Datorită dezvoltării accelerate a tehnologiei, inclusiv în domeniul medicinei, chirurgia robotică a devenit una dintre opțiunile de tratament în multe dintre bolile oncologice. Avantajele acesteia, comparativ cu chirurgia deschisă, sunt considerabile. Dovada o reprezintă experiența bolnavilor care au primit deja tratament chirurgical prin chirurgie robotică.
Mitica, o femeie în vârstă de 64 ani, a descoperit întâmplător în urma unui CT, o formațiune tumorală la nivelul rinichiului drept. A mers cu rezultatul la mai mulți medici urologi, pentru a cere opinii în ceea ce privește tratamentul, și de la fiecare a primit același răspuns: era necesară o intervenție chirurgicală de îndepărtare a tumorii renale. Niciunul însă nu a convins-o să facă acest pas. Teama și neîncrederea erau prea mari. În cele din urmă, a ajuns la Conf. Dr. Constantin Gîngu, medic primar urologie și coordonator pentru Chirurgia Urologică Oncologică și Reconstructivă de la Spitalul Clinic SANADOR.
Investigațiile suplimentare realizate la SANADOR au confirmat diagnosticul de cancer renal local avansat. Profesionalismul medicului, empatia și modul blând în care i-a explicat tot ce înseamnă tratamentul afecțiunii de care suferea, dar și dotările Spitalului Clinic SANADOR au convins-o pe Mitica să accepte în sfârșit operația. Conf. Dr. Constantin Gîngu a efectuat o intervenție chirurgicală de nefrectomie radicală dreaptă, incluzând suprarenalectomia. Operația a fost realizată minim invaziv, prin chirurgie asistată robotic, cu sistemul da Vinci Xi. Acesta oferă o libertate de mișcare superioară mâinii umane, vedere tridimensională a câmpului operator, flexibilitate de lucru datorată celor 4 brațe robotice articulate și o coordonare exactă a manevrelor intraoperatorii. Comparativ cu chirurgia deschisă, chirurgia robotică minim invazivă asigură precizie ridicată, pierderi sanguine intraoperatorii și complicații postoperatorii reduse, spitalizare mai scurtă și recuperare mai rapidă.
La două săptămâni după intervenție, Mitica s-a simțit atât de bine, încât a putut merge în vacanță. Recuperată complet, în prezent muncește și se bucură de viață.
La SANADOR, pacienții au acces la consultații de specialitate și investigații imagistice avansate, precum RMN 3 Tesla și CT 128 slice, pentru un diagnostic corect și un tratament adecvat fiecărui caz.
Atunci când există indicație pentru tratament chirurgical, intervențiile sunt realizate la Spitalul Clinic SANADOR în condiții sporite de siguranță, într-un bloc operator foarte bine dotat, de chirurgi cu experiență în rezolvarea chiar și a celor mai complexe cazuri. Operațiile sunt realizate la Spitalul Clinic SANADOR, atât prin abord deschis, cât și minim invaziv, prin chirurgie laparoscopică sau robotică, cu ajutorul unuia dintre cei mai avansați roboți chirurgicali existenți în acest moment în lume, da Vinci Xi. Succesul terapeutic este susținut de specialiștii din Secția de Anestezie și Terapie Intensivă de categoria I. Atunci când tehnologia avansată este susținută de expertiză medicală, rezultatele sunt remarcabile, chiar și în cazuri cu grad ridicat de dificultate.
Editor : A.D.V.