Georgia a găzduit vineri exerciţii militare cu soldaţi NATO, în contextul în care guvernul acestei ţări din Caucaz este acuzat că renunţă la politica pro-occidentală în favoarea unei apropieri de Rusia, relatează AFP.
Aceste manevre, care au avut loc în apropierea capitalei Tbilisi, fac parte dintr-o serie de operaţiuni comune prevăzute să dureze între 21 iulie şi 8 august în Georgia şi Turcia, a explicat Ministerul Apărării din Georgia.
Denumite Agile Spirit, aceste exerciţii reunesc peste 2.000 de militari din zece ţări: Statele Unite, cu peste 800 de soldaţi, Georgia, Ucraina, Germania, Lituania, Polonia, Turcia, Bulgaria, România şi Moldova.
Potrivit Comandamentului Militar al Statelor Unite pentru Europa şi Africa, aceste manevre subliniază „angajamentul” Washingtonului de a asigura securitatea în regiunea Mării Negre şi „importanţa alianţelor şi parteneriatelor solide”. În Georgia au avea loc, în special, exerciţii de tragere şi operaţiuni ale forţelor speciale.
În ciuda declaraţiei de la summitul de la Bucureşti din 2008, potrivit căreia Georgia ar putea adera la NATO într-o zi, această ţară nu a început încă procesul de aderare. Aspiraţia acestei foste republici sovietice de a se integra în alianţa militară occidentală este înscrisă în Constituţia sa, la fel ca şi cea de a adera la Uniunea Europeană. Însă la câteva luni după summitul de la Bucureşti, Rusia – care se opune aderării fostelor sale republici sovietice la NATO – a invadat teritoriul georgian şi a dus un război de câteva zile.
În ultimii ani, puterile occidentale reproşează autorităţilor de la Tbilisi că au iniţiat un proces de regres democratic, în special după recentele represiuni brutale împotriva unei mişcări de protest. Georgia se confruntă cu o criză politică de la victoria partidului Visul Georgian în alegerile parlamentare din octombrie 2024, respinsă de opoziţie, care a considerat alegerile fraudate.
La sfârşitul lunii noiembrie 2024, guvernul a anunţat că suspendă procesul de aderare la UE, provocând manifestaţii ale opoziţiei, reprimate cu violenţă, ameninţări şi arestări ale militanţilor şi manifestanţilor. Potrivit criticilor, autorităţile georgiene se afundă într-o derivă autoritară inspirată de metodele de represiune ruseşti şi doresc să se apropie de Moscova, ceea ce acestea neagă.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa [email protected].