Consiliul Local Sector 1 va aproba un pachet „coerent” de măsuri privind salubritatea stradală, a anunțat viceprimarul REPER Iulian Hatmanu. În schimb, Clotilde Armand spune că va fi depusă plângere penală la Parchet pentru tentativă de furt calificat împotriva primarului Sectorului 1 și a consilierilor care vor vota acest „tun” pentru „stingerea” datoriei de peste 1 miliard de lei a Romprest. „Este regretabil faptul că trebuie să plătim datorii făcute de alții în dispreț față de viața și sănătatea cetățenilor, dar și față de banii acestora”, a spus George Tuță, care a adăugat că au fost obținute economii de 15 milioane lei din bugetul local, prin controlul aplicat asupra serviciilor prestate.
ACTUALIZARE 13.42 „În ultimele luni am lucrat intens la recalibrarea serviciilor de salubritate pe principiile pe care eu le consider cele mai importante: eficientizarea cheltuielilor și obținerea celui mai bun randament cu resursele existente. Și asta sper că se va resimți în întreg sectorul în următoarele luni și vom putea în final să reintrăm în normalitatea pe care oamenii o merită și o așteaptă de la noi. Curățenia în Sectorul 1 trebuie să însemne și curățenie în modul de cheltuire a banului public”, este mesajul primarului Sectorului 1, George Tuță, potrivit comunicatului de presă al instituției.
Conform sursei citate, prioritatea administrației locale a Sectorului 1 o reprezintă rezolvarea problemelor grave privind salubritatea, cu respectarea deciziilor instanțelor și aplicarea legii, dar și cu implementarea unor măsuri clare pentru a evita repetarea acestor situații în viitor. Scopul final este asigurarea curățeniei în sector și intrarea în legalitate a administrației publice.
În acest scop, în ședința de luni, Consiliul Local va analiza și vota un pachet de măsuri care are rolul de a reorganiza activitatea de salubrizare, foarte importantă pentru orice comunitate, pentru sănătatea populației și nivelul de trai.
Primăria Sectorului 1 plătește acum datoriile acumulate în anii anteriori
În mandatul 2020-2024, s-a adunat o datorie a administrației locale a Sectorului 1 către compania de salubritate Romprest în valoare totală de 134 milioane de lei. Din această sumă, Administrația a achitat, sub conducerea fostei primărițe, Clotilde Armand, 60 milioane de lei.
Pentru restul de 73 milioane de lei, administrația locală și compania Romprest au apelat la instanță pentru mediere. Astfel, există mai multe hotărâri judecătorești care obligă Primăria să achite această sumă operatorului de salubritate. Ultima decizie a instanțelor, sosită chiar astăzi, crește această sumă cu încă 6 milioane de lei.
La această datorie se adaugă penalități de întârziere pentru neplată (din 2021–2022) în valoare de 100 milioane de lei, penalități pe care Primăria Sectorului 1 este obligată să le plătească, conform legii.
Achitarea acestor sume, obligatorie prin decizia instanței, îngreunează foarte mult bugetul local. Pentru a evita blocajul administrativ și paralizarea activităților esențiale ale Primăriei, în ședința Consiliului Local din 21 iulie 2025 se va propune eșalonarea plății acestei datorii de 79 milioane de lei către Romprest.
„Respectarea legii și a deciziilor instanțelor nu reprezintă lucruri negociabile pentru mine și pentru administrația Sectorului 1. Este regretabil faptul că trebuie să plătim datorii făcute de alții în dispreț față de viața și sănătatea cetățenilor, dar și față de banii acestora. Dar nu este ceva opțional. Singurul lucru pe care îl putem face este să respectăm legea și să ne asigurăm că serviciile oferite de administrație de aici înainte vor fi cele corecte pentru oamenii din Sectorul 1”, a declarat George Tuță, primarul Sectorului 1.
Măsuri concrete pentru eficientizarea serviciului de salubrizare
„Administrația actuală nu se limitează la stingerea datoriilor vechi. Se lucrează activ la reformarea sistemului de salubrizare, astfel încât Sectorul 1 să fie curat, iar cheltuielile publice să fie eficientizate, justificate și transparente”, mai spune Primăria Sectorului 1.
De la începutul anului, a fost realizată o analiză completă a prestației operatorului de salubritate, a fost introdus un sistem de control asupra serviciului prestat și s-a cerut eficientizarea activităților și eliminarea risipei. Rezultat concret: au fost obținute economii de 15 milioane de lei din bugetul local, prin controlul aplicat asupra serviciilor prestate (nu au mai fost plătite lucrări care erau efectuate), conform sursei menționate.
Mai mult, „pentru o mai bună gestionare a banilor cetățenilor s-a constatat că se impune schimbarea modelului de colaborare pentru salubrizarea sectorului: reguli noi, tarife corecte și transparență”.
Astfel, în ședința de Consiliu Local de luni, 21 iulie 2025, vor fi dezbătute și supuse aprobării măsuri esențiale pentru reorganizarea serviciului de salubrizare, printre care:
- Regulamentul de organizare și funcționare al serviciului public de salubrizare;
- Programul local de acțiuni pentru curățenia Sectorului 1;
- Eliminarea tarifului de staționare/așteptare și ajustarea tarifelor în funcție de activitatea reală;
- Aprobarea noilor suprafețe măsurate (carosabil și trotuare), în baza cărora se facturează serviciile;
- Actualizarea programului de prestație, astfel încât activitatea operatorului să fie monitorizată, eficientă și predictibilă;
- Acordul de plată eșalonată pentru stingerea creanțelor contractuale, cu respectarea obligațiilor legale și fără periclitarea investițiilor publice.
Știrea inițială
Digi24.ro a solicitat un punct de vedere primarului Sectorului 1 George Tuță și îl va publica atunci când îl va avea.
„Reorganizăm salubritatea stradală în Sectorul 1.
Ce s-a stricat în trecut, reparăm acum. Nu cu scandal, ci cu muncă. Nu cu lozinci, ci cu decizii clare. În ședința de luni, 21 iulie 2025, vom aproba:
- un program nou de salubrizare.
- un regulament clar.
- frecvențe reale de curățenie pentru fiecare stradă.
- suprafețe reale, nu inventate.
- o ajustare de preț justificată, după ani de haos”, a scris Iulian Hatmanu, vineri pe Facebook.
„Ce se întâmplă azi pe străzi e rezultatul unei decizii politice de a nu plăti salubritatea. Nu a fost eficiență. A fost tăiere. Tăiere de operații, tăiere de servicii, tăiere de curățenie”, a adăugat viceprimarul REPER.
El mai spune că a existat o tăiere a operațiilor de salubritate pentru care plătesc dublu bucureștenii din Sectorul 1.
„Și pentru această tăiere, plătim acum dublu. Plătesc oamenii din Sectorul 1, pentru că în 2021 și 2022 nu s-au plătit facturi. Acum suntem buni de plată pentru managementul dezastruos din trecut. Datoria față de Romprest este de 134 milioane lei plus 100 milioane lei penalități. Aproape dublul sumei care ar fi trebuit să fie plătită în 2021 și 2022. Spun asta clar și cu documente pentru a ști cine dă, de fapt, bani suplimentari Romprest. Până acum s-au plătit, prin popriri de conturi, 60 milioane lei. Pentru restul de 73 milioane am propus o eșalonare. Pentru a ieși din logica războiului. Pentru că ce s-a întâmplat în mandatul trecut a fost mizerie”, a completat Hatmanu.
„Nu a fost o reformă. A fost un blocaj. Nu a fost un plan. A fost un blocaj. Nu s-a construit nimic. A fost un blocaj”, a continuat el.
Acesta a mai spus că „cei care au creat sistemul actual – sistemul falimentar, scump și murdar – sunt cei care strigă azi că Sectorul 1 e în mizerie” și nu mai merge așa.
„Mizeria e rezultatul propriei lor administrații. Noi punem ordine. Noi aducem transparență. Fiecare cetățean va putea vedea: când se face curat, ce se face, cât costă.
Suntem REPER. Suntem profesioniști. Lucrăm cu adevărul, cu cifrele și cu respect pentru oameni. Data viitoare, alege REPER, pentru rezultate”, a conchis Hatmanu.
Clotilde Armand îl acuză pe primarul Sectorului 1 că ar pregăti stingerea datoriei de peste 1 miliard de lei a Romprest
Vicepreședinta USR Clotilde Armand, fost primar al Sectorului 1, a atras atenția că, în ședința extraordinară din 21 iulie a Consiliului Local, urmează să fie dezbătut un proiect de hotărâre care ar viza „stingerea” datoriei de peste 1 miliard de lei a companiei Romprest.
„Grupul consilierilor USR Sector 1 atrage atenția unui tun financiar de peste 1 miliard de lei planificat de primarul George Tuță, sprijinit de consilierii PSD și PNL, precum și de cei din alte partide (totul a fost posibil cu semnătura viceprimarului REPER, numit de primarul George Tuță, în această manevră ilegală și nejustificată). În ședința de luni, 21 iulie, se încearcă forțarea unei plăți de 1 MILIARD DE LEI către compania PNL de salubrizare. Banii reprezintă prejudiciul cauzat de compania Romprest în Sectorul 1. Dosarul este îngropat la DNA”, a scris Clotilde Armand, vineri pe Facebook.
Fostul edil al Sectorului 1 a mai spus că „gașca Romprest din PNL” crede că „a câștigat dreptul la furt”.
„Însă mai suntem și noi pe aici și monitorizăm fiecare pas. Primarul Tuță trebuie să plătească din buzunarul său, nu din banii locuitorilor Sectorului 1! Consilierii USR vor depune plângere la parchet pentru tentativa de furt calificat împotriva primarului și a consilierilor care vor vota acest tun. După un an în care nu a făcut nimic concret pentru Sectorul 1, iată că iese la iveală adevărata intenție a primarului George Tuță: dorește să plătească peste 1 MILIARD DE LEI către compania Romprest și să stingă toate datoriile acesteia față de Primăria Sectorului 1”, a conchis ea.
Editor : A.P.