Close Menu
Gardianul Zilnic
  • Stiri Locale
  • Lumea
  • Politică
  • Afaceri
  • Social
  • Educație
  • Justiție
  • Sănătate
  • Sport
  • Comunicat de Presă
  • Tendințe
Trending

Constanţa: Un băiat de 14 ani s-a înecat în Dunăre

iulie 13, 2025

Marea Britanie anunță un acord cu Ucraina pentru livrarea a 5.000 de rachete de apărare aeriană

iulie 13, 2025

Wimbledon: Perechea Kudermetova/Mertens a câştigat turneul de dublu feminin

iulie 13, 2025

Alertă în Lituania: premierul și președintele Parlamentului au fost evacuați de urgență

iulie 13, 2025

Video Exclusiv Salarii de zeci de mii de lei la instituții de stat de care nimeni nu a auzit. Ministrul Economiei: Pe mine mă deranjează

iulie 13, 2025
Facebook X (Twitter) Instagram
Povești Web
Facebook X (Twitter) Instagram
Gardianul Zilnic
Abonati-va
  • Stiri Locale
  • Lumea
  • Politică
  • Afaceri
  • Social
  • Educație
  • Justiție
  • Sănătate
  • Sport
  • Comunicat de Presă
  • Tendințe
Gardianul Zilnic
Home » Cel mai simplu test pentru identificarea mai multor tipuri de boli. Procedura care poate detecta prezența unor forme de cancer
Social

Cel mai simplu test pentru identificarea mai multor tipuri de boli. Procedura care poate detecta prezența unor forme de cancer

By Sala de Presăiulie 13, 2025
Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Email Telegram Tumblr WhatsApp Copy Link
Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Testele de salivă reprezintă metode non-invazive și accesibile de diagnostic, utilizate pentru identificarea unei game variate de afecțiuni precum infecții virale, boli parodontale și autoimune, diabet sau anumite tipuri de cancer. Aceste teste se bazează pe analiza compoziției chimice și biologice a salivei, care conține markeri relevanți ce pot indica dezechilibre în organism sau un risc crescut de apariție a unor probleme de sănătate.

Saliva este un lichid limpede, produs natural de glandele salivare din cavitatea bucală, cu multiple funcții importante pentru organism. Ea facilitează digestia prin inițierea descompunerii alimentelor, hidratează și protejează mucoasa bucală ajutând astfel la înghițire și vorbire, și contribuie la menținerea echilibrului acido-bazic în cavitatea orală, prevenind apariția cariilor dentare.

Depistarea bolilor cu ajutorul testelor de saliva

În ultimii ani, testarea non-invazivă, în special prin analizarea salivei, a câștigat tot mai multă atenție pentru depistarea precoce a diverselor afecțiuni. Procedura presupune utilizarea unui dispozitiv special, prin intermediul căruia persoana își poate preleva singură o mostră de salivă, plimbând capătul acestuia pe pereții cavității bucale.

Spre deosebire de analizele de sânge sau biopsii, colectarea salivei nu implică durere și permite efectuarea mai multor teste inițiale chiar în confortul locuințe, cu costuri reduse. Datorită progreselor tehnologice, cercetătorii au dezvoltat metode capabile să detecteze în salivă markeri biologici extrem de sensibili, care pot indica prezența unor afecțiuni precum cancerul oral, diabetul sau boli neurologice, inclusiv Alzheimer.

Ideea de testare nu este nouă, deoarece oamenii de știință au observat potențialul diagnostic al salivei încă de acum câteva decenii. În anii 1980, cercetătorii foloseau deja această tehnică pentru a detecta niveluri hormonale (studiu) sau consumul de droguri din organism. (Acest studiu a urmărit posibilitatea de a detecta droguri în saliva șoferilor care au consumat și alcool. Pentru testare s-au folosit mostre mici de salivă (între 1 și 2 ml), iar analiza a vizat diferite tipuri de substanțe, cum ar fi marijuana, medicamentele pentru anxietate (benzodiazepine), substanțe inhalabile și alte droguri, grupate după proprietățile chimice ale acestora, acide, neutre sau bazice.)

Saliva a fost studiată încă din anii 1990 ca metodă de identificare a virusului HIV

Mai multe studii au demonstrat că testarea salivară pentru anticorpi anti-HIV poate fi precisă, în special atunci când procedura de colectare a probelor este realizată corespunzător. Pentru a obține rezultate optime este esențial ca probele de fluid oral să fie bogate în imunoglobulina G (IgG). Majoritatea IgG din cavitatea bucală provin din spațiul crevicular, situat între gingii și dinți, și nu din glandele salivare.

În prezent, pe piață există teste aprobate care utilizează fluidul oral pentru a verifica prezența anticorpilor la HIV tip 1 și HIV tip 2, virusurile care cauzează SIDA. (Sursa: Fda.gov) 

De asemenea, în timpul pandemiei de COVID, mai multe țări au folosit testarea pe bază de salivă pentru depistarea rapidă a virusului. (studiu)

Saliva poate ajuta la diferențierea între persoane sănătoase și cele cu tulburări cognitive ușoare

Saliva este un lichid biologic complex, care conține o multitudine de molecule, inclusiv ADN, ARN, proteine, lipide, și alți markeri moleculari, ce pot reflecta starea de sănătate a organismului. Multe dintre aceste componente se modifică în prezența unor boli, făcând saliva un mediu valoros pentru diagnosticul non-invaziv. Cercetările au arătat că anumite proteine și niveluri de glucoză din saliva pot indica prezența diabetului (studiu complex)

  • Markerii specifici ai bolii Parkinson pot fi detectați în saliva, inclusiv anumite proteine legate de degenerarea neuronală (cercetare);
  • Saliva conține biomarkeri pentru cancerul oral și alte tipuri de cancer, facilitând diagnosticul precoce (cercetare).

În stomatologie, cercetătorii explorează „știința salivei” pentru identificarea timpurie a semnelor de boală parodontală și chiar a riscului de apariție a cariilor dentare

În stomatologie, „știința salivei” reprezintă un domeniu în plină dezvoltare, care vizează identificarea timpurie a bolilor orale prin analiza biomarkerilor prezenți în salivă. Acești biomarkeri includ proteine inflamatorii, enzime, anticorpi și compuși microbiologici care pot semnala începutul bolii parodontale sau predispoziția la apariția cariilor dentare.

De exemplu, niveluri crescute ale anumitor enzime, cum ar fi metaloproteinazele matriceale (MMP-uri), sunt asociate cu inflamația țesuturilor parodontale și distrugerea osului din jurul dinților (studiu). De asemenea, prezența bacteriilor cariogene precum Streptococcus mutans și Lactobacillus în salivă indică un risc crescut pentru carii dentare(cercetare).

Una dintre cele mai noi tehnici folosite pentru a analiza chimic saliva este spectroscopia Raman. Metoda constă în reflectarea unei raze inofensive de lumină asupra moleculelor din salivă, iar modelul rezultat, ca o amprentă moleculară, oferă informații despre ce se întâmplă în interiorul corpului. Această tehnologie ar putea schimba radical modul în care este detectat cancerul oral, o boală care începe frecvent cu modificări mici, nedureroase în cavitatea bucală, simptome care, deseori, sunt ușor de trecut cu vederea. (Identificarea leucoplaziei orale (OLK) cu risc crescut prin analiza combinată spectroscopică Raman a probelor din periajul leziunii și a salivei studiu)

Saliva este testată ca instrument de monitorizare a unei game variate de afecțiuni, de la nivelul de stres, până la infecții

Diagnosticul stresului, anxietății și depresiei în practică se bazează, în principal, pe evaluări clinice, interviuri și observații, deoarece nu există încă teste de laborator standardizate pentru aceste afecțiuni. Saliva este un mediu de interes pentru cercetări, datorită accesibilității sale și conținutului bogat în markeri biologici care reflectă răspunsurile fiziologice la stres.

Printre cei mai studiați markeri salivari se numără:

  • Cortizolul salivar: Este un indicator important al răspunsului la stres al organismului. Nivelurile crescute de cortizol salivar pot indica stres fizic sau emoțional, dar și anumite afecțiuni medicale (studiu);
  • Amilaza salivară, numită și alfa-amilază salivară, este o enzimă produsă de glandele salivare (glandele parotide, submandibulare și sublinguale) implicată în procesul de digestie a carbohidraților și în protecția orală. 
  • Cromogranina A (CgA) este un marker tumoral sensibil și specific pentru tumorile neuroendocrine. Biomarkeri salivari ai stresului, anxietății și depresiei (studiu).

Endometrioza poate fi depistată printr-un test de salivă 

Ziwig Endotest analizează microARN-uri din saliva, molecule implicate în reglarea expresiei genelor, care pot semnala prezența endometriozei cu o acuratețe diagnostică de peste 93 %, conform studiilor clinice efectuate. Testul permite identificarea precoce a bolii, reducând semnificativ timpul mediu de așteptare pentru un diagnostic.

Acest articol nu înlocuiește sfaturile unui medic specialist. Orice recomandare trebuie să vină din partea unei persoane autorizate.

Editor : C.S.

Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email

Continua să citești

LOTO – 13 iulie 2025: Sumă mare în joc la Joker. La 6/49 se pot câștiga 2,48 milioane de euro

Video „Mă simt tot mai anxioasă”. Revenirea din concediu, greu de gestionat emoțional. Cum poate fi tratată depresia post-vacanță

Riscurile infectării cu antrax. Cum se transmite boala și ce produse pot fi contaminate. Medic: „Afecțiunea poate deveni letală”

Cantitatea de apă necesară pe timp de caniculă, în funcție de greutatea corporală. Riscurile consumului excesiv de lichide

Video Educația copiilor, un preț prea mare pentru familiile de la sate. „Mai bine rămân nemâncată, dar ei să aibă un pachet în ghiozdan”

Video Inspectorii de la Protecția Consumatorului au dat amenzi pe litoral de peste 320.000 lei. Patru restaurante au fost închise

Polițiștii continuă să îl caute pe bărbatul din Mureș care și-a ucis iubita și a dat foc casei în care se afla

Guvernul vrea ca primăriile să decidă zonele unde pot activa jocurile de noroc, pe baza unei taxe. Ilie Bolojan: Orașele sunt invadate

Câtă încredere mai au românii în Nicușor Dan și George Simion la aproape două luni de la alegeri. Ce politician le amenință poziția

Alegerile Editorului

Marea Britanie anunță un acord cu Ucraina pentru livrarea a 5.000 de rachete de apărare aeriană

iulie 13, 2025

Wimbledon: Perechea Kudermetova/Mertens a câştigat turneul de dublu feminin

iulie 13, 2025

Alertă în Lituania: premierul și președintele Parlamentului au fost evacuați de urgență

iulie 13, 2025

Video Exclusiv Salarii de zeci de mii de lei la instituții de stat de care nimeni nu a auzit. Ministrul Economiei: Pe mine mă deranjează

iulie 13, 2025

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rogobete, după vizita pe şantierul Spitalului UMFST din Mureș: „Sunt impresionat”

iulie 13, 2025

Cele mai recente știri

Mai multe persoane rănite în a doua noapte de tulburări anti-migranţi într-un oraş spaniol/ VIDEO

iulie 13, 2025

Video Volodimir Zelenski cere Europei să investească mai mult în apărare. „În faţa atacurilor ruse, nu putem duce lipsă de finanţare”

iulie 13, 2025

UE prelungeşte până în august suspendarea contramăsurilor tarifare împotriva Statelor Unite

iulie 13, 2025
Facebook X (Twitter) Pinterest TikTok Instagram
© 2025 Gardianul Zilnic. Toate drepturile rezervate.
  • Politica de Confidențialitate
  • Termeni și Condiții
  • Contactează

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.