Close Menu
Gardianul Zilnic
  • Stiri Locale
  • Lumea
  • Politică
  • Afaceri
  • Social
  • Educație
  • Justiție
  • Sănătate
  • Sport
  • Comunicat de Presă
  • Tendințe
Trending

Și Kristin Cabot, directoarea de HR de la Astronomer, a demisionat după ce a fost filmată cu CEO-ul companiei la un concert Coldplay

iulie 28, 2025

Alexandru Nazare, despre majorarea TVA: „Când ajungem la o cumpănă, nu mai e vorba de o politică economică, de stânga, de dreapta”

iulie 28, 2025

Ovidiu Robu şi Marcel Bîrsan vor arbitra meciurile de luni din Superligă

iulie 28, 2025

Doi români care se întorceau din Grecia au fost arestați în Bulgaria pentru tentativă de mituire a polițiștilor de frontieră

iulie 28, 2025

Exclusiv Ministrul Finanțelor: „România va avea un deficit mare și în 2025”. Ce spune Alexandru Nazare despre pachetul de măsuri fiscale

iulie 28, 2025
Facebook X (Twitter) Instagram
Povești Web
Facebook X (Twitter) Instagram
Gardianul Zilnic
Abonati-va
  • Stiri Locale
  • Lumea
  • Politică
  • Afaceri
  • Social
  • Educație
  • Justiție
  • Sănătate
  • Sport
  • Comunicat de Presă
  • Tendințe
Gardianul Zilnic
Home » Dietele mono, tot mai promovate pe rețelele sociale: Sunt ele eficiente, inutile sau pur și simplu periculoase?
Sănătate

Dietele mono, tot mai promovate pe rețelele sociale: Sunt ele eficiente, inutile sau pur și simplu periculoase?

By Sala de Presăiulie 27, 2025
Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Email Telegram Tumblr WhatsApp Copy Link
Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

În plină vară, multe persoane sunt tentate să apeleze la diete aparent miraculoase pentru a pierde acele kilograme în plus care le împiedică să se bucure de un fizic perfect. Printre acestea se numără așa-numitele „diete mono” – regimuri care constau în consumul exclusiv al unui singur tip de aliment pentru o perioadă de timp, cu scopul de a pierde rapid în greutate și de a „detoxifia” organismul, relatează publicația The Conversation.

Exemple mai cunoscute de diete mono includ ananasul, mărul, pepenele roșu, piersica sau anghinarea, precum și opțiuni pe bază de cereale, cum ar fi orezul, și cele pe bază de proteine, cum ar fi tonul sau laptele. Atractivitatea lor constă în simplitate și promisiunea unor rezultate rapide.

Pierdere doar temporară în greutate

Dietele bazate pe o reducere drastică a aportului caloric pot duce la o pierdere rapidă în greutate. Cu toate acestea, consumul unei cantități atât de mici de calorii înseamnă o reducere a nivelului de zahăr din sânge. Pentru a menține nivelurile de energie, corpurile noastre au mecanisme care compensează o scădere a aportului de nutrienți.

Inițial, organismul utilizează glicogenul hepatic, care servește ca sursă de energie și care menține nivelul glucozei din sânge, în special între mese sau în post. Odată ce această rezervă este epuizată, organismul începe să „consume” masa musculară pentru a obține aminoacizi care, prin alte căi metabolice, pot produce glucoză. Acest proces, susținut în timp, poate duce la o pierdere semnificativă a masei musculare și la alte tulburări metabolice.

Orice pierdere bruscă în greutate este, prin urmare, rezultatul unei pierderi de apă și de masă musculară, mai degrabă decât de grăsime corporală, ceea ce înseamnă că aceste rezultate tind să fie temporare. Atunci când o persoană revine la dieta obișnuită după un regim strict, este normal să își recapete rapid orice greutate pierdută – acest lucru este cunoscut sub numele de „efect de rebound”.

Pe scurt, dietele mono pot părea o soluție rapidă de slăbire, dar nu duc la o pierdere permanentă în greutate, și nici nu sunt niște obiceiuri alimentare sănătoase.

Există beneficii?

Dincolo de pierderea inițială în greutate, nu există practic nicio dovadă științifică care să sugereze că dietele mono au beneficii reale sau de durată. Unele persoane menționează o senzație de „ușurare” sau o digestie mai bună, dar aceste efecte se pot datora mai mult eliminării consumului unor anumitor alimente procesate decât dietei în sine.

Elementul de „detoxifiere” al dietelor mono poate avea și un efect placebo. Convingerea că acestea curăță cumva organismul, poate face o persoană să se simtă mai bine, chiar și în absența oricăror modificări fiziologice dovedite.

Sunt periculoase?

Dietele mono pot fi foarte periculoase, mai ales dacă sunt prelungite. Principalul risc este deficitul de nutrienți esențiali, deoarece, consumând un singur tip de aliment, pierdem proteinele, grăsimile sănătoase, vitaminele și mineralele de care organismul are nevoie pentru a funcționa corect. În plus, acestea pot duce la probleme digestive, tulburări metabolice, probleme musculare, tulburări hormonale și dezechilibre electrolitice, în special la persoanele cu afecțiuni preexistente.

Un alt pericol semnificativ este crearea unei relații nesănătoase cu mâncarea, una marcată de restricții și vinovăție. În cazuri extreme, acest lucru poate duce la tulburări de alimentație, cum ar fi ortorexia sau anorexia nervoasă.

În plus, limitarea radicală a nutrienților poate afecta echilibrul neurotransmițătorilor din creier, contribuind la iritabilitate și oboseală, care, la rândul lor, au un impact negativ asupra bunăstării emoționale.

De ce sunt atât de populare?

În ciuda riscurilor pe care le prezintă, dietele mono continuă să aibă succes, în special pe rețelele sociale. Atractivitatea lor constă în simplitate și promisiunea unor rezultate rapide cu efort minim. În plus, multe dintre aceste diete sunt promovate de celebrități sau influenceri, oferindu-le un fals sentiment de credibilitate. Dezinformarea și o lipsă de educație nutrițională sunt, de asemenea, factori care contribuie.

Concluzia cheie este că dietele cu un singur aliment pot fi eficiente pentru pierderea rapidă și temporară în greutate. Acestea însă nu sunt eficiente pe termen lung și devin periculoase dacă sunt urmate pentru perioade lungi de timp. Nu oferă beneficii reale pentru sănătate și pot duce la deficiențe nutriționale și probleme majore de sănătate.

Din aceste motive, acestea nu sunt recomandate și nu ar trebui promovate ca forme adecvate de control al greutății sau de îmbunătățire a sănătății. Cea mai bună modalitate de a atinge și menține o greutate sănătoasă este o dietă echilibrată și variată, însoțită de activitate fizică regulată și obiceiuri de viață sănătoase.

Editor : Liviu Cojan

Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email

Continua să citești

Un medicament pentru tratarea bolii Alzheimer în stadii timpurii este aproape de autorizare în UE. Ce este donanemab

Combinații periculoase de medicamente care pot duce la pierderea ireversibilă a auzului. Medic ORL: „Pot afecta urechea internă”

Leguma bogată în nutrienți, care contribuie la reducerea tensiunii arteriale. Medicii confirmă: „Îmbunătățește circulația sanguină”

Video Medicii tineri se feresc de Chirurgie sau Urgențe. Care sunt specializările cele mai căutate de viitorii doctori

Mamele surogat sunt mai predispuse la probleme de sănătate mintală decât femeile care-și nasc propriii copii

Ministerul Sănătății, precizări despre informațiile privind mutarea Ambulanței la Departamentul pentru Situații de Urgență

Exclusiv Președintele CNAS, despre neregulile descoperite la concediile medicale: „Sunt două părți în încălcarea legislației. Nu e doar medicul”

Ce metode există pentru obținerea unei sarcini, când aceasta nu apare spontan

Pandemia de COVID-19 a accelerat îmbătrânirea creierului, chiar și fără transmitere infecțioasă

Alegerile Editorului

Alexandru Nazare, despre majorarea TVA: „Când ajungem la o cumpănă, nu mai e vorba de o politică economică, de stânga, de dreapta”

iulie 28, 2025

Ovidiu Robu şi Marcel Bîrsan vor arbitra meciurile de luni din Superligă

iulie 28, 2025

Doi români care se întorceau din Grecia au fost arestați în Bulgaria pentru tentativă de mituire a polițiștilor de frontieră

iulie 28, 2025

Exclusiv Ministrul Finanțelor: „România va avea un deficit mare și în 2025”. Ce spune Alexandru Nazare despre pachetul de măsuri fiscale

iulie 28, 2025

Von der Leyen: 15% este cel mai bun acord pe care l-am putut obţine

iulie 28, 2025

Cele mai recente știri

Administrația Trump dă în judecată orașul New York. Îi reproșează că împidică aplicarea legilor federale

iulie 28, 2025

Exclusiv Alexandru Nazare pornește evaluarea angajaților Ministerului de Finanțe. „Vom afla cu ce se ocupă fiecare și ce lucrează în cele 8 ore”

iulie 28, 2025

Polonia: Victorie în campionat pentru Legia şi Edi Iordănescu, 2-0 la Kielce, împotriva Koronei

iulie 28, 2025
Facebook X (Twitter) Pinterest TikTok Instagram
© 2025 Gardianul Zilnic. Toate drepturile rezervate.
  • Politica de Confidențialitate
  • Termeni și Condiții
  • Contactează

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.