Close Menu
Gardianul Zilnic
  • Stiri Locale
  • Lumea
  • Politică
  • Afaceri
  • Social
  • Educație
  • Justiție
  • Sănătate
  • Sport
  • Comunicat de Presă
  • Tendințe
Trending

Când va aproba Guvernul rectificarea bugetară. Bolojan: „Este destul de tensionată”

septembrie 25, 2025

Sibiu: Tânăr, dus la spital în stare gravă după ce a fost lovit de un autoturism când traversa neregulamentar DN 1

septembrie 25, 2025

Serviciul Secret din SUA a dejucat un complot care voia să saboteze Adunarea Generală a ONU

septembrie 25, 2025

Video Bolojan anunță procentul de tăiere a subvențiilor pentru partide: „Sunt convins că nu ar fi o catastrofă”

septembrie 25, 2025

Edi Iordănescu, remiză în Polonia: Legia Varşovia – Jagiellonia, scor 0-0

septembrie 25, 2025
Facebook X (Twitter) Instagram
Povești Web
Facebook X (Twitter) Instagram
Gardianul Zilnic
Abonati-va
  • Stiri Locale
  • Lumea
  • Politică
  • Afaceri
  • Social
  • Educație
  • Justiție
  • Sănătate
  • Sport
  • Comunicat de Presă
  • Tendințe
Gardianul Zilnic
Home » Companiile din HoReCa se plâng că restaurantele și hotelurile au rămas fără jumătate din clienți. Solicitarea lor către Guvern
Afaceri

Companiile din HoReCa se plâng că restaurantele și hotelurile au rămas fără jumătate din clienți. Solicitarea lor către Guvern

By Sala de Presăseptembrie 24, 2025
Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Email Telegram Tumblr WhatsApp Copy Link
Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Cele mai mari organizaţii din industria ospitalităţii au transmis Administraţiei Prezidenţiale şi Guvernului o scrisoare deschisă prin care le cer menţinerea cotei de TVA la 11% pentru alimente şi cazare. Patronatele spun că România riscă să piardă orice competitivitate ca destinaţie turistică în raport cu ţările vecine, iar traficul în restaurante şi hoteluri s-a redus deja cu 50%, după majorarea TVA.

„FPIOR, HORA şi FIHR, toate organizaţiile reprezentative din industria ospitalităţii, au transmis Administraţiei Prezidenţiale şi Guvernului o scrisoare deschisă prin care solicită menţinerea cotei de TVA la 11% pentru alimente şi cazare”, arată federaţiile şi patronatele din HoReCa într-un comunicat.

Reprezentanţii industriei avertizează că o majorare a TVA la 21% va însemna faliment în lanţ pentru mii de afaceri, pierderea a zeci de mii de locuri de muncă, toate consecinţele însemnând reducerea veniturilor la bugetul de stat.

„Este cod roşu pentru turism şi HoReCa. În condiţiile actuale, o astfel de măsură nu doar că ar descuraja investiţiile, dar ar afecta competitivitatea României în raport cu ţările vecine care menţin cote reduse de TVA”, arată comunicatul citat de News.ro.

În plus, România riscă să piardă competitivitatea ca destinaţie turistică în regiune. Bulgaria şi Ungaria practică niveluri reduse de TVA în ospitalitate, ceea ce le face mai atractive pentru turiştii străini şi regionali, concomitent cu politici publice de susţinere a turismului de incoming (campanii de marketing, prime de incoming pentru fiecare turist străin din anumite destinaţii, suport pentru liniile aeriene directe etc). În lipsa unor politici fiscale echilibrate, România se expune riscului de a fi ocolită ca destinaţie de vacanţă şi de business, afectând grav afacerile din ospitalitate şi balanţa comercială din turism a ţării, arată patronatele din HoReCa.

Datele recente confirmă declinul: în ultimele luni, traficul în restaurante şi unităţi de cazare s-a redus cu până la 50%, iar numărul de insolvenţe în HoReCa a crescut cu 9% în 2024, tendinţă accentuată şi în prima jumătate a anului 2025.

„E important să înţelegem fluxul banilor în economie, pentru că circuitul lor din business se aplică şi la nivel de stat. Ce se întâmplă acum e similar cu o situaţie de criză, la pragul insolvenţei. Ce faci când eşti în această situaţie, iar aici vorbesc din proprie experienţă, e să motivezi resursele umane şi să optimizezi producţia, profiturile şi vânzările, nu reduci costurile până la pragul incapacităţii de producţie. Fără angajaţi productivi şi un produs bun, nu ai vânzare. Fără vânzare nu ai profit.

Acelaşi principiu se aplică şi acum, iar creşterea TVA în HoReCa înseamnă exact opusul a ceea ce ar trebui făcut într-o perioadă de criză – statul taie motorul care produce valoare. În loc să stimuleze consumul şi să sprijine sectorul să funcţioneze la capacitate maximă, îl împinge spre insolvenţă, falimente şi concedieri. Adevărata soluţie nu este taxarea suplimentară, ci o colectare mai bună a taxelor existente şi crearea unui cadru fiscal predictibil care să încurajeze investiţiile şi munca cinstită”,spun Valentin Şoneriu, preşedinte FPIOR.

De asemenea, reprezentanţii HORA spun că oamenii nu mai vin la restaurant ca înainte, consumul a scăzut dramatic, costurile au explodat.

„Dincolo de cifre şi statistici, vorbim despre realitatea zilnică a antreprenorilor care ţin în viaţă industria asta. Oamenii nu mai vin la restaurant ca înainte, consumul a scăzut dramatic, costurile au explodat, iar mulţi dintre colegii mei din HoReCa se gândesc serios dacă mai pot continua. În loc să-i sprijine pe cei care muncesc cinstit, statul riscă să împingă afacerile corecte spre închidere şi să lase loc pieţei gri să se extindă. Dacă TVA-ul urcă la 21%, nu doar că pierdem zeci de mii de locuri de muncă, dar pierdem şi încrederea antreprenorilor că merită să investească aici. Ceea ce cerem nu este un avantaj, ci o şansă corectă să supravieţuim şi să creştem. România are nevoie de o industrie a ospitalităţii sănătoasă, nu de una împinsă în faliment. Iar orice decizie care poate afecta grav un sector, nu poate fi luată fără un dialog cu cei implicaţi direct”, afirmă Radu Savopol, preşedinte HORA.

Federaţia Industriei Hoteliere din România arată că este pregătită să fie partener activ de dialog şi să prezinte măsuri constructive, care pot transforma turismul într-un motor real de competitivitate şi prosperitate naţională

„Turismul românesc este mai mult decât o industrie, este o carte de vizită a ţării şi un pilon al economiei. Funcţionează într-un ecosistem fragil, unde orice dezechilibru economic-fiscal sau factor de instabilitate geo-politic produce efecte în lanţ: scăderea cererii, afectarea reputaţiei destinaţiei, blocarea investiţiilor, pierderea locurilor de muncă şi deteriorarea imaginii României ca destinaţie. De aceea, adevărata soluţie nu stă în supraîncărcarea cu taxe, ci în politici publice curajoase şi coerente, care să ofere stabilitate, predictibilitate şi şansa unei dezvoltări sustenabile pe termen mediu şi lung”, declară Simona Constantinescu, preşedinte FIHR.

Federaţiile subliniază că menţinerea cotei de 11% este un compromis echilibrat, rezultat al dialogului dintre mediul de afaceri şi Guvern şi singura soluţie viabilă pentru asigurarea sustenabilităţii industriei.

„Apelul adresat preşedintelui României şi Parlamentului este clar: Abandonarea intenţiei de majorare a TVA la 21%; Menţinerea cotei reduse de 11%, în linie cu practica europeană; Concentrarea pe creşterea gradului de colectare şi combaterea evaziunii fiscale, nu pe taxe mai mari”, mai spun reprezentanţii patronatelor din HoReCa.

Industria ospitalităţii şi turismului numără peste 35.000 de companii, susţine peete 400.000 de locuri de muncă directe şi indirecte şi contribuie cu peste 5% la PIB.

„Fără stabilitate fiscală, acest sector strategic riscă să piardă teren în faţa concurenţei externe şi să genereze pierderi masive pentru economia naţională”, adaugă patronatele.

Scrisoarea deschisă a fost semnată de Valentin Şoneriu, preşedinte FPIOR, Radu Savopol, preşedinte HORA şi Simona Constantinescu, preşedinte FIHR.

Editor : M.B.

Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email

Continua să citești

Exclusiv „România a greșit foarte mult”: Tanczos Barna, despre cheltuielile record cu dobânzile pe împrumuturi

Exclusiv Tanczos Barna: Criza bugetară se poate transforma într-o problemă a economiei dacă nu tăiem cheltuielile. Taxele nu mai cresc

Ilie Bolojan: „Nu mă gândesc la demisie acum. Dacă voi decide să demisionez, vă voi anunța eu”

Industria tutunului s-ar putea lovi de noi taxe impuse de UE. Ce ar însemna aceste măsuri pentru consumatori?

Video Românii plătesc pe carburanți mai mult decât șoferii din Polonia și Spania. Cât a ajuns să coste astăzi „plinul” la mașină

Principalul operator de înmagazinare subterană a gazelor naturale din România spune că are stocul pentru sezonul rece la 90%

Schema uriașă de evaziune în ride-sharing, descoperită de ANAF. Precizările ministrului de Finanțe

Video Secetă pedologică extremă în sudul țării. Culturile de toamnă nu pot răsări iar fermierii își distrug utilajele în solul uscat

Euro digital. Mugur Isărescu explică de ce o țară încă nu poate trece la o economie fără numerar. „Sunt două considerente”

Alegerile Editorului

Sibiu: Tânăr, dus la spital în stare gravă după ce a fost lovit de un autoturism când traversa neregulamentar DN 1

septembrie 25, 2025

Serviciul Secret din SUA a dejucat un complot care voia să saboteze Adunarea Generală a ONU

septembrie 25, 2025

Video Bolojan anunță procentul de tăiere a subvențiilor pentru partide: „Sunt convins că nu ar fi o catastrofă”

septembrie 25, 2025

Edi Iordănescu, remiză în Polonia: Legia Varşovia – Jagiellonia, scor 0-0

septembrie 25, 2025

Kremlinul susține că Rusia nu a fost implicată în survolarea cu drone a Copenhagăi. „De fiecare dată auzim acuzaţii fără fundament”

septembrie 25, 2025

Cele mai recente știri

Video Bolojan, despre angajații MIPE care au protestat la Guvern: „Dacă participi la alte activități, trebuie să îți asumi, nu să fii plătit”

septembrie 25, 2025

Liga Europa: Egalitate la meciul arbitrat de Radu Petrescu, victorie pentru AS Roma în confruntarea cu Nice / Dante a stabilit un record al competiţiei / Rezultatele de miercuri

septembrie 25, 2025

Aeroporturi blocate de drone în Danemarca și Norvegia: Ursula von der Leyen avertizează că e „un tipar” de amenințări

septembrie 25, 2025
Facebook X (Twitter) Pinterest TikTok Instagram
© 2025 Gardianul Zilnic. Toate drepturile rezervate.
  • Politica de Confidențialitate
  • Termeni și Condiții
  • Contactează

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.