătorii vor transfera această majorare integral clienților, asta înseamnă o creștere a prețurilor.
O analiză efectuată de jurnalista Digi24 Cristina Sbîrn arată cum ne va afecta, concret, creșterea TVA propusă de Guvern.
Majorarea de la raft va fi de circa 1,8%. Asta înseamnă, de exemplu, că un kilogram de salam Victoria va costa cu 0,61 lei mai mult decât acum. Un cofraj cu zece ouă va costa 12,2 lei, cu circa 0,20 lei mai mult. Pentru un kilogram de pulpă de porc vom scoate din buzunar cu aproape 0,50 lei mai mult. La final, vom constata că același coș de cumpărături ne va costa cu câțiva lei sau câteva zeci de lei mai mult.
Nu doar alimentele vor avea parte de o majorare a taxei pe valoare adăugată de la nouă la 11% ci și medicamentele, energia termică, apa și canalizarea.
Haine și electrocasnice cu prețuri mai mari. Scumpiri la pompă
La celelalte produse, precum haine sau electrocasnice, taxa va urca de la 19 la 21%. Asta va duce la o creștere la raft de circa 1,7%.
De exemplu, o rochie care acum costă 150 lei, din august va fi cu 2,5 lei mai scumpă. Un telefon care costă acum undeva în jur de 1.685 lei, de la 1 august va costa 1.714 lei.
Calculele au fost făcute luând în considerare doar majorarea TVA. Pe lângă acestea, vom avea și scumpirea energiei electrice în urma liberalizării de la 1 iulie și majorări ale prețului carburanților. Prin urmare, scumpirile pot fi mult mai mari, căci costurile producătorilor vor crește la pompă.
Vom avea scumpiri de la 1 august, deoarece crește și acciza, și taxa pe valoarea adăugată. Prețul unui litru de motorină va crește cu circa 0,40 lei, potrivit calculelor făcute de cei de la energia.ro. Și va ajunge la 7,8 lei. Prețul unui litru de benzină va urca și el cu aproape 0,43 lei.
Cei mai afectați vor fi românii cu venituri mici
Cei mai loviți vor fi cei cu venituri mici, pentru că o bună parte din venitul lor este cheltuită pe bunuri și servicii esențiale, adică alimente, utilități, transport. Toate sunt supuse creșterii taxei pe valoare adăugată.
Bătrânii cu pensii peste 3.000 lei vor fi dublu loviți de măsurile Guvernului, pentru că le vor scădea și veniturile, deoarece vor plăti contribuție la sănătate. Un pensionar care are acum, de exemplu, o pensie brută de 4.100 lei va pierde 99 lei de la 1 august. Afectați sunt circa 1,78 de milioane de pensionari.
Visul primei case, mai greu de îndeplinit
Măsurile Guvernului vor lovi și în tinerele familii care vor să își cumpere o casă. Taxa pe valoare adăugată crește și pentru achiziția de locuințe noi. Cel mai mult se vor scumpi cele pentru care se aplică o cotă redusă, de 9%, în prezent.
Spre exemplu, pentru un apartament de două camere, la un TVA de 21%, cumpărătorii vor scoate în plus din buzunar 11.120 euro, iar prețul total al apartamentului va urca la 122.210 euro. Creșterea de la 2 la 4% a impozitului pe cifra de afaceri a băncilor ar putea restrânge și mai mult visul românilor de a-și cumpăra o casă, căci ar putea duce la majorarea dobânzilor la credite și a comisioanelor bancare.
Citește și:
VIDEO Ilie Bolojan, după întâlnirea cu sindicaliștii: „Propunerile vor fi analizate”. Cum arată proiectul de lege pregătit de Guvern
EXCLUSIV Radu Burnete, despre reformele Guvernului și datoria uriașă a României: „Unu din trei lei cheltuiți este împrumutat”
VIDEO A 4-a zi de proteste. Angajații de la Finanțe amenință cu greva. „Obiectivele Guvernului nu pot fi făcute pedepsind funcționarii ANAF”
Editor : Ș.R.