Aproape toată ţara se intră de sâmbătă, de la ora 10.00, sub avertizări de caniculă. Pentru Banat, Oltenia, cea mai mare parte a Munteniei şi sudul Dobrogei continentale, inclusiv în Bucureşti, a fost emisă avertizare cod roşu, temperaturile putând ajunge până la 43 de grade Celsius. Singurele judeţe care nu vor fi afectate sunt Suceava şi Botoşani. Meteorologii avertizează că după zilele de caniculă va urma o perioadă cu temperaturi mai scăzute, cu ploi torenţiale, vijelii şi grindină.
De sâmbătă, de la ora 10 până duminică, ora 10 vor fi val de căldură persistent şi intens, caniculă, disconfort termic deosebit de accentuat, noapte tropicală în Banat, Oltenia, cea mai mare parte a Munteniei şi sudul Dobrogei continentale, fiind emisă avertizare cod roşu.
Se vor înregistra temperaturi maxime de 39…43 de grade. ”Disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. Minimele termice vor fi cuprinse între 22 şi 25 de grade, caracterizând o noapte tropicală”, transmit meteorologii.
Pentru acelaşi interval, a fost emis un cod portocaliu de caniculă în Crişana, cea mai mare parte a Transilvaniei, în nord-estul şi estul Munteniei, sudul Moldovei şi nordul Dobrogei continentale În Crişana, cea mai mare parte a Transilvaniei, în nord-estul şi estul Munteniei, sudul Moldovei şi nordul Dobrogei continentale, unde indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. ”Temperaturile maxime se vor încadra între 35 şi 39 de grade. Minimele termice vor fi de 18…22 de grade şi local vor caracteriza o noapte tropicală”, anunţă ANM.
În aceeaşi perioadă, va fi cald şi în nordul Crişanei, Maramureş, nord-estul Transilvaniei, centrul Moldovei şi pe litoral, fiind emisă avertizare cod galben.
”Va fi caniculă şi disconfort termic ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi uşor pragul critic de 80 de unităţi. Maximele se vor încadra între 33 şi 36 de grade, iar minimele, în general, între 17 şi 20 grade”, transmit meteorologii.
Duminică şi luni valul de căldură se va restrânge treptat spre sudul şi estul ţării. Sâmbătă seară şi în noaptea de sâmbătă spre duminică vremea va deveni treptat instabilă în vestul, centrul şi nordul ţării.
Directorul ANM: Vom resimţi o schimbare în evoluţia regimului de temperaturi la debutul săptămânii şi chiar de duminică, mai ales în vestul, centrul şi nordul ţării
Directorul general al Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu, a avertizat că după zilele de caniculă va urma o perioadă cu temperaturi mai scăzute, cu ploi torenţiale, vijelii şi grindină.
„Vom resimţi o schimbare în evoluţia regimului de temperaturi la debutul săptămânii şi chiar de duminică, mai ales în vestul, centrul şi nordul ţării, unde maximele nu vor mai depăşi 32 de grade, în timp ce în sud, sud-est vor mai fi posibile valori de până la 39 de grade, dar de luni urmează o săptămână cu valori de temperaturi mai ponderate”, a declarat, vineri, directorul general al ANM, Elena Mateescu.
Mateescu a precizat că, după acest val de caniculă, este probabil să revină ploile torenţiale, vijeliile şi chiar şi grindina, ca urmare a unei mase de aer mai rece care o va înlocui pe cea de aer foarte cald.
„Schimbul de masă de aer foarte cald cu o masă de aer mai rece, cu diferenţe termice semnificative, menţine riscul unor fenomene meteorologice extreme. Acestea îşi vor face apariţia încă de sâmbătă după-amiaza, sâmbătă noaptea, urmând ca ulterior, duminică şi pe parcursul săptămânii viitoare să consemnăm averse torenţiale, posibil vijelii. Nu excludem la nivel izolat căderi de grindină şi ceea ce este foarte important, cantităţi de precipitaţii importante, pe secvenţe foarte scurte de timp”, a declarat Elena Mateescu.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa [email protected].