Close Menu
Gardianul Zilnic
  • Stiri Locale
  • Lumea
  • Politică
  • Afaceri
  • Social
  • Educație
  • Justiție
  • Sănătate
  • Sport
  • Comunicat de Presă
  • Tendințe
Trending

Cel puţin patru morţi şi 38 de dispăruţi în urma scufundării unui feribot în largul insulei indoneziene Bali

iulie 4, 2025

Guvernul are astăzi o ședință în care discută pachetul cu măsurile fiscal-bugetare

iulie 4, 2025

Sorin Grindeanu vrea ţinte lunare pentru ANAF: „Dacă nu sunt atinse, voi cere demiterea conducerii”

iulie 4, 2025

Video Încă o zi de proteste ale bugetarilor. „Sporul de condiții vătămatoare nu reprezintă un privilegiu”. Guvernul are în analiză noi măsuri

iulie 4, 2025

Gabriel Heinze se alătură stafului lui Mikel Arteta la Arsenal

iulie 4, 2025
Facebook X (Twitter) Instagram
Povești Web
Facebook X (Twitter) Instagram
Gardianul Zilnic
Abonati-va
  • Stiri Locale
  • Lumea
  • Politică
  • Afaceri
  • Social
  • Educație
  • Justiție
  • Sănătate
  • Sport
  • Comunicat de Presă
  • Tendințe
Gardianul Zilnic
Home » Kievul își schimbă tactica, după ce SUA au hotărât să nu-i mai livreze anumite arme. Solicitarea Ucrainei către Washington
Lumea

Kievul își schimbă tactica, după ce SUA au hotărât să nu-i mai livreze anumite arme. Solicitarea Ucrainei către Washington

By Sala de Presăiulie 3, 2025
Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Email Telegram Tumblr WhatsApp Copy Link
Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Ucraina nu reușește să convingă Statele Unite să îi trimită mai multe arme. Prin urmare, vrea să încerce ceva nou: să solicite Washingtonului să-i permită Europei să achiziționeze arme americane pentru Ucraina, potrivit unor surse aflate la curent cu solicitarea, citate de Politico.

Noua abordare a fost discutată aproximativ în același timp în care administrația Trump a luat măsuri pentru a opri unele livrări de ajutor militar, ce fuseseră deja alocate Kievului, inclusiv interceptoare de apărare aeriană Patriot și cartușe de artilerie cu explozibil ridicat. Mișcarea, raportată pentru prima dată de Politico marți, a luat prin surprindere oficialii ucraineni de top. De asemenea, vine în contextul în care Europa se angajează să cheltuiască mai mult pentru apărare și caută modalități creative de a face acest lucru.

Ca parte a acestui nou impuls, mai multe guverne europene analizează planuri de a cumpăra arme de fabricație americană din bugetele lor de apărare pentru a le transfera Ucrainei. Banii ar fi luați în considerare pentru noul număr de cheltuieli de apărare ale NATO, dar nu au existat încă angajamente solide. Aceste transferuri ar trebui să aibă aprobarea guvernului american, ale cărui detalii sunt în curs de discuție, potrivit unei persoane familiarizate cu planurile în curs de elaborare. Acestei persoane, ca și celorlalte, i s-a acordat anonimatul pentru a împărtăși detaliile discuțiilor, care nu au fost raportate anterior.

În lipsa unui ajutor suplimentar din partea SUA și în condițiile în care Rusia se află în mijlocul unei ofensive militare de vară care vizează orașul Sumî, din nord-estul țării, și în care Kremlinul a pus deja mâna pe zăcăminte minerale esențiale, Zelenski a fost nevoit să își schimbe abordarea privind achiziționarea de noi arme.

„Nu avem de ales”, a declarat un oficial ucrainean.

Un potențial punct sensibil implică restricțiile pe care Statele Unite le impun în mod normal aliaților care utilizează armament american. În timpul administrației Biden, rachetele britanice Storm Shadow n-au fost trimise Kievului deoarece conțineau piese americane. O parte a negocierilor va aborda aceste permisiuni, a declarat oficialul ucrainean.

Armele fabricate în America necesită o perioadă lungă de timp pentru a fi construite și livrate aliaților. Dar când vine vorba despre echipamente high-end, cum ar fi apărarea aeriană, articolele fabricate în America sunt cele mai bune de pe piață și s-au dovedit eficiente împotriva rachetelor și dronelor rusești. În 2022, SUA au finanțat vânzarea a 18 sisteme de rachete de artilerie cu mobilitate ridicată pentru Kiev, dar armele fabricate de Lockheed Martin nu au sosit încă. Încă nu este clar dacă Statele Unite vor da curs unor astfel de cereri.

Un subiect sensibil

Administrația Trump a părut să accepte ideea de a trimite mai multe arme defensive Kievului, deoarece președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a întâlnit cu președintele Donald Trump în marja summitului NATO din Țările de Jos, săptămâna trecută. O persoană informată direct cu privire la întâlnire a descris-o ca fiind „foarte pozitivă”, observând că Trump a părut să fie „înțelegător”.

O a doua persoană informată cu privire la schimbul de opinii dintre cei doi lideri a declarat că acesta a fost „productiv” și a decurs „foarte bine”.

Zelenski i-a oferit lui Trump informații actualizate cu privire la stadiul războiului, a declarat cea de-a doua persoană, și a subliniat de ce fel de sprijin ar avea nevoie Kievul din partea Statelor Unite în viitor.

Președintele Comisiei pentru servicii armate a Senatului, Roger Wicker, a declarat că a auzit că Zelenski și-a modificat cererea de ajutor – de la ajutor militar, la achiziții de arme. Wicker nu a participat la summitul NATO, deși o delegație bipartizană s-a întâlnit acolo cu aliații europeni.

„Mi s-a spus că cererea președintelui Zelenski este acum mai puțin ajutor financiar din partea Statelor Unite și mai mult posibilitatea de a folosi banii europeni pentru a cumpăra arme și muniții de la noi”, a declarat el.

Biroul lui Zelenski nu a răspuns imediat întrebărilor cu privire la planul ucrainean emergent sau la ceea ce s-a discutat în timpul întâlnirii dintre cei doi șefi de stat.

Citește și Ucraina și-ar putea produce o parte din armament în Danemarca. Ar fi la adăpost de atacurile rusești

Trump, care s-a arătat frustrat în ultimele săptămâni de reticența președintelui rus Vladimir Putin de a veni la masa negocierilor pentru a pune capăt războiului său cu Ucraina, a ieșit de la întâlnire mai înțelegător față de cauza Kievului decât înainte – și nu a exclus trimiterea mai multor sisteme de apărare aeriană Patriot.

„Vor să aibă rachete antirachetă, așa cum le numesc ei, și vom vedea dacă putem face unele disponibile”, a declarat Trump în cadrul unei conferințe de presă la finalul summitului NATO. „Sunt foarte greu de obținut”.

Dar, în ciuda interacțiunilor pozitive dintre Trump și Zelenski, nu a existat nicio mișcare recentă pentru a obține mai multe arme americane pentru Ucraina. Problema transferurilor de arme a căpătat o nouă urgență săptămâna aceasta, după ce Pentagonul a făcut publică oprirea livrărilor de muniții. Oficialii Departamentului Apărării au devenit îngrijorați de faptul că stocurile de arme ale SUA sunt în scădere și au ordonat înghețarea parțială.

Finanțări blocate în Capitoliul SUA

Între timp, încercările de a aproba o nouă rundă de finanțare pentru a ajuta Ucraina au stagnat la Capitoliu. Legislatorii au aprobat, cel mai recent, un pachet de ajutor pentru Ucraina în urmă cu mai bine de un an, când Congresul a dat undă verde unei finanțări de 61 de miliarde de dolari pentru înarmarea Kievului și refacerea stocurilor americane de arme, împreună cu miliarde de dolari în ajutor pentru Israel și alți parteneri din Pacific.

Până săptămâna aceasta, ajutorul încă ajungea în Ucraina prin Polonia și ar urma să mai dureze câteva luni, în funcție de mărimea fiecărui pachet, a declarat un oficial al administrației. Pachetele planificate cuprindeau runde de artilerie, arme de calibru mic și rachete de apărare aeriană, însă anularea surprinzătoare de către Pentagon a livrărilor de arme a creat o anumită incertitudine.

Administrația Trump nu a solicitat arme suplimentare, iar liderii republicani din Congres au semnalat că finanțarea legată de Ucraina nu este o prioritate, în ciuda unor apeluri bipartizane pentru ca SUA să se implice. Senatorul Mitch McConnell a solicitat, într-un discurs susținut săptămâna trecută, mai multă asistență pentru securitatea Ucrainei, în tandem cu noi sancțiuni împotriva Moscovei.

Regatul Unit, Canada și națiunile europene și-au majorat împreună ajutorul acordat Ucrainei la aproape 23,5 miliarde de dolari în primele trei luni ale anului 2025 și vor oferi 40,6 miliarde de dolari în ajutor militar suplimentar pentru restul anului, a declarat săptămâna trecută secretarul general al NATO, Mark Rutte.

Dar țările europene au o capacitate limitată de a furniza Kievului arme-cheie, în special apărarea aeriană, în condițiile în care Rusia a trimis duminică pe cerul Ucrainei cu 477 de drone și 60 de rachete.

Editor : C.A.

Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email

Continua să citești

Cel puţin patru morţi şi 38 de dispăruţi în urma scufundării unui feribot în largul insulei indoneziene Bali

Coreea de Nord va tripla numărul de soldați trimiși să lupte pentru Rusia în războiul din Ucraina, potrivit oficialilor de la Kiev

Pentagonul îl contrazice pe Donald Trump: Atacurile SUA asupra Iranului au întârziat programul nuclear cu aproximativ doi ani

Armata israeliană a folosit o bombă americană de 230 de kilograme în atacul asupra cafenelei din Gaza. „O posibilă crimă de război”

Video Incendii puternice în Halkidiki și Creta, unde se află mii de români. Vacanțe distruse, turiști evacuați de urgență

Țara în care un președinte cu o popularitate de 2% își dublează salariul, cu un an înainte de încheierea mandatului

Video Atac aerian al Rusiei asupra orașului-port Odesa. Cinci persoane au fost rănite, printre care doi copii

Anunțul lui Volodimir Zelenski, după ce SUA au anunțat că nu mai livrează anumite arme Ucrainei

Blocaj peste noapte în Congresul SUA la votul pentru „marea şi frumoasa” lege a lui Donald Trump. „Ce încercaţi să dovediţi?”

Alegerile Editorului

Guvernul are astăzi o ședință în care discută pachetul cu măsurile fiscal-bugetare

iulie 4, 2025

Sorin Grindeanu vrea ţinte lunare pentru ANAF: „Dacă nu sunt atinse, voi cere demiterea conducerii”

iulie 4, 2025

Video Încă o zi de proteste ale bugetarilor. „Sporul de condiții vătămatoare nu reprezintă un privilegiu”. Guvernul are în analiză noi măsuri

iulie 4, 2025

Gabriel Heinze se alătură stafului lui Mikel Arteta la Arsenal

iulie 4, 2025

Peter Rufai a murit. Legendarul portar al Nigeriei avea 61 de ani

iulie 4, 2025

Cele mai recente știri

Coreea de Nord va tripla numărul de soldați trimiși să lupte pentru Rusia în războiul din Ucraina, potrivit oficialilor de la Kiev

iulie 4, 2025

Exclusiv Consultant fiscal, despre măsurile de austeritate anunțate de Guvern: „Niciodată o creștere de TVA nu va încuraja economia unei țări”

iulie 4, 2025

Video Dosarul actelor de identitate false pentru cetățeni din fosta URSS: Două persoane reținute iar alte două puse sub control judiciar

iulie 4, 2025
Facebook X (Twitter) Pinterest TikTok Instagram
© 2025 Gardianul Zilnic. Toate drepturile rezervate.
  • Politica de Confidențialitate
  • Termeni și Condiții
  • Contactează

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.