Close Menu
Gardianul Zilnic
  • Stiri Locale
  • Lumea
  • Politică
  • Afaceri
  • Social
  • Educație
  • Justiție
  • Sănătate
  • Sport
  • Comunicat de Presă
  • Tendințe
Trending

Cumpărat cu 27 de milioane de euro de la Palmeiras, Richard Rios a devenit cel mai scump transfer din istoria clubului Benfica

iulie 23, 2025

Abuzuri grave în centrele ICE din Florida: Migranți umiliți, încătușați și forțați să mănânce „ca animalele” (raport)

iulie 23, 2025

Reacția Chinei la noile sancțiuni UE împotriva Rusiei. Două bănci chineze, incluse pe listă

iulie 23, 2025

Exclusiv Primarul din Oradea: „Dacă nu oprim risipa fondurilor publice, cred că în 2-3 ani România se va îndrepta spre faliment”

iulie 23, 2025

Piedone, pus sub control judiciar de DNA: Nu a existat o intenţie de a aduce un prejudiciu sau un folos necuvenit mie sau altuia

iulie 23, 2025
Facebook X (Twitter) Instagram
Povești Web
Facebook X (Twitter) Instagram
Gardianul Zilnic
Abonati-va
  • Stiri Locale
  • Lumea
  • Politică
  • Afaceri
  • Social
  • Educație
  • Justiție
  • Sănătate
  • Sport
  • Comunicat de Presă
  • Tendințe
Gardianul Zilnic
Home » Live Video&Text Ilie Bolojan, despre reforma firmelor de stat: toate datele companiilor să fie făcute publice. Guvernul anunță acum noi măsuri
Politică

Live Video&Text Ilie Bolojan, despre reforma firmelor de stat: toate datele companiilor să fie făcute publice. Guvernul anunță acum noi măsuri

By Sala de Presăiulie 22, 2025
Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Email Telegram Tumblr WhatsApp Copy Link
Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Premierul Ilie Bolojan prezintă măsurile privind reforma companiilor de stat, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria, la care participă şi vicepremierul Dragoş Anastasiu.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

„Au început să curgă amenzile”

ACTUALIZARE 18.37 Anastasiu a atras atenția asupra problemelor de eficiență și lipsa unor date clare în cazul multor companii de stat. El a menționat că AMEPIP a început abia acum să aplice sancțiuni.

„Ce vedem per total este că avem o ineficiență în jurul acestor companii. Avem câteva companii care sunt profitabile, dar și companii despre care nu avem cifre financiare, au profit mic sau sunt pe pierdere. De ieri au început să curgă amenzile. AMEPIP nu a amendat până acum.”

În ceea ce privește procesul de recrutare și selecție a conducerii companiilor, Anastasiu a spus că vor fi impuse noi standarde de transparență.

„Ce se întâmplă cu recrutările. Va trebui să facem pași importanți în privința recrutărilor și selecțiilor, care trebuie să devină total transparentizate. Asta va duce la câștigarea încrederii nu doar a populației, guvernului, dar și a Comisiei Europene.”

El a mai explicat că există discrepanțe majore între performanța unor companii similare din România și din alte țări europene, dând ca exemplu personalul angajat în aeroporturi.

„Avem o problemă legată de performanță. Am luat niște aeroporturi și ne-am uitat la numărul de pasageri care trec prin acele aeroporturi și am comparat cu România. Din această comparație vedem că la numărul pe care îl avem noi în România, în unele aeroporturi se poate cu mult mai puțin personal. La noi 1.400 de oameni, în alt aeroport 780 de oameni. Asta e o chestiune care ține de performanță, nu numai ce se întâmplă la CA-uri.”

Sute de întreprinderi generează pierderi după ce primesc subvenție

ACTUALIZARE 18.31 Vicepremierul a declarat că autoritățile române au făcut progrese în colectarea și transparentizarea datelor legate de companiile de stat, iar centralizarea acestor informații va fi făcută publică în curând.

„Am făcut pași în colectarea datelor și în transparentizarea lor. S-au centralizat date importante cu privire la companiile de stat, iar mâine sau poimâine cel târziu vor fi publicate”, a precizat Anastasiu.

Potrivit acestuia, România are în total 1.326 de întreprinderi publice înregistrate la AMEPIP: 1.182 la nivel local și 144 la nivel central. Dintre acestea, 842 sunt SRL-uri. Anastasiu a subliniat că doar o parte restrânsă din aceste companii concentrează aproape toată activitatea economică.

„Dacă începem să triem și punem deoparte toate companiile centrale și companiile locale care au impact, avem 315 întreprinderi publice care fac 96% din cifra de afaceri a tuturor întreprinderilor. Din 256.000 de angajați, 173.000 sunt în aceste 315. Veniturile totale ale tuturor companiilor sunt de 127 de miliarde. Top 315 au 13,6 miliarde, adică 96% din venituri.”

Referindu-se la subvenții și profituri, vicepremierul a subliniat discrepanțele majore în sistem.

„Subvenții: total 14 miliarde, iar aceste companii 13,6%. Profiturile: 15 miliarde, dar scădem subvențiile. Pe top 315: 14,9 miliarde. Pierderi: 266 de întreprinderi generează pierderi după ce primesc subvenție.”

Memorandum pentru eficientizarea companiilor de stat

ACTUALIZARE 18.26 Vicepremierul Dragoș Anastasiu a afirmat că Guvernul urmează să adopte un memorandum privind eficientizarea companiilor de stat. Documentul prevede constituirea unui grup de lucru dedicat reformei.

„Vorbim despre un memorandum care va trece prin Guvern zilele următoare, care are ca scop constituirea unui grup de lucru pentru eficientizarea companiilor publice”, a explicat el.

„Vrem să avem mai puține subvenții, mai bună calitate a serviciilor, mai mulți bani la bugetul de stat – cum gândește și orice companie privată, de altfel”, a spus Anastasiu.

El a subliniat că aceste companii au un sistem propriu de guvernanță, iar eficiența lor este monitorizată de o instituție dedicată.

„Companiile de stat au un fel de guvernanță și au o instituție care urmărește performanța, monitorizează companiile de stat pentru a le face mai eficiente.”

Vicepremierul a mai anunțat că vor fi operate modificări legislative, dar acestea vor fi realizate în consultare cu instituțiile europene.

„Vom modifica legislația – orice modificare va fi făcută după consultări cu Comisia Europeană și OECD.”

România, penalizată cu 330 de milioane de euro în PNRR

În ceea ce privește PNRR, Dragoș Anastasiu a recunoscut că România a înregistrat întârzieri la îndeplinirea unor jaloane, ceea ce a atras o penalizare semnificativă.

„Am rămas în urmă cu câteva jaloane din PNRR, în urma cărora avem o penalizare de 330 de milioane de euro, pe care, până în 30 noiembrie, va trebui să o recuperăm.”

Totuși, el a transmis că au început deja discuții tehnice pentru a remedia situația și că primele reacții din partea partenerilor europeni sunt încurajatoare.

„Au început deja dezbateri tehnice, avem semnale pozitive că ele vor fi acceptate, pentru că nu vrem să schimbăm esența guvernanței corporative.”

Ilie Bolojan: Transparență totală în companiile de stat

ACTUALIZARE 18.18 Premierul Ilie Bolojan a subliniat, în debutul conferinței de presă privind reforma companiilor de stat, importanța eficienței administrative și a transparenței în acest sector.

„Gestionarea acestor companii are un impact foarte important. Fiind actori relevanți, orice câștig în administrarea lor e un câștig pentru țara noastră și buget. Orice subvenție acordată e un câștig în plus, orice profit suplimentar făcut prin reducerea cheltuielilor înseamnă mai multe fonduri la bugetul de stat”, a spus premierul.

Acesta i-a mulțumit vicepremierului Dragoș Anastasiu pentru contribuția la elaborarea reformei.

„Îi mulțumesc lui Anastasiu care a condus grupul de lucru care a oferit memorandumul care ne va ajuta la îmbunătățirea administrării companiilor de stat”, a spus el.

În legătură cu măsurile concrete, Bolojan a anunțat două direcții principale de acțiune: „asigurarea transparenței gestionării companiilor de stat – am convenit ca ministerele tutelare să publice toate datele economice care ne dau o oglindă fidelă a celor care conduc aceste companii, precum și asupra performanței companiilor.”

„Al doilea element ține de managementul companiilor, care poate fi rezolvat prin modificări de legislație, inclusiv prin plafonarea unor câștiguri”, a mai precizat premierul.

Indicatorii de performanță vor fi revizuiți. „Cei care nu acceptă, să plece”

Un alt punct abordat de premier a fost legat de modul în care sunt stabiliți și aplicați indicatorii de performanță în companiile de stat. Ilie Bolojan a subliniat că aceștia vor fi revizuiți și impuși ferm de ministere.

„Indicatorii de performanță în următoarea perioadă vor fi revizuiți de fiecare minister, pentru a se afla dacă sunt relevanți sau superficiali. Dacă nu, ori noi indicatori vor fi acceptați de către cei care conduc aceste companii, iar dacă nu vor accepta indicatorii, înseamnă că sunt niște probleme legate de profesionalismul acestor directori. Cei care nu vor accepta, să plece”, a declarat el.

ACTUALIZARE 16:22 Conferința de presă, anunțată inițial pentru ora 17:00, a fost mutată la ora 18:00.

Știrea inițială Potrivit Biroului de presă al Guvernului, şeful Executivului, Ilie Bolojan, şi vicepremierul Dragoş Anastasiu anunţă măsurile în cazul companiilor de stat.

Conferinţa de presă pe tema reformei companiilor de stat are loc la Palatul Victoria. 

Ilie Bolojan a precizat că al doilea pachet de măsuri fiscale urmăreşte reforma societăţilor la care acţionar este statul român. Acestea trebuie să-şi reducă pierderile, să-şi modifice indicatorii de performanţă şi să obţină profituri.

Potrivit prim-ministrului, „se va modifica legislaţia, astfel încît consiliile de administrație să aibă mai puţini membri, iar indemnizaţiile acestora să fie plafonate”.

Al doilea pachet de reforme urmează să fie finalizat la sfârșitul lunii iulie și vizează administrația locală, companiile de stat, sistemul de pensii și sectorul sanitar.

Printre direcțiile anunțate se numără reducerea personalului din primării, limitarea sporurilor din spitale, impozit nou pentru vehicule poluante și reguli mai stricte pentru pensiile speciale. Guvernul promite disciplină fiscală și mai puțină risipă bugetară.

Citește și: EXCLUSIV Ce spune consilierul premierului Ilie Bolojan despre pachetul de măsuri pentru companiile de stat și administrația publică

Editor : C.A. | C.S. | Ș.A.

Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email

Continua să citești

Exclusiv Miruță, atac la Grindeanu, pe tema consilierilor din privat: Dacă vin niste analiști buni, s-ar putea să vedem niște legături

Exclusiv Sume uriașe plătite de stat „firmelor neperformante”. Radu Miruță: „Le sunt acoperite cheltuielile și nu fac nimic. E trai pe vătrai”

Dominic Fritz se așteaptă la scântei în ședința de miercuri a coaliției: Bun, nu vrem să oprim anumite investiţii, de unde luăm banii?

De ce nu a primit președintele USR cetățenia română: „Aştept ca fiecare român şi mă face în fiecare zi să mă simt un pic mai român”

Avertismentul lui Fritz privind combaterea războiului hibrid: „Statul nu înţelege instrumentele digitale”. Ce soluție are liderul USR

Proteste la Kiev. Furia creşte în Ucraina după ce Zelenski a promulgat legea ce vizează reducerea puterii organismelor anticorupție

De ce duc românii „dorul” comunismului. Sociolog: „Poate că nu înțelegem suficient ce înseamnă lipsa de libertate”

Foto Ministrul apărării s-a întâlnit cu directorul Direcției de Armamente din Franța. Cei doi au discutat despre cooperarea militară în NATO

Premierul Ilie Bolojan și Viktor Orban, prim ministrul Ungariei, întâlnire informală, miercuri seară, la Palatul Victoria

Alegerile Editorului

Abuzuri grave în centrele ICE din Florida: Migranți umiliți, încătușați și forțați să mănânce „ca animalele” (raport)

iulie 23, 2025

Reacția Chinei la noile sancțiuni UE împotriva Rusiei. Două bănci chineze, incluse pe listă

iulie 23, 2025

Exclusiv Primarul din Oradea: „Dacă nu oprim risipa fondurilor publice, cred că în 2-3 ani România se va îndrepta spre faliment”

iulie 23, 2025

Piedone, pus sub control judiciar de DNA: Nu a existat o intenţie de a aduce un prejudiciu sau un folos necuvenit mie sau altuia

iulie 23, 2025

Rogobete: Prea mulţi ani s-a vorbit despre sistemul de sănătate privat versus public. E momentul să discutăm despre un singur sistem

iulie 23, 2025

Cele mai recente știri

Exclusiv Miruță, atac la Grindeanu, pe tema consilierilor din privat: Dacă vin niste analiști buni, s-ar putea să vedem niște legături

iulie 23, 2025

Universitatea Columbia sancţionează individual 80 de studenţi care au participat la manifestaţii propalestiniene

iulie 23, 2025

Femeile transgen, excluse oficial din sportul olimpic american. Decizia Comitetului Olimpic și Paralimpic al SUA

iulie 23, 2025
Facebook X (Twitter) Pinterest TikTok Instagram
© 2025 Gardianul Zilnic. Toate drepturile rezervate.
  • Politica de Confidențialitate
  • Termeni și Condiții
  • Contactează

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.