Close Menu
Gardianul Zilnic
  • Stiri Locale
  • Lumea
  • Politică
  • Afaceri
  • Social
  • Educație
  • Justiție
  • Sănătate
  • Sport
  • Comunicat de Presă
  • Tendințe
Trending

Scandalul stenogramelor din dosarul lui Piedone – CSM: Agresivitatea limbajului folosit de politicieni, dar şi de unii jurnalişti, raportat la procurorul de caz şi la şeful DNA, depăşeşte libertatea de exprimare şi ajunge în zona atacurilor la persoană

iulie 25, 2025

Un american care s-a mutat cu familia în Rusia pentru a scăpa de ideologia „woke” din SUA a fost trimis să lupte pe front în Ucraina

iulie 25, 2025

Vicepremierul Dragoș Anastasiu a plătit ani de zile „taxă de protecție” ca firma lui să nu aibă probleme cu ANAF. Detaliile cazului

iulie 25, 2025

Exclusiv Președintele CNAS, despre neregulile descoperite la concediile medicale: „Sunt două părți în încălcarea legislației. Nu e doar medicul”

iulie 25, 2025

Nicuşor Dan anunţă când o să își asume Guvernul pachetul 2 de măsuri fiscale în Parlament. Ce spune despre tensiunile din coaliție

iulie 25, 2025
Facebook X (Twitter) Instagram
Povești Web
Facebook X (Twitter) Instagram
Gardianul Zilnic
Abonati-va
  • Stiri Locale
  • Lumea
  • Politică
  • Afaceri
  • Social
  • Educație
  • Justiție
  • Sănătate
  • Sport
  • Comunicat de Presă
  • Tendințe
Gardianul Zilnic
Home » Exclusiv Cazul „azilelor” sociale din Bihor, dezvăluit de Digi24. Ce spune raportul corpului de control al Ministerului Muncii
Social

Exclusiv Cazul „azilelor” sociale din Bihor, dezvăluit de Digi24. Ce spune raportul corpului de control al Ministerului Muncii

By Sala de Presăiulie 23, 2025
Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Email Telegram Tumblr WhatsApp Copy Link
Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Primele concluzii ale corpului de control al Ministerului Muncii în legătură cu sistemul paralel de asistență socială de la Bihor, dezvăluit în cadrul seriei Pacient în România de la Digi24, arată că angajații de la Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) și cei de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Bihor au gestionat defectuos atribuțiile de serviciu, potrivit raportului obținut de Digi24. Mai exact, acuzația este de neglijență în serviciu.

ACTUALIZARE 15.41 „Situaţia descrisă sugerează toate caracteristicile unui sistem paralel privat, care permite încasarea de fonduri financiare publice în afara cadrului legal şi menţine un număr mare de persoane cu dizabilităţi într-o formă de dependenţă şi vulnerabilitate severă, dar şi pericol de abuz/neglijenţă”, a arătat ministrul Muncii Petre Florin Manole, referindu-se la raportul preliminare al corpului de control al instituției.

„Am promis că voi identifica neregulile care au dus la situația inacceptabilă ca persoane cu dizabilități să fie gestionate necorespunzător la o persoană fizică din Bihor. Acestea, în majoritate cu deficiențe intelectuale și psihice grave, sunt lipsite de reprezentare legală și nu beneficiază de intervenție socială personalizată.

Această situație va înceta! Cei care au greșit vor fi trași la răspundere. Raportul Corpului de Control va fi înaintat către Parchet.

Concluziile controlului, pe care le fac publice astăzi, arată clar unde sunt problemele:

  • Documentațiile medicale uniforme, anchetele sociale formale, lipsa unui control real din partea DGASPC Bihor și complicitatea tacită a autorităților locale care achită sume cu titlu de indemnizații lunare pentru presupuse servicii, creează un cadru informal, propice, de substituire față de sistemul public de asistență socială, fără standarde, fără reglementări și garanții pentru siguranța și demnitatea beneficiarilor.
  • Situația descrisă sugerează toate caracteristicile unui sistem paralel privat (familia Pașca), care permite încasarea de fonduri financiare publice în afara cadrului legal și menține un număr mare de persoane cu dizabilități într-o formă de dependență și vulnerabilitate severă, dar și pericol de abuz/neglijență, în lipsa unei protecții legale efective.
  • Prin modalitatea de intervenție, coordonare, control, monitorizare a beneficiarilor găzduiți de către domnul Pașca Viorel din județul Bihor, reprezentanții DGASPC Bihor și AJPIS Bihor au adus atingere drepturilor persoanelor cu dizabilități, respectiv dreptul la viață, dreptul la un trai decent, dreptul de a beneficia de servicii integrate, în acord cu gradul și tipul de handicap, identificați la cele 11 locații, (329 de persoane la nivelul anului 2024), respectiv:

– în comuna Tinca, localitatea Tinca – la 6 locații cu adrese diferite erau 159 de persoane;

– în comuna Holod, sat Dumbrava – la 4 locații cu adrese diferite erau 100 de persoane;

– în comuna Ceica, sat Incești – la 1 locație cu 6 case în care erau 70 de persoane.

  •  Această situație relevă grave carențe de guvernanță locală, de supervizare metodologică și de implementare a legislației în domeniul protecției persoanelor adulte cu dizabilități.
  • Concluziile acestui raport evidențiază un model de îngrijire centrat pe o singură persoană fizică, în jurul căreia gravitează un număr considerabil de persoane cu dizabilități, aflate în situații de vulnerabilitate extremă, fără protecție legală adecvată și fără garanții privind respectarea drepturilor fundamentale.
  • Situația impune intervenție urgentă din partea autorităților publice competente, atât pentru protejarea beneficiarilor, cât și pentru verificarea legalității și eticii proceselor administrative implicate
  •  Echipa corpului de control opinează că reprezentanții DGASPC Bihor și AJPIS Bihor, în exercitarea atribuțiilor de serviciu au îndeplinit în mod defectuos prevederile legislative în domeniul asistenței sociale și în domeniul inspecției sociale, cauzând o vătămare a drepturilor și intereselor legale ale beneficiarilor găzduiți de către domnul Pașca Viorel, aspecte care intră sub incidența prevederilor art.298 Cod penal – neglijența în serviciu”, precizeaaă ministrul Manole în postarea de pe rețeaua de socializare.

Știrea inițială În primul rând, reprezentanții corpului de control al ministrului Muncii vin cu acuzații către stat, practic, către autoritățile locale din Bihor, relatează Carla Tănasie, jurnalistă Digi24.

Astfel, AJEPIS și DGASPC Bihor au fost instituțiile care doar au asistat la formarea acestui sistem paralel de asistență socială din Bihor, care funcționează de aproape 20 de ani.

AJEPIS Bihor spune anul trecut, într-un răspuns către Comisia de abuzuri din Parlament, că de 10 ani îl consiliază pe Viorel Pașca, pentru că despre familia Pașca vorbim să intre în legalitate, dar acesta refuză.

Citește și: Pacient în România. Azilul ilegal binecuvântat de autorități timp de 20 de ani, alimentat de Poliție și spitale

Jurnalista Digi24, Carla Tănasie, a reamintit că este vorba despre o persoană fizică, Viorel Pașca din Bihor, care are acasă în acest moment 375 de oameni. Vorbim de cazuri sociale, oameni fără familii, dar cu dizabilități severe, mulți dintre ei care au ajuns în locuințele sale private din instituțiile statului.

Și anume în principal spitale, dar nu neapărat și direcțiile de asistență socială din primării, au dus oameni la Viorel Pașca acasă și inclusiv poliția a făcut acest lucru.

Așadar, pentru că instituțiile locale, AJEPIS și DGASPC Bihor, pur și simplu prin inacțiunea lor au permis să existe acest sistem, practic au devenit complici la acest sistem paralel și au dat bani pentru diferite indemnizații, într-un cadru în afara legii. Prin urmare, apar aceste acuzații de neglijență în serviciu, potrivit Codului penal.

Rămâne de văzut dacă va fi făcută o sesizare sau dacă acest raport al corpului de control al Ministerul Muncii va fi dat mai departe către Parchet, așa cum a făcut, de exemplu, ministrul Sănătății.

Citește și: Ministerul Sănătății a sesizat Parchetul General: pacienți cu dizabilități, externați ilegal și trimiși în grija unui bărbat din Bihor

Ministerul Muncii acuză că prin inacțiunea AJEPIS și DGASPC Bihor au fost încălcat drepturile persoanelor cu dizabilități, respectiv dreptul la viață, la trai decent și dreptul de a beneficia de servicii integrate.

Cei de la Ministerul Muncii vor ca autoritățile publice să intervină pentru protejarea beneficiarilor, dar și pentru a verifica legalitatea, modul în care toate aceste lucruri s-au întâmplat.

Viorel Pașca a venit și el cu răspunsuri și cere autorităților, de foarte mulți ani, să vină să ia oamenii de la el, practic, statul să ia oamenii din locuințele lui, tot statul fiind cel care a dus acești oameni acolo.

Editor : A.P.

Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email

Continua să citești

Primarul Capitalei anunță investiții de 385 milioane euro pentru tramvaie, troleibuze și reabilitarea și extinderea infrastructurii STB

Video Fata supusă unui ritual de exorcizare într-un videoclip viral pe net a fost preluată de Protecția Copilului

Video Uși transparente din sticlă la toaletele unei piețe din Pașcani. Lucrările au fost recepționate fără obiecții

Video Imagini dezolante în marile parcuri ale Bucureștiului: Copaci căzuți și amenajări distruse după furtună. Primăria e de negăsit

O învățătoare de 19 ani a obținut cea mai mare notă din București la Definitivat: „Am primit critici de la părinți. La început e greu”

Tragerile LOTO de joi, 24 iulie 2025. Report de peste 3 milioane de euro la 6/49 și de peste 5 milioane de euro la Joker

Abuzuri la Spitalul de Psihiatrie Săpoca: pacienți bătuți, târâți și imobilizați fără motiv. A fost deschis dosar penal

Video Orașul cu izvoare infectate cu bacterii și E. coli, din care oamenii continuă să bea apă. „Trece prin pietre. Ce bacterii să aibă?”

Video Experiment științific unic la Iași: cum influențează dansul activitatea creierului. „Vrem să descoperim emoțiile transmise de pe scenă”

Alegerile Editorului

Un american care s-a mutat cu familia în Rusia pentru a scăpa de ideologia „woke” din SUA a fost trimis să lupte pe front în Ucraina

iulie 25, 2025

Vicepremierul Dragoș Anastasiu a plătit ani de zile „taxă de protecție” ca firma lui să nu aibă probleme cu ANAF. Detaliile cazului

iulie 25, 2025

Exclusiv Președintele CNAS, despre neregulile descoperite la concediile medicale: „Sunt două părți în încălcarea legislației. Nu e doar medicul”

iulie 25, 2025

Nicuşor Dan anunţă când o să își asume Guvernul pachetul 2 de măsuri fiscale în Parlament. Ce spune despre tensiunile din coaliție

iulie 25, 2025

Nicuşor Dan, despre decizia CCR pe legea privind propaganda legionară: Asta înseamnă că România are un stat democratic în care oamenii au opinii diferite, pe anumite subiecte. Opinia mea rămâne aceeaşi şi voi trimite legea Parlamentului

iulie 25, 2025

Cele mai recente știri

Peste 80% dintre locuitorii arhipelagului Tuvalu, ameninţat de creşterea nivelului oceanelor, au cerut viză pentru Australia

iulie 25, 2025

Foștii miniștri PSD ai Economiei, reacție în scandalul clădirii ocupate de o firmă care nu pătește chirie

iulie 25, 2025

Flotila Libertăţii anunţă că a pierdut contactul în largul Egiptului cu Hamdala, un vapor care a plecat din Italia cu ajutor umanitar către Fâşia Gaza

iulie 25, 2025
Facebook X (Twitter) Pinterest TikTok Instagram
© 2025 Gardianul Zilnic. Toate drepturile rezervate.
  • Politica de Confidențialitate
  • Termeni și Condiții
  • Contactează

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.