Vicepremierul Dragoș Anastasiu a anunțat marți, la Digi24, că odată cu adoptarea celui de-al doilea pachet de măsuri fiscale va fi creat cadrul legal pentru revizuirea tuturor contractelor din instituțiile publice. Vizați sunt directorii cu salarii uriașe care vor putea să-și renegocieze salariul în Consiliile de Administrație, a explicat Anastasiu.
Dragoș Anastasiu spune că va propune șefilor companiilor de stat, care vor să-și reducă salariile, semnarea unui nou contract și a explicat că sunt două modalități prin care se poate întâmpla acest lucru.
„Odată avem lege, contractele făcute acum sunt făcute pe o anumită lege. Sigur că putem schimba legea și o vom face, se va vedea în pachetul doi de măsuri, doar că în mod normal legea nu e pentru trecut, e pentru viitor. Și atunci încă sunt dispute pe zona juridică, ce se întâmplă cu ce s-a făcut până acum și sunt contracte de mandat pe trei ani, pe patru ani. Și aici sunt două variante: prima o negociere, ceea ce înseamnă un voluntariat până la urmă. (…) Am văzut că a început o sarabandă a donațiilor, se poate orice, e vorba de moralitate. Dar ori avem o lege care ne permite să facem asta, ori avem o negociere care duce la o schimbare de contract. Sunt cele două variante”, spune vicepremierul.
„Analizăm, să vedem ce se întâmplă cu legea, retroactiv. Ați văzut la pensiile speciale ce s-a întâmplat, cred că de două ori nu. Și chiar și așa, dacă vrei să schimbi de azi pe mâine, adică de mâine, ați văzut la pensionare, dacă nu mă înșel, că nu poți să vii și spui să spui brusc facem într-un anumit fel. Există niște chestiuni legate de constituționalitate. Eu nu sunt constituționalist, dar trebuie să avem grijă la lege și la Constituție, pentru că și oamenii au drepturile lor și trebuie să le respectăm și nici nu vrem să intrăm în conflicte care peste 2,3, 4 ani ne explodează în față și să plătim din spate, cum se întâmplă inclusiv în zona judecătorilor, de ani și ani de zile”, adaugă el.
Întrebat dacă va negocia personal cu directorii de companii, Anastasiu spune că aceste discuții vor fi purtate în Consiliile de Administrație.
„Sigur că pot să ajut, dar sunt miniștrii care sunt acolo responsabili de companii, Consiliile de Administrație, este AGA, directorul executiv, e treaba lor să facă treaba asta. Noi dăm niște direcții, dar nu facem micromanagement, nu. Acolo unde e necesar putem să intervenim, nu este niciun fel de problemă”, a spus acesta.
Lege pentru revizuirea salariilor din instituțiile statului
Anastasiu spune că în pachetul doi de măsuri fiscale va exista o lege care va crea cadrul pentru revizuirea tuturor veniturilor, a Consiliilor de Administrație și a directorilor.
„Revizuim legea 109. Am avut astăzi o discuție inclusiv cu Uniunea Europeană pe tema asta și va trebui să avem o discuție cu OECD, pentru că asta a fost un jalon al nostru și nu ne jucăm. Doar că de multe dacă vii cu standarde europene, care sună bine în țările respective și vrei să le implementezi adliteram în România, nu întotdeauna rezultatul este cel dorit, câteodată poate să fie chiar invers, pentru că la noi cultura e alta, creativitatea e mult mai dezvoltată decât în alte părți. Și atunci va trebui să ne uităm la ce am făcut pe legea 109 guvernanța corporativă, ce n-a mers bine și în colaborare și în discuție cu UE să adaptăm fără să schimbăm sensul jalonului. Că sensul jalonului a fost să depolitizăm și să profesionalizăm întreprinderile de stat.
Sună bine, asta vrem, ok, dar uite că rezultatul n-a fost cel dorit. Și atunci venim, discutăm cu ei și spunem ok, hai să schimbăm așa. Mai ales că suntem și într-un moment complicat al României, în care au scăzut pensiile, în care a crescut TVA, în care lumea suferă și nu poți să mergi în zona companiilor de stat cu creșteri și cu multiplii de, mă rog, salarii. Și atunci va trebui cumva, prin lege, de acum înainte, să diminuăm acest lucru și ce a fost până acuma, ori vedem nu știu să spun exact dacă legea e valabilă și pentru ce a fost până acuma sau renegociem la nivelul Consiliilor de Administrație”, a spus vicepremierul.
Anunțul vine după ce Dragoș Anastasiu a făcut zilele trecute un apel către şefii de instituţii care au venituri peste cel al preşedintelui ţării să renunţe voluntar la o parte din bani.
Citește și: Șeful Nuclearelectrica a anunțat că donează statului 20% din salariu „pentru inițiative relevante în acest domeniu”
Editor : C.L.B.