Ionuț Dumitru, consilier onorific al premierului Ilie Bolojan, susține că, odată cu măsurile fiscale adoptate de Guvern, problema suspendării fondurilor europene „dispare de pe agendă”. Invitat în emisiunea „În fața ta”, acesta a mai afirmat că a scăzut semnificativ riscul ca România să fie retrogradată în categoria junk a țărilor nerecomandate investitorilor. Interviul integral poate fi urmărit sâmbătă, la Digi24, de la ora 20:00.
Consilierul onorific al lui Bolojan precizează că România are nevoie de fondurile europene și că adoptarea măsurilor de austeritate scade riscul ca țara noastră să piardă acești bani.
„Dacă ne uităm pe cifre, o să vedem că absorbția fondurilor europene în ultimii ani și investițiile publice din fonduri europene sunt puținele guri de oxigen pe care le mai are economia în momentul de față. Fără fonduri europene, trebuie să spunem foarte tranșant, România nu poate finanța din resurse proprii, pentru că nu le are, nu poate finanța nicio lucrare mare de infrastructură. Și după acest pachet de ajustare fiscal-bugetară, probabil că fondurile europene, suspendarea fondurilor europene, dispare de pe agendă.
În plus, știm cu toții că eram amenințați și suntem amenințați în continuare, dar probabil că riscul a scăzut semnificativ, cu retrogradarea ratingului de țară, adică cu reducerea ratingului la categoria nerecomandată investițiilor, în limbajul piețelor financiare – junk, care în traducere românească ar însemna gunoi, care ne-ar întoarce circa 20 de ani în spate”, a declarat Ionuț Dumitru.
Întrebat cum va fi această austeritate echitabilă pentru toată lumea, acesta a răspuns: „Se întâmplă lucrul ăsta, corect. E o frustrare care a crescut în societate de-a lungul timpului, pentru că, așa cum menționam mai devreme, cheltuielile publice sunt ineficiente și zi de zi și media contribuie la transparența aceasta. Vedem cazuri nenumărate de irosire a banilor publici, ca să nu zicem că-s furați pur și simplu”.
Despre cel de-al doilea pachet cu măsuri
Consilierul lui Bolojan a mai vorbit și despre cel de-al doilea pachet cu măsuri fiscale și remarcă faptul că „de această dată există o determinare la nivelul premierul” pentru reforma pensiilor speciale.
„A doua jumătate a acestei luni, la sfârșitul lunii iulie, vine cu pachetul doi, care vrea să atace problema asta de reforme structurale, în primul rând pe partea de cheltuieli, de îmbunătățire a eficienței banilor publici. Spre exemplu, pensiile speciale, tot ce înseamnă bani în instituții publice, modul în care ei sunt cheltuiți, achiziții publice, companii de stat, vedem consilii de administrație, tot felul de exemple. Aproape zilnic vedem în ultima perioadă ineficiențe crase”, spune Ionuț Dumitru.
„Am mai avut încercări, că au fost pe bune sau pur și simplu s-a mimat acea reformă, nu pot să vă spun. Dar de data aceasta știu că există o determinare, cel puțin la nivelul premierului, pentru a face așa cum trebuie aceste lucruri, pentru că, pe bună dreptate, într-adevăr, contribuabilul e revoltat pentru că el e pus în postura de a plăti mai mult la buget, taxe mai mari la buget, în timp ce banii sunt irosiți”, adaugă acesta.
Citește și: CSM reclamă Comisiei Europene proiectul privind pensiile: „Un demers politic menit să destabilizeze autoritatea judecătorească”
Vineri, premierul Ilie Bolojan a anunțat principalele măsuri din al doilea pachet de reforme, care urmează să fie finalizat la sfârșitul lunii iulie și care vizează administrația locală, companiile de stat, sistemul de pensii și sectorul sanitar.
Printre direcțiile anunțate se numără reducerea personalului din primării, limitarea sporurilor din spitale, impozit nou pentru vehicule poluante și reguli mai stricte pentru pensiile speciale. Guvernul promite disciplină fiscală și mai puțină risipă bugetară.
Editor : C.L.B.