Close Menu
Gardianul Zilnic
  • Stiri Locale
  • Lumea
  • Politică
  • Afaceri
  • Social
  • Educație
  • Justiție
  • Sănătate
  • Sport
  • Comunicat de Presă
  • Tendințe
Trending

Sorin Grindeanu: N-am intrat la guvernare ca să plecăm, avem un pact politic. Sperăm ca la pachetul doi să se ţină mai mult cont de PSD

iulie 11, 2025

Bursele europene au crescut joi pentru a patra zi consecutiv, în pofida incertitudinilor privind tarifele comerciale

iulie 11, 2025

Doi chinezi au fost arestați la Kiev pentru că ar fi spionat. Ce informații încercau să transmită aceștia Beijingului

iulie 11, 2025

Video Culmea beneficiilor într-o companie de stat: „spor de femeie” încasat și de bărbați. Ministrul Energiei: „Am trimis corpul de control”

iulie 11, 2025

Trump afirmă că a ajuns la o înţelegere pentru a trimite arme americane în Ucraina prin NATO. El spune că luni va face „o declaraţie importantă” referitoare la Rusia

iulie 11, 2025
Facebook X (Twitter) Instagram
Povești Web
Facebook X (Twitter) Instagram
Gardianul Zilnic
Abonati-va
  • Stiri Locale
  • Lumea
  • Politică
  • Afaceri
  • Social
  • Educație
  • Justiție
  • Sănătate
  • Sport
  • Comunicat de Presă
  • Tendințe
Gardianul Zilnic
Home » Fereastra spre războiul viitorului. Cum se conturează în Ucraina „a treia revoluție tehnologică” a conflictului armat
Lumea

Fereastra spre războiul viitorului. Cum se conturează în Ucraina „a treia revoluție tehnologică” a conflictului armat

By Sala de Presăiulie 10, 2025
Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Email Telegram Tumblr WhatsApp Copy Link
Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Războiul din Ucraina accelerează dezvoltarea tehnologiei dronelor autoghidate, iar ziua în care roboții vor fi capabili să aleagă și să atace singuri țintele este din ce în ce mai aproape, scrie The Times.

Revoluția care a ajuns deja pe câmpul de luptă din Ucraina

Oleksii a scrutat viitorul războiului. „Pentru acei ghinioniști care servesc în tranșee, viața e deja un iad”, a spus soldatul care folosește indicativul „Mexicanul”. „Dar lucrurile vor fi mult mai rele”, a adăugat el.

Fostul angajat în domeniul fintech din Kiev tocmai s-a întors de la patru zile de instruire la Liov, unde a învățat cum să folosească drone echipate cu inteligență artificială.

Dacă prima revoluție tehnologică a războiului a fost praful de pușcă, iar a doua bomba nucleară, atunci armamentul autonom este a treia. Pe câmpurile de luptă din Ucraina, acea revoluție a sosit deja, subliniază The Times.

Deși se consideră că nici Ucraina, nici Rusia nu au atins încă o autonomie deplină fiabilă – etapa în care un robot este capabil să aleagă și să atace pe cineva sau ceva de unul singur – ambele părți se îndreaptă rapid către acest obiectiv, implementând deja sisteme parțial autonome.

Dronele inteligente evoluează rapid

Dronele pe care Oleksii a fost antrenat să le folosească săptămâna trecută, de exemplu, nu au nevoie de un operator ca el pentru a le pilota manual prin intermediul unei căști cu vedere la persoana întâi.

La unitatea sa de lângă Harkov, el a demonstrat ziarului The Times cum, folosind un iPad, trebuie doar să plaseze un indicator pe o hartă și drona va găsi drumul acolo, ca un general care își desfășoară trupele.

Avantajul este că absența comunicării radio între operator și mașină — necesară în mod normal la pilotarea manuală — înseamnă că drona devine aproape imposibil de detectat și interceptat de către inamic. Tehnologia îi permite, de asemenea, să trimită până la 20 de drone simultan pentru a se uni în aceeași locație.

Odată ce au ajuns la ținta respectivă, cel mai probabil plutind la câteva sute de metri deasupra unui vehicul sau a unui adăpost rusesc, Oleksii poate prelua comenzile și pilota dronele kamikaze una câte una către ținta lor.

„Inamicul se va putea folosi acum doar de ochi și urechi ca să știe dacă se apropie o dronă, iar până atunci probabil va fi prea târziu pentru el”, a spus Oleksii, în vârstă de 31 de ani, în timp ce stătea înconjurat de cutii cu piese de dronă nou livrate.

Software-ul, cheia cursei de înarmare cu AI

Dronele cu autonavigație nu sunt singurele sisteme cu inteligență artificială cu care experimentează forțele ucrainene. Mai consacrată – deși doar puțin – este utilizarea dronelor de ghidare terminală, pe care brigada 58 le folosește încă din primăvară.

Cu acestea, un operator trebuie să piloteze drona către poziția inamică, dar odată ce se află în linia vizuală a țintei, aceasta se poate fixa prin reticulul camerei de la persoana întâi și se poate deplasa autonom spre inamic.

Acest lucru este util în special în cazurile în care ținta se mișcă, se află pe teren dificil sau este înconjurată de unde radioelectronice puternice de apărare care întrerup semnalul video în direct pe care îl vede operatorul.

Luna trecută, a salvat viețile membrilor unei unități de infanterie care se afla în calea a 14 transportoare blindate rusești. După ce au încercat și au eșuat să distrugă coloana folosind drone convenționale, cele dotate cu inteligență artificială au reușit să străpungă scutul lor radioelectronic.

„Nu avem multe astfel de drone [de ghidare terminală], așa că atunci când le folosim, le folosim ca ultimă soluție, atunci când avem cu adevărat nevoie de ele – iar acesta a fost unul dintre aceste cazuri”, a spus Andrii, în vârstă de 32 de ani, sergent în brigadă.

Citește și:

VIDEO Ucrainenii spun că au capturat trupe ale Moscovei folosind exclusiv drone și roboți. Cum a acționat Brigada a 3-a

El estimează că doar una din 20 de drone aflate la dispoziția sa sunt echipate cu inteligență artificială, toate fiind cumpărate din donații, nu furnizate de Statul Major. Așa cum este adesea o temă în acest război, rușii au mai multe, atrage el atenția.

Dar se poate să nu fie întotdeauna cazul, deoarece cursa înarmărilor AI, spre deosebire de unele din trecut, este în primul rând una de software, mai degrabă decât de hardware.

Deși Rusia, cu linia sa de producție militar-industrială superioară, ar putea fi capabilă să producă mai multe obuze, arme și soldați în fiecare lună, capacitatea sa de inteligență artificială este la fel de puternică ca programatorii săi. În această privință, cele două părți sunt mult mai aproape de paritate.

Există zeci de companii ucrainene care lucrează la diverse forme de tehnologie militară autonomă, inclusiv drone pentru atacuri de mare adâncime și vehicule terestre fără pilot echipate cu turelă de mitralieră.

Deși este nevoie de o mașinărie fizică care să găzduiască inteligența artificială, odată ce acestea sunt construite, noile capabilități software pot fi încărcate instantaneu și în mod repetat pe computerele lor – acestea ar putea fi aplicate, de exemplu, la o rachetă sau la un tanc.

„Aveți o situație complet nouă pe câmpul de luptă, unde capacitățile unei părți se pot schimba dramatic peste noapte”, a declarat Iaroslav Ajniuk, fondator și director executiv al The Fourth Law, care furnizează multe dintre dronele cu ghidare terminală folosite de forțele ucrainene. „Nu ar fi fost posibil în niciun război din trecut. Nu poți găsi o legiune de soldați romani așa.”

Perspectiva unui viitor în care mașinile raționale, dar lipsite de sentimente, vor putea ucide și distruge după bunul plac a provocat inevitabil neliniște.

Folosirea armelor autonome ridică probleme etice

La o reuniune a ONU din luna mai, secretarul general António Guterres a cerut o interdicție internațională a sistemelor autonome letale, pe care a descris-o drept „respingătoare din punct de vedere moral”.

Reuniunea a fost convocată la New York în urma unei rezoluții a Adunării Generale, dar nu s-a reușit un acord asupra unei interdicții: 166 de țări votaseră în favoarea organizării reuniunii; Rusia, Belarus și Coreea de Nord au votat împotrivă; Ucraina s-a abținut.

Însă cei din prima linie au puțin timp să mediteze la implicațiile morale. Din punctul lor de vedere, aceasta este o armă care îi ajută să elimine inamicul mai eficient.

Deocamdată, nu li se pare important unde vor duce toate acestea. Dar Oleksii recunoaște că viitorul ar putea fi mai straniu decât science fiction-ul. „Dar cine știe, poate că peste un an toate acestea ar putea părea desprinse din Terminator ”, a spus el.

Citește și:

FOTO Tehnologiile vechi și noi concurează pe front. Cum „pescuiește” Ucraina dronele rusești cu plase

Editor : Ș.R.

Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email

Continua să citești

Doi chinezi au fost arestați la Kiev pentru că ar fi spionat. Ce informații încercau să transmită aceștia Beijingului

Reacția Rusiei după relatarea că Trump l-ar fi ameninţat pe Putin că „va bombarda Moscova în draci”

Reacția Chinei după ce Ursula von der Leyen a cerut Beijingului să pună capăt „sprijinului neclintit” pentru Moscova

Primarul Chișinăului a fost interzis în România: reprezintă un risc la adresa securității naționale. Anunțul MAE

Un bărbat condamnat în atacul de la Capitoliu a refuzat graţierea: „Trump merită să meargă la închisoare pentru că a provocat asta”

CEDO a găsit Rusia vinovată de doborârea zborului MH17 deasupra Donbasului, în 2014. Reacția sfidătoare a Kremlinului

Producția de vodcă a scăzut drastic în Rusia. Consumul a crescut, deși Putin susține că rușii beau mai puțin și s-au apucat de sport

UE trebuie să fie pregătită cu stocuri în caz de pandemie, dezastru natural sau invazie militară. Strategia prezentată de Comisie

Percheziţii la sediul din Paris al partidului Rassemblement Național. Jordan Bardella, președintele formațiunii, denunţă o „hărţuire”

Alegerile Editorului

Bursele europene au crescut joi pentru a patra zi consecutiv, în pofida incertitudinilor privind tarifele comerciale

iulie 11, 2025

Doi chinezi au fost arestați la Kiev pentru că ar fi spionat. Ce informații încercau să transmită aceștia Beijingului

iulie 11, 2025

Video Culmea beneficiilor într-o companie de stat: „spor de femeie” încasat și de bărbați. Ministrul Energiei: „Am trimis corpul de control”

iulie 11, 2025

Trump afirmă că a ajuns la o înţelegere pentru a trimite arme americane în Ucraina prin NATO. El spune că luni va face „o declaraţie importantă” referitoare la Rusia

iulie 11, 2025

Reacția Rusiei după relatarea că Trump l-ar fi ameninţat pe Putin că „va bombarda Moscova în draci”

iulie 11, 2025

Cele mai recente știri

Nicușor Dan a participat la o ședință „foarte fructuoasă” convocată de Keir Starmer și Emmanuel Macron privind sprijinul pentru Ucraina

iulie 11, 2025

Ungaria îl convoacă pe ambasadorul ucrainean după ce un etnic maghiar ar fi fost bătut până la moarte în timpul mobilizării forţate

iulie 11, 2025

Reacția Chinei după ce Ursula von der Leyen a cerut Beijingului să pună capăt „sprijinului neclintit” pentru Moscova

iulie 11, 2025
Facebook X (Twitter) Pinterest TikTok Instagram
© 2025 Gardianul Zilnic. Toate drepturile rezervate.
  • Politica de Confidențialitate
  • Termeni și Condiții
  • Contactează

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.