Producţia de vehicule a grupului Stellantis în uzinele sale din Italia a scăzut cu 27% în prima jumătate a anului 2025, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit sindicatului FIM Cisl. Datele sugerează că declinul din acest an ar putea fi chiar mai sever decât cel deja abrupt din 2024, transmite Reuters.
Grupul franco-italian, proprietar al mărcii Fiat şi condus de luna trecută de noul CEO Antonio Filosa, a prezentat în decembrie un plan de relansare a producţiei în Italia. Ţara se confruntă cu o cerere slabă pe piaţa europeană – în special pentru vehiculele electrice – costuri energetice ridicate, o concurenţă tot mai agresivă din China şi o tranziţie dificilă către o nouă gamă de modele. Totuşi, noile modele, cum ar fi versiunea hibridă a Fiat 500, vor începe să contribuie semnificativ la producţie abia din 2026.
”Ştiam că 2025 nu va marca o redresare, dar nu ne aşteptam să fie mai rău decât 2024”, a declarat liderul FIM Cisl, Ferdinando Uliano, în prezentarea raportului trimestrial al sindicatului privind producţia Stellantis în Italia.
Stellantis nu a comentat deocamdată aceste date. Grupul urmează să publice rezultatele financiare pe primul semestru pe 29 iulie, însă nu oferă informaţii detaliate pe ţări.
Potrivit sindicatului, în perioada ianuarie–iunie, Stellantis a produs sub 222.000 de vehicule în cele şase uzine de asamblare din Italia, dintre care aproximativ 98.000 au fost vehicule comerciale uşoare.
Proiecţia pentru întregul an este de circa 440.000 de unităţi, în scădere faţă de cele 475.000 produse în 2024, an care a înregistrat deja cel mai scăzut nivel de producţie de autoturisme din ultimii aproape 70 de ani (doar 283.000 de autoturisme).
În a doua jumătate a anului trecut, producţia a fost afectată sever de scăderea cererii pentru vehicule electrice şi utilitare, precum şi de oprirea unor modele fabricate în Italia.
Comentând cifrele publicate de sindicat, ministrul italian al Industriei, Adolfo Urso, a declarat că acestea reflectă o criză mai amplă care afectează toţi constructorii auto europeni.
”Această criză vine de la Uniunea Europeană, de la politica sa industrială brutală, care a impus companiilor obiective de mediu imposibil de atins prin Green Deal”, a acuzat Urso.
Săptămâna trecută, Jean-Philippe Imparato, şeful operaţiunilor Stellantis în Europa, a avertizat că grupul ar putea închide unele uzine din cauza riscului unor amenzi mari din partea UE pentru nerespectarea limitelor de emisii de CO2.
Stellantis, rezultat al fuziunii dintre PSA (Franţa) şi Fiat Chrysler (Italia-SUA) în 2021, este aşteptat să prezinte în curând o actualizare a planului său strategic pentru Italia.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa [email protected].