Două treimi din români (65,2%) au avut sentimentul, în ultimele șase luni, că țara noastră este în pericol în foarte mare măsură, arată barometrul informat.ro – INSCOP Research realizat în perioada 20-26 iunie 2025.
„Nu există nicio categorie de populație mai relaxată în ceea ce privește percepția pericolului, ceea ce explică suplimentar starea de tensiune din societatea românească”, a precizat Remus Ștefureac, directorul INSCOP, potrivit unui comunicat de presă.
„După cea mai gravă criză sanitară a ultimului secol și peste 3 ani de război dur la granițele României provocat de atacul Rusiei împotriva Ucrainei, starea de anxietate a populației era oricum ridicată. Pe acest fond, sentimentul general al populației că România este în pericol a fost amplificat de cea mai gravă criză a regimului democratic din ultimele 3 decenii. Așa se explică de ce două treimi dintre români (65,2%) declară că în ultimele 6 luni au avut sentimentul, în foarte mare măsură sau în mare măsură, că țara este în pericol”, a afirmat Remus Ștefureac, directorul INSCOP Research.
Citește și: Sondaj INSCOP: Pe cine învinuiesc românii pentru situația lor actuală. „Rezultatele arată o criză profundă de încredere”
El a mai spus că „taberele politico-ideologice pot interpreta sursele pericolului în mod diferit, însă intensitatea anxietății este foarte ridicată, indiferent de opțiunile politice ale respondenților”.
Pericolele la adresa României
37.1% dintre români spun că în ultimele 6 luni au avut sentimentul că România este în pericol în foarte mare măsură, 28.1% în mare măsură, 18.2% în mică măsură, iar 15.3% în foarte mică măsură/deloc. 1.3% nu știu sau nu răspund.
Votanții USR și AUR, persoanele între 18 și 29 de ani și locuitorii din București sunt categoriile care au avut cel mai mult sentimentul că România este în pericol în mare și foarte mare măsură. Au avut sentimentul că România este în pericol în mică și foarte mică măsură/deloc în special: votanții PNL și PSD, locuitorii din urbanul mic.
14.5% dintre respondenți cred că pericolul vine din afara țării, iar 14.5% din interiorul său. 35.1% consideră că pericolul provine în egală măsură din afară și din interior. Ponderea non-răspunsurilor este de 1.3% din total eșantion. Diferența până la 100% este dată de cei care nu au perceput un pericol mare.
Citește și: Majoritatea românilor cred că violența domestică împotriva femeilor este în creștere. Ce spun despre intervenția autorităților (sondaj)
Sunt de părere că pericolul vine din afara țării în special votanții PSD. Votanții AUR, persoanele între 18 și 29 de ani și angajații la stat consideră într-o măsură mai mare decât restul populației că pericolul vine din interiorul țării. Cred că pericolul vine în egală măsură din afară și din interior mai ales: persoanele cu studii superioare, votanții USR și locuitorii din București și din urbanul mare.
Datele au fost culese în perioada 20-26 iunie 2025,cu ajutorul interviului prin intermediul chestionarului.
Datele au fost culese prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul eșantionului simplu, stratificat fiind de 1.150 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupație) pentru populația neinstituționalizată a României, cu vârsta de 18 ani și peste.
Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2.9%, la un grad de încredere de 95%.
Editor : A.P.