Preşedintele Nicuşor Dan se află, vineri, într-o vizită oficială în Germania, la invitaţia omologului Frank-Walter Steinmeier, cu care a avut convorbiri. Şeful statului s-a întâlnit şi cu cancelarul Friedrich Merz, discuţiile concentrându-se pe proiecte de cooperare economică şi investiţii în sectoare precum cel al apărării, energiei, auto, industrial, dar şi pe coordonarea strânsă în ceea ce priveşte afacerile europene şi în domeniile securităţii şi apărării.
ACTUALIZARE 22,17 Preşedintele Nicuşor Dan a declarat, vineri seara, într-o conferință de presă la Berlin, că nu a văzut „concret” pachetul de măsuri pentru administraţia locală prezentat de premierul Ilie Bolojan, însă a susţinut că există zone în administraţia publică în care sunt „mult prea mulţi” oameni şi zone în care trebuie să fie mai mulţi şi că în Primăria Capitalei ce se face cu 1.000 de angajaţi se poate face cu 600.
„Am avut o discuţie preliminară cu premierul în urmă cu 10 zile în care mi-a spus ce vrea să facă cu un pachet doi. Dar pe ăsta concret nu l-am văzut. Dacă mă întrebaţi de experienţa noastră din Bucureşti, există zone în care sunt oameni mult prea mulţi în administraţia publică, după cum există zone în care trebuie să fie mai mulţi. De exemplu, dacă vorbim de Bucureşti, secţiunea de poliţie rutieră din poliţia locală. Dar dacă vorbim din nou de Primăria Capitalei, ce face azi Primăria Capitalei cu 1.000 de oameni cred că poate să facă cu 600”, a afirmat Nicuşor Dan.
El a spus că atunci când a fost primar general nu s-a preocupat de reducerea personalului, pentru că nu a fost motivat: „De ce eu, ca primar, nu m-am preocupat de asta? Pentru că nu am fost motivat. În momentul în care bugetul nostru fluctua cu un miliard jumătate în sus, un miliard jumătate în jos şi nu există nicio predictibilitate, uman, frustrarea de a nu avea banii pe care noi am considerat că trebuie să-i avem, nu ne-am concentrat pe a merge pe număr de persoane”, a explicat Nicuşor Dan.
Preşedintele a menţionat, în legătură cu măsurile de reducere a aparatului Guvernului, că acestea au fost discutate în coaliţia de guvernare încă de acum o lună: „Reducerea aparatului din Guvern a fost discutată în coaliţie încă de acum o lună. După cum, de principiu, a fost discutată reducerea aparatului de lucru la ministere”.
ACTUALIZARE 20,36 Nicuşor Dan a declarat, vineri, la o întâlnire cu reprezentanţi ai comunităţii româneşti din Germania, că autorităţile române trebuie să colaboreze cu organizaţiile românilor din diaspora.
„Cred că lucrul cel mai important pe care noi trebuie să-l facem este să înţelegem că nu există mai multe Românii şi că suntem responsabili de dumneavoastră şi că trebuie să vă considerăm în acest fel, ca şi cum sunteţi parte a statului român”, a spus el.
ACTUALIZARE 20,52 Ministrul Afacerilor Externe, Oana Ţoiu, a semnat, vineri, la Berlin, alături de secretarul de stat din cadrul Ministerului federal german al Afacerilor Externe, Géza Andreas von Geyr, Planul de Acţiune pentru o cooperare bilaterală consolidată între România şi Germania. Documentul stabileşte mecanisme pentru intensificarea dialogului politico-diplomatic privitor la agenda bilaterală, conlucrarea la nivelul UE, coordonarea dosarelor prioritare privind afacerile strategice, securitare şi multilaterale şi evidenţiază importanţa cooperării şi sprijinului în cadrul procesului de aderare a României la OCDE.
„Planul nostru comun de acțiune semnat astăzi este o expresie clară a angajamentului nostru politic de a aprofunda dialogul politic și cooperarea, în special în domenii economice precum apărarea, industria prelucrătoare, energia și noile tehnologii”, a scris Nicușor Dan pe X.
„Vom continua să ne coordonăm acțiunile în UE și NATO și să sprijinim Ucraina și R. Moldova, inclusiv pe parcursul lor european. Suntem recunoscători pentru sprijinul acordat Germaniei în aderarea noastră la OCDE. Apreciem rolul central pe care îl joacă comunitatea românească din Germania și minoritatea germană din România în societățile noastre”, a continuat președintele.
„Documentul stabileşte mecanisme pentru intensificarea dialogului politico-diplomatic privitor la agenda bilaterală, conlucrarea la nivelul UE, coordonarea dosarelor prioritare privind afacerile strategice, securitare şi multilaterale. Între acestea, un element central îl reprezintă războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, sprijinul pentru Ucraina, Republica Moldova şi alte state partenere în vecinătatea estică a UE şi Balcanii de Vest”, potrivit MAE.
Ministerul adaugă că Planul de Acţiune evidenţiază importanţa cooperării şi sprijinului în cadrul procesului de aderare a României la OCDE şi face referire la consolidarea cooperării privind afacerile consulare, comunicarea strategică şi diplomaţia publică.
„Conlucrarea României şi Germaniei în domeniul politicilor europene constituie un alt sector central, în spiritul angajamentului celor două ţări pentru o Uniune Europeană unită, rezilientă, sigură, prosperă şi orientată către viitor. O atenţie specială este acordată cooperării în domeniul politicilor de securitate şi apărare, cu accent asupra contribuţiei comune la efortul de consolidare a posturii de descurajare şi apărare a NATO şi, îndeosebi, pe Flancul Estic al Alianţei, precum şi cooperării în domeniul industriei de apărare, inclusiv în ceea ce priveşte coordonarea în cadrul iniţiativelor şi instrumentelor UE şi NATO”, adaugă MAE.
ACTUALIZARE 17,53 Președintele României a transmis că a discutat cu cancelarul german despre implicarea României în reconstrucția Ucrainei și despre războiul hibrid pe care îl duce Rusia în țările europene.
„Am discutat de posibilitățile de colaborare în ceea ce privește reconstrucția Ucrainei și, bineînțeles, am discutat de parcursul european al Republicii Moldova și de sprijinul pe care țările noastre, împreună cu partenerii europeni, îl oferă pentru parcursul european al Republicii Moldova. Am discutat, de asemenea, de războiul hibrid pe care Rusia îl duce de mai mulți ani în interiorul țărilor europene și de posibilitatea de a colabora între noi și cu partenerii europeni pentru a contracara acest război hibrid”, a spus Nicușor Dan.
Nicușor Dan a mai spus că a avut discuții și despre minoritatea română din Germania și i-a adresat cancelarului german invitația de a vizita România: „Am discutat de minoritatea germană din România și de minoritatea română din Germania, și am mulțumit Guvernului german pentru condițiile pe care minoritatea română le are pentru a trăi aici. Nu în ultimul rând, am adresat invitația cancelarului Merz de a vizita România în perioada următoare”.
ACTUALIZARE 17,25 „Asistăm de câțiva ani la o creștere a încercărilor de a diviza Uniunea Europeană și NATO. Vrem și dorim să facem față la aceste tentative doar prin mijloace democrate. Cât de concret este acest atac s-a observat în primul tur al alegerilor din România, dar din fericire democrația din România a reușit să răspundă la alegerile prezidențiale”, a declarat cancelarul german, după o întrebare legată de intervențiile rusești și acțiunile de sabotaj ale Moscovei.
Nicușor Dan a salutat mesajul NATO și UE care condamnă activitățile cibernetice ostile desfășurate de entități subordonate Serviciului Militar de Informații al Federației Ruse (GRU) în Europa: „Vreau să salut punctele de vedere apărute azi, prin care NATO şi UE au vorbit expres de influenţa rusă asupra ţărilor europene şi expres despre influenţa acesteia în România şi în alegerile din România. Cred că este un punct important pentru a înţelege ce s-a întâmplat în România în ultimul an”.
ACTUALIZARE 17,07 Președintele Nicușor Dan susține o conferință de presă alături de cancelarul german Friedrich Merz. Cancelarul a declarat că Germania va extinde colaborarea cu România în diverse domenii, inclusiv securitate și părare. „Relațiile noastre economice sunt o poveste de succes”, a spus acesta.
„În campania electorală din România aţi demonstrat că reprezentaţi o Românie democratică europeană. Astfel, aţi dat un semnal politic puternic, care a mers mult peste hotarele României şi ştiţi că noi toţi în Europa şi noi în Germania am observat cu multă atenţie alegerile din România. Cu atât mai mult, permiteţi-mi să vă felicit pentru alegerea în funcţia de preşedinte al României”, a mai declarat cancelarul german în deschiderea conferinței de presă de la Berlin.
Merz a apreciat poziția României în privința Ucrainei și a spus că țara noastră are o prezență importantă în NATO. Acesta i-a mulțumit președintelui României pentru „discuția deschisă” pe care au avut-o în timpul întâlnirii la Berlin.
ACTUALIZARE 16,45 Preşedintele Nicuşor Dan a fost primit vineri, la Berlin, de Cancelarul federal Friedrich Merz, alături de care va susţine, la finalul convorbirilor oficiale, o conferinţă comună de presă. Pe agenda vizitei se află şi participarea preşedintelui la o reuniune cu oameni de afaceri germani, precum şi o întâlnire cu reprezentanţi ai comunităţii româneşti.
ACTUALIZARE 14.25 Președintele Nicușor Dan a fost primit oficial de omologul său german, Frank-Walter Steinmeier, la Palatul Bellevue din Berlin.
Potrivit programului oficial, după convorbiri tête-à-tête și convorbiri oficiale între cei doi șefi de stat, Nicușor Dan va avea o întrevedere cu cancelarul Friedrich Merz, la ora 16.00, urmată de declarații de presă comune, la ora 17.00.
ACTUALIZARE 13:55 Potrivit agendei oficiale a președintelui României, Nicușor Dan va fi primit, la ora 14.15, de către președintele Republicii Federale Germania, Frank-Walter Steinmeier, la Palatul Bellevue, unde vor avea avea loc apoi convorbiri tête-à-tête și convorbiri oficiale între cei doi șefi de stat.
ACTUALIZARE 10:34 „În drum spre Germania cu președintele Nicușor Dan, viceprim-ministrul Dragos Anastasiu și miniștrii Oana Țoiu (Externe), Ionuț Moșteanu (Apărare) și Radu Miruţă (Economie).
Președintele României se va întâlni cu președintele Frank-Walter Steinmeier și cancelarul german, Friedrich Merz, dar și cu comunitatea de business și cu românii stabiliți în Germania. Întărim relațiile bilaterale, apărăm securitatea României printr-o mai bună colaborare în industria apărării și creștem prosperitatea cu investiții mai mari din sectorul privat”, a scris Dominic Fritz, vineri pe Facebook.
Știrea inițială. Administraţia Prezidenţială anunţă că preşedintele României, Nicuşor Dan, face, vineri, o vizită oficială la Berlin, în Republica Federală Germania.
„Programul vizitei cuprinde convorbiri oficiale cu Preşedintele Federal Frank-Walter Steinmeier şi cu Cancelarul Federal Friedrich Merz, urmate de participarea la o reuniune cu oameni de afaceri germani, precum şi de o întâlnire cu reprezentanţi ai comunităţii româneşti”, a transmis sursa citată de News.ro.
Aceasta precizează că vizita are loc la invitaţia preşedintelui Republicii Federale Germania, „în contextul aprofundării dialogului româno-german la nivel înalt, şi reflectă relaţiile excelente, cu caracter strategic, dintre cele două ţări”.
„Dialogul româno-german se bazează pe o cooperare strânsă în plan bilateral, european şi aliat, precum şi pe legături istorice şi interumane solide dintre cele două ţări. Convorbirile cu Preşedintele şi Cancelarul Federal vor fi axate pe dezvoltarea colaborării româno-germane în domenii de interes, cu accent pe proiecte de cooperare economică şi investiţii în sectoare precum cel al apărării, energiei, auto, industrial, dar şi pe coordonarea strânsă în ceea ce priveşte afacerile europene şi în domeniile securităţii şi apărării. Germania este principalul partener economic al României şi un aliat care contribuie semnificativ la asigurarea securităţii europene”, arată Administraţia Prezidenţială.
Potrivit sursei citate, pe agendă se vor mai afla continuarea sprijinului pentru Ucraina şi eforturile pentru asigurarea unei păci juste şi durabile, susţinerea Republicii Moldova şi a parcursului său european, menţinerea unităţii de acţiune şi a competitivităţii UE pe plan global, precum şi dezvoltarea relaţiilor transatlantice.
Editor : B.E.