Close Menu
Gardianul Zilnic
  • Stiri Locale
  • Lumea
  • Politică
  • Afaceri
  • Social
  • Educație
  • Justiție
  • Sănătate
  • Sport
  • Comunicat de Presă
  • Tendințe
Trending

Ministrul Educaţiei anunță că va scădea valoarea pentru plata cu ora: „La acest deficit uriaş, educaţia a avut şi are o contribuţie”

iulie 8, 2025

Exclusiv De ce vrea Cartel Alfa mutarea unei părți din CAS și CASS la angajator. Hossu: „Companiile nu contribuie la reducerea deficitului”

iulie 8, 2025

FlixBus lansează primele rute interurbane cu autocarul în România, biletele costă de la 10 lei pe sens

iulie 8, 2025

Ursula von der Leyen și Donald Trump au vorbit la telefon despre tarifele vamale. „Un schimb bun de opinii”

iulie 8, 2025

Câți români sunt de acord cu activitatea președintelui Nicușor Dan (Sondaj INSCOP)

iulie 8, 2025
Facebook X (Twitter) Instagram
Povești Web
Facebook X (Twitter) Instagram
Gardianul Zilnic
Abonati-va
  • Stiri Locale
  • Lumea
  • Politică
  • Afaceri
  • Social
  • Educație
  • Justiție
  • Sănătate
  • Sport
  • Comunicat de Presă
  • Tendințe
Gardianul Zilnic
Home » Boloș: „Deficitul nu s-a născut din neglijență, ci din decizii votate. Unii dintre cei mai vocali critici sunt cei care le-au promovat”
Politică

Boloș: „Deficitul nu s-a născut din neglijență, ci din decizii votate. Unii dintre cei mai vocali critici sunt cei care le-au promovat”

By Sala de Presăiulie 8, 2025
Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Email Telegram Tumblr WhatsApp Copy Link
Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Marcel Boloș, fostul ministru al al Investițiilor și Proiectelor Europene, spune că, în contextul acuzațiilor privind deficitul bugetar al României, „nimeni nu-și asumă nimic”. „Jaloanele din PNRR? Nu le mai recunoaște nimeni”, arată liberalul într-o postare pe Facebook. El afirmă că „deficitul nu s-a născut din neglijență, ci din decizii votate și aplaudate la vremea lor”, „iar unii dintre cei mai vocali critici de azi sunt cei care le-au promovat”.

„Parcă am intrat cu toții într-un capitol din Kafka: se pronunță verdicte, se agită vinovății, dar nimeni nu-și asumă nimic. Jaloanele din PNRR? Nu le mai recunoaște nimeni. Reforma pensiilor? Bună, necesară, a făcut milioane de pensionari fericiți, dar parcă s-a votat singură. Cofinanțările pentru investiții mari din fonduri europene? S-o fi presupus că le plătește altcineva, din alt buget, într-o altă țară.

Și uite-așa, deficitul a rămas singurul personaj fără avocat, dar cu toți ochii pe el. Iar sala de judecată e plină doar de martori amnezici.

Să fim foarte clari: deficitul bugetar este o problemă serioasă, de interes național. Afectează stabilitatea macroeconomică a României, costul finanțării, nivelul datoriei publice și, dacă este lăsat nerezolvat pe termen lung, poate duce la situații critice, inclusiv la incapacitate de plată.

Dar până acolo este cale lungă. Nu o spun eu, o spun manualele de finanțe publice și experiența unor state mai dezvoltate decât România, care au trecut prin episoade de deficit semnificativ și le-au gestionat cu eforturi proprii. Fără aceste ajustări, nu și-ar fi modernizat infrastructura, nu și-ar fi îmbunătățit serviciile publice și nu ar fi crescut nivelul de trai”, notează Marcel Boloș pe Facebook.

Fostul ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene enumeră „cauzele reale ale deficitului bugetar din 2023, 2024 și 2025.

„Prima cauză: reforma pensiilor, Jalonul 214 din PNRR, un angajament ferm al României față de Comisia Europeană, transpus prin Legea 360/2023. Reforma era necesară și binevenită, dar aplicarea ei a avut un impact bugetar major: 10 miliarde lei în 2024 și, estimat, 33 miliarde lei în 2025. Am avertizat, încă din faza de avizare, că această presiune nu poate fi susținută decât cu o reformă fiscală în paralel.

Legea a fost adoptată cu toate avizele și semnalele de alarmă transmise inclusiv Comisiei Europene. Reforma în sine e solidă și a fost apreciată la Bruxelles pentru sustenabilitatea pe termen lung, dar costul pe termen scurt a fost ignorant: toate avertismentele Ministerului Finanțelor s-au adeverit.

A doua cauză: reforma salarizării unitare, Jalonul 420 din PNRR. În fața valului de greve din 2023–2024, Guvernul a răspuns prin cinci ordonanțe de urgență care au adus majorări salariale în educație, sănătate, ordine publică, culte și administrație. Toate au fost prezentate ca avansuri din reforma promisă în PNRR. Costul suplimentar în 2024: 19,1 miliarde lei. Ministerul Finanțelor a emis avize cu avertismente clare privind sustenabilitatea acestor decizii.

A treia cauză: legea burselor școlare, fără criterii clare și cu un impact subestimat. Estimările inițiale s-au dovedit greșite, iar deficitul s-a adâncit cu 4,7 miliarde lei.

A patra cauză: sistemul de sănătate, creștere cu aproximativ 18%, peste 11,4 miliarde lei. În 2024, creșterea costurilor cu medicamentele, serviciile și personalul a dus la un necesar urgent de 11,4 miliarde lei. Altfel, riscam BLOCAREA întregului sistem medical.

A cincea cauză: investițiile, creștere cu 20%, peste 18,5 miliarde lei. România a atins în 2024 un record istoric de 120 miliarde lei în investiții publice, cu o creștere de 18,5 miliarde lei față de bugetul inițial. Sursa? Politica de Coeziune, PNRR, Anghel Saligny. Cofinanțarea acestor investiții revine bugetului național – și e mare”, mai transmite liberalul.

Acesta afirmă că „refuzul de a asigura aceste fonduri ar fi însemnat pierderi uriașe de bani europeni și amânarea modernizării României, adică să avem încă o generație de sacrificiu”.

„Am avertizat din timp toate instituțiile-cheie că deficitul crește în ritm alert”

El susține că a avertizat „din timp” toate instituțiile-cheie, premierul, președintele Senatului, președintele României că deficitul crește în ritm alert. „Nu pentru a constata, ci pentru a grăbi soluțiile”, spune Boloș.

„Reforma fiscală nu putea fi evitată: e parte din angajamentele asumate prin PNRR și Planul Fiscal, asumate pentru România de persoane care astăzi țin lecții pe Facebook.

Demisia de onoare? Ar fi părut un gest nobil în ochii unora, dar un semnal de alarmă pentru toți cei care ne privesc din afară. Agențiile de rating și partenerii instituționali n-ar fi văzut în ea onoare, ci un strigăt că România e în derivă totală.

Ca ministru, am spus-o deschis mediului de afaceri: fără venituri sustenabile, nici reformele, nici investițiile nu pot fi duse la capăt. Execuția bugetară a fost transparentă. Evoluția deficitului, la fel, personal o comunicam public în fiecare lună, chiar dacă deranjam.

Deficitul nu e rodul deciziilor Ministerului de Finanțe. Finanțele nu impun taxe, tăieri sau reforme fiscale. Aici începe girul politic al Guvernului.

Iar adevărul, oricât de incomod, e acesta: reformele mari din PNRR vin cu un cost uriaș. Doar pensiile și salarizarea unică au un impact de peste 50 miliarde lei, iar cofinanțările necesare pentru investițiile din fonduri europene depășesc, anual, 25 de miliarde.

Așadar, dragilor, deficitul nu s-a născut din neglijență, ci din decizii votate și aplaudate la vremea lor. Iar unii dintre cei mai vocali critici de azi sunt cei care le-au promovat”, susține Marcel Boloș.

Reprezentanți ai USR au acuzat actualii parteneri de guvernare, PSD și PNL, că au creat deficitul bugetar din prezent.

Editor : Alexandru Costea

Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email

Continua să citești

Câți români sunt de acord cu activitatea președintelui Nicușor Dan (Sondaj INSCOP)

Ministrul Finanțelor prezintă astăzi noile măsuri fiscale la Bruxelles. O agenție de rating vine la București

Scandal în Coaliție. Grindeanu acuză USR de plagiat: „PSD a propus, de fapt, reducerea cu 40% a subvenției la partide”

Ilie Bolojan spune de ce trebuie mamele în concediu de creștere a copilului să plătească contribuții la sănătate

Video Ilie Bolojan anunță un al doilea pachet de măsuri pe care Guvernul își va asuma răspunderea în Parlament. Ce va conține

Varianta finală a noilor măsuri fiscale. Pe ce și-a angajat Guvernul răspunderea

Video PSD, nemulțumit de măsurile Guvernului. „Vom încerca să le corectăm”. Ce spune Grindeanu despre votul pe moțiunea de cenzură

Primarul din Mangalia se plânge pe TikTok că românii merg în vacanță în străinătate. Ce spune despre mall-uri

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, vrea să se renunțe la investițiile în stadioane și săli de sport

Alegerile Editorului

Exclusiv De ce vrea Cartel Alfa mutarea unei părți din CAS și CASS la angajator. Hossu: „Companiile nu contribuie la reducerea deficitului”

iulie 8, 2025

FlixBus lansează primele rute interurbane cu autocarul în România, biletele costă de la 10 lei pe sens

iulie 8, 2025

Ursula von der Leyen și Donald Trump au vorbit la telefon despre tarifele vamale. „Un schimb bun de opinii”

iulie 8, 2025

Câți români sunt de acord cu activitatea președintelui Nicușor Dan (Sondaj INSCOP)

iulie 8, 2025

Holzstock Indie Festival are loc între 22 şi 24 august, în incinta bisericii fortificate din Hosman/ Programul pe zile

iulie 8, 2025

Cele mai recente știri

Volodimir Zelenski o va rechema pe ambasadoarea Kievului în SUA. Cine ar putea să o înlocuiască

iulie 8, 2025

Angajații de la Casele de Pensii şi Ministerul Investiţiilor Europene protestează marţi față de tăierea veniturilor

iulie 8, 2025

Kelly Osbourne, fiica lui Ozzy, a fost cerută în căsătorie la ultimul concert Black Sabbath/ VIDEO

iulie 8, 2025
Facebook X (Twitter) Pinterest TikTok Instagram
© 2025 Gardianul Zilnic. Toate drepturile rezervate.
  • Politica de Confidențialitate
  • Termeni și Condiții
  • Contactează

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.