Close Menu
Gardianul Zilnic
  • Stiri Locale
  • Lumea
  • Politică
  • Afaceri
  • Social
  • Educație
  • Justiție
  • Sănătate
  • Sport
  • Comunicat de Presă
  • Tendințe
Trending

Donald Tusk şi-a remaniat guvernul în încercarea de a se redresa în sondaje după „cutremurul” de la alegerile prezidenţiale. Premierul polonez se orientează spre dreapta şi demite miniştrii consideraţi incapabili să facă schimbări rapide

iulie 24, 2025

Video Turiștii israelieni aflați pe o navă de croazieră, întâmpinați pe insula grecească Syros cu proteste față de războiul din Gaza

iulie 24, 2025

Alfred Simonis: Nu doresc ieşirea de la guvernare. Putem găsi formule de colaborare cu partidele cu care nu ne iubim foarte tare

iulie 24, 2025

Reuters: Exporturile de petrol din Kazahstan pe Marea Neagră au fost oprite de noi reglementări ruseşti. Navele străine au nevoie de aprobarea FSB

iulie 24, 2025

Avtovaz, cel mai mare producător auto din Rusia, vrea să reducă săptămâna de lucru. Au scăzut vânzările, iar China îi face concurență

iulie 24, 2025
Facebook X (Twitter) Instagram
Povești Web
Facebook X (Twitter) Instagram
Gardianul Zilnic
Abonati-va
  • Stiri Locale
  • Lumea
  • Politică
  • Afaceri
  • Social
  • Educație
  • Justiție
  • Sănătate
  • Sport
  • Comunicat de Presă
  • Tendințe
Gardianul Zilnic
Home » Delgaz Grid lansează trei proiecte pilot pentru dezvoltarea sectorului de gaze verzi şi a soluţiilor de decarbonizare
Stiri Locale

Delgaz Grid lansează trei proiecte pilot pentru dezvoltarea sectorului de gaze verzi şi a soluţiilor de decarbonizare

By Sala de Presăiulie 23, 2025
Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Email Telegram Tumblr WhatsApp Copy Link
Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Compania Delgaz Grid, parte a grupului E.ON în România, anunţă că va lansa, în premieră, trei proiecte pilot prin care îşi propune să contribuie la dezvoltarea sectorului de gaze verzi şi a soluţiilor de decarbonizare. BioMethaneMix are ca scop obţinerea biometanului şi injecţia acestuia în reţele de distribuţie/instalaţii de utilizare, prin condiţionarea biogazului produs în staţii de epurare ape uzate/platforme industrial. BlendUp30 vizează testarea modului de funcţionare a echipamentelor reţelei de distribuţie gaze naturale şi a aparatelor de utilizare existente cu amestecuri de hidrogen în gazele naturale. HyGrid100 va testa utilizarea hidrogenului pe un tronson de reţea de gaze naturale şi aparate noi de utilizare.

”Compania Delgaz Grid, parte a grupului E.ON în România, va lansa în perioada următoare, în premieră, trei proiecte pilot prin care îşi propune să contribuie la dezvoltarea sectorului de gaze verzi şi a soluţiilor de decarbonizare”, anunţă compania.

Primul proiect, BioMethaneMix, are ca scop obţinerea biometanului prin condiţionarea producţiei de biogaz (produs în staţii de epurare ape uzate/platforme industriale), validarea paşilor de proces din punct de vedere tehnic şi injectarea biometanului într-o secţiune a unui sistem de alimentare cu gaze naturale.

Timp de minimum şase luni se va testa alimentarea amestecului de biometan şi gaze naturale pe modelul proiectelor funcţionale: la nivel european, măsurarea volumelor, analiza calităţii amestecului, în scopul facturării, utilizând tehnologii.

Proiectul va fi derulat începând cu anul viitor şi se estimează că va fi finalizat în 2027. Biometanul este o sursă importantă de energie verde, având în vedere efectul neutru al acestuia asupra schimbărilor climatice. Acesta are caracteristici similare cu ale gazelor naturale şi se obţine prin procesarea biogazului (care conţine, în principal, metan şi dioxid de carbon), biogaz, care se produce prin fermentarea anaerobă a resturilor vegetale, culturilor energetice, dejecţiilor animale, nămolurilor din staţii de epurare ape uzate etc.

„Proiectele noastre pilot sunt esenţiale pentru viitorul industriei de gaze din România. Ceea ce facem este să testăm compatibilitatea şi funcţionarea corespunzătoare a elementelor sistemului de distribuţie a gazelor naturale – reţea şi instalaţii de utilizare – cu amestecuri de gaze naturale şi diferite concentraţii de hidrogen, în scopul pregătirii reţelelor pentru a susţine tranziţia energetică prin conversia reţelelor existente la reţele <H2 ready> respectiv construcţia, în viitor, doar de reţele <H2 ready>”, a declarat Cristian Secoşan, director general al Delgaz Grid.

BlendUp30, al doilea proiect, are ca scop validarea, prin „testul timpului”, a concluziilor proiectului 20HyGrid, privind compatibilitatea şi funcţionarea corespunzătoare a elementelor sistemului de alimentare cu gaze naturale cu amestecuri de gaze şi diferite concentraţii de hidrogen.

Totodată, se urmăreşte validarea comportamentului clienţilor şi asigurarea că manipularea aparatelor care funcţionează cu aceste amestecuri este fără riscuri. Testele se vor realiza pe o perioadă de minimum 6 luni, pe trei tronsoane de reţea existentă, cu material tubular diferit, din trei localităţi diferite, alimentate continuu cu acest amestec. Perioada estimată pentru derularea proiectului este 2026-2028.

„Derularea de proiecte pilot, pregătirea şi promovarea, din timp, a noilor soluţii tehnice pentru tranziţia spre energie verde va contribui la o mai bună înţelegere a nevoii de reducere a utilizării combustibililor fosili, la creşterea încrederii în soluţiile verzi şi la dezvoltarea sectorului energiei verzi, pentru a limita schimbările drastice ale climei”, a declarat Anca Evoiu, director general adjunct al Delgaz Grid.

Al treilea proiect, denumit HyGrid100, vizează testarea cu hidrogen 100vol.% pe un tronson al sistemului existent de alimentare cu gaze naturale, din PE 100 dar cu aparate de utilizare noi, compatibile cu hidrogen pur, 100vol.% (centrale termice). Într-o primă etapă, aceste teste vor fi realizate într-un mediu controlat, în poligonul Delgaz Grid de la Mediaş. După confirmarea că testele din poligon s-au derulat în condiţii de siguranţă, acestea vor continua, în etapa a doua, pe un tronson de reţea operaţională, la sunt racordaţi consumatori casnici, cărora li se vor instala aparatele de utilizare noi, compatibile cu hidrogen pur. Se va verifica modul de funcţionare a reţelei de distribuţie, a instalaţiilor de utilizare respectiv comportarea aparatelor de utilizare/procesul de combustie cu hidrogen pur. Se estimează că acest proiect va fi finalizat în cursul anului 2028.

Delgaz Grid are în prezent în fază de implementare/aproape de finalizare un proiect pilot, 30HyGrid, care reprezintă o extindere a proiectului 20HyGrid.

”Desfăşurat în perioada noiembrie 2022-noiembrie 2023, proiectul 20HyGrid a demonstrat cu succes că, din punct de vedere tehnic, este posibilă şi sigură utilizarea unui amestec de 20vol.% hidrogen şi gaze naturale în reţelele de distribuţie şi instalaţiile/aparatele de utilizare a gazelor naturale existente în România”, precizează compania.

Prin 30HyGrid, compania îşi propune să testeze aparatele de uz casnic (de ex. aparate de gătit, centrale termice), fără modificarea acestora, cu un amestec în care concentraţia de hidrogen în gazele naturale , testată deja, este crescută. Totodată, mare parte din categoriile de clienţi de tip non casnic vor fi testate cu amestecuri de 23vol.% şi 30vol.%hidrogen în gaze naturale.

„Dezvoltarea acestor tipuri de proiecte va contribui la creşterea experienţei şi expertizei în acest domeniu, în scopul dezvoltării legislaţiei în domeniu şi a promovării energiei verzi şi cu amprentă redusă de carbon. Totodată, va determina o creştere a producţiei de gaze verzi, respectiv de echipamente (electrolizoare, instalaţii de condiţionare biogaz etc.) iar ca efect, ne putem aştepta ca, în termen de 5-10 ani, preţul gazelor verzi şi al echipamentelor să scadă semnificativ. Astfel, energia verde va deveni tot mai accesibilă, iar clienţii vor beneficia de servicii de calitate, la un preţ rezonabil, comparativ cu cel al combustibilului fosil, dar cu o amprentă de carbon redusă semnificativ”, a declarat Cristian Călin, director programe gaze verzi şi soluţii de decarbonizare în cadrul Delgaz Grid.

Delgaz Grid, compania de distribuţie din cadrul Grupului german E.ON, operează o reţea de gaze naturale de 26.000 km în 20 de judeţe din partea de Nord şi de Vest a României (Cluj, Bistriţa-Năsăud, Maramureş, Satu Mare, Sălaj, Timiş, Arad, Bihor, Caraş-Severin, Hunedoara, Mureş, Sibiu, Alba, Harghita, Iaşi, Botoşani, Vaslui, Suceava, Neamţ şi Bacău) şi o reţea de electricitate de circa 82.000 km în şase judeţe din Moldova: Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Vaslui, care deservesc 3,6 milioane de clienţi. De la intrarea pe piaţa locală, în anul 2005, E.ON a investit 2,4 miliarde de euro în principal pentru modernizarea reţelelor de gaze naturale şi electricitate şi a virat către stat impozite şi taxe de 3,8 miliarde de euro.

 

 

 

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa [email protected].

Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email

Continua să citești

Donald Tusk şi-a remaniat guvernul în încercarea de a se redresa în sondaje după „cutremurul” de la alegerile prezidenţiale. Premierul polonez se orientează spre dreapta şi demite miniştrii consideraţi incapabili să facă schimbări rapide

Reuters: Exporturile de petrol din Kazahstan pe Marea Neagră au fost oprite de noi reglementări ruseşti. Navele străine au nevoie de aprobarea FSB

Cuplul prezidenţial Macron o dă în judecată pe influenceriţa conspiraţionistă americană Candace Owens, după ce aceasta a susţinut că prima-doamnă a Franţei s-a născut bărbat

Poliţia israeliană anchetează o femeie suspectată de complot pentru asasinarea lui Netanyahu

MLS: Absent de la All-Star Game, Lionel Messi riscă o suspendare

Mercato: Francezul Ekitike, transferat de Liverpool de la Eintracht Frankfurt pentru 95 de milioane de euro

Marcus Rashford pe urmele lui Lineker: englezul se alătură Barcelonei sub formă de împrumut de la United

Şase sportivi, inclusiv David Popovici, reprezintă România la Campionatele Mondiale de Nataţie. Ei vor concura la înot, sărituri în apă şi sărituri în apă de la mare înălţime

Un bărbat a fost pus sub acuzare pentru că a amplasat şapte dispozitive explozive în New York

Alegerile Editorului

Video Turiștii israelieni aflați pe o navă de croazieră, întâmpinați pe insula grecească Syros cu proteste față de războiul din Gaza

iulie 24, 2025

Alfred Simonis: Nu doresc ieşirea de la guvernare. Putem găsi formule de colaborare cu partidele cu care nu ne iubim foarte tare

iulie 24, 2025

Reuters: Exporturile de petrol din Kazahstan pe Marea Neagră au fost oprite de noi reglementări ruseşti. Navele străine au nevoie de aprobarea FSB

iulie 24, 2025

Avtovaz, cel mai mare producător auto din Rusia, vrea să reducă săptămâna de lucru. Au scăzut vânzările, iar China îi face concurență

iulie 24, 2025

Grindeanu vrea ca membrii din grupul de lucru al Guvernului să publice declaraţii de avere şi de intenţie: „Să fie transparență”

iulie 24, 2025

Cele mai recente știri

Cuplul prezidenţial Macron o dă în judecată pe influenceriţa conspiraţionistă americană Candace Owens, după ce aceasta a susţinut că prima-doamnă a Franţei s-a născut bărbat

iulie 24, 2025

Video Negocieri Rusia-Ucraina, încheiate după 40 de minute de discuții. Părțile au căzut de acord asupra unui schimb de prizonieri

iulie 24, 2025

Grindeanu, despre dosarul lui Piedone: Cine este vinovat şi încalcă legea să plătească, indiferent de culoarea politică

iulie 24, 2025
Facebook X (Twitter) Pinterest TikTok Instagram
© 2025 Gardianul Zilnic. Toate drepturile rezervate.
  • Politica de Confidențialitate
  • Termeni și Condiții
  • Contactează

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.