Considerată un paradis, insula Diego Garcia nu este însă și o destinație cunoscută de vacanță, acccesul fiind interzis civililor. Și asta pentru că insula a fost transformată într-o bază militară britanică și americană, ferită de ochii publicului. Un reporter BBC a reușit să ajung în acest loc puțin cunoscut.
Insula Diego Garcia se află sub administrația Londrei, însă resursele și majoritatea personalului sunt sub controlul Statele Unite ale Americii.
Aflată în Arhipelagul Chagos, insula a fost motivul unei dispute teritoriale de lungă durată între Marea Britanie și Mauritius, discuțiile fiind mult mai intense în ultimele săptămâni, dezvăluie BBC. Jurnaliștii subliniază că au reușit să obțină acces pe insulă, după nenumărate apeluri, inclusiv la tribunal și au descoperit astfel că locația este folosită ca bază militară, fiind semnat chiar și un acord încă din anul 1966 care va mai dura până în anul 2036.
„Ne-au spus că trebuie să părăsim insula”
Inițial, insula a fost locuită de către populaţia Chagos, sclavi aduşi din Madagascar și din Mozambic pentru a lucra pe plantațiile de cocos aflate sub conducerea britanică.
Ei și-au dezvoltat propria limbă, muzică și cultură cu obiceiuri specifice și Diego Garcia a devenit casa lor încă din secolul al XVIII-lea.
Paradisul tropical ascunde sub frumusețea lui, însă, multe secrete dureroase.
În anul 1967, militarii au început evacuarea populației de pe insulă, iar câinii și alte animale domestice au fost omorâți. Foștii locuitori din Chagos au povestit cum au fost alungați din locuințe și urcați în vapoare: „într-o zi ne-au spus că trebuie să părăsim insula, să ne lăsăm casele și să plecăm. Eram devastați, însă nu am avut de ales. Nimănui nu i-ar fi plăcut să fie luat cu forța din locul în care s-a născut și relocat, exact ca pe animale”.
„Cel mai bun candidat” pentru baza militară
Apoi, insula Diego Garcia a devenit „cel mai bun cadidat” pentru a deveni bază militară, datorită numărului mic de locuitori, dar și a locației strategice din mijlocul Oceanului Indian.
De aici, armata americană a trimis avioane spre Irak și Afganistan, iar, ca parte a acordului secret semnat, armata britanică a achiziționat rachete nucleare Polaris de la armata americană, cu o reducere de până la 14 milioane de dolari.
Baza reprezintă și unul dintre „numărul limitat de locuri din întreaga lume folosite pentru reîncărcarea submarinelor” cu diverse arme precum rachetele Tomahawk, în timp ce SUA au adus acolo o cantitate mare de echipamente și provizii pentru situații neprevăzute.
Zvonuri legate de activitatea de pe insulă
Între timp, au apărut mai multe zvonuri care indicau că insula este folosită în secret de CIA pentru a interoga suspecți de terorism.
În anul 2008, guvernul britanic a confirmat faptul că, în urmă cu 5 ani, zborurile care transportau suspecți de terorism au aterizat pe insulă, în contextul în care până atunci au negat acest lucru.
Accesul jurnaliștilor BBC a fost restricționat în anumite locații, aceștia vizitând doar câteva zone ale insulei, sub monitorizarea permanentă a militarilor.
Editor : Ș.A.