În războiul din 2006 contra grupării Hezbollah, Israelul a încercat să îl ucidă pe Hassan Nasrallah de trei ori – a eșuat de fiecare dată. Acum, bombele lansate de armata israeliană l-au nimerit din prima încercare pe liderul grupării care le-a pus atât de mari probleme acum 18 ani. Ceea ce s-a schimbat este amploarea și calitatea informațiilor pe care Israelul s-a putut baza acum, dar și vulnerabilitățile pe care Hezbollah le-a căpătat odată ce a intervenit militar în Siria, relatează Financial Times.
Unul din bombardamentele din 2006 a ratat de puțin ținta – liderul Hezbollah plecase cu ceva timp în urmă din locația vizată de avioanele militare israeliene. Celelalte două atacuri nu au reușit să străpungă zidurile groase ale buncărelor subterane în care Nasrallah se ascundea.
În bombardamentele de vineri noapte, însă, armata israeliană s-a asigurat că nu va mai rata ținta. L-a monitorizat pe Nasrallah până când a ajuns într-un buncăr construit sub un complex de apartamente din sudul Beirutului și a lansat până la 80 de bombe ca să se asigure că Nasrallah a fost eliminat, potrivit presei din Israel.
„Vom ajunge la toată lumea, peste tot”, s-a lăudat pilotul avionului de război F-15i despre care armata israeliană a spus că a lansat bombele care au distrus cel puțin patru clădiri rezidențiale.
Dar încrederea cu care subiectul este tratat de armata și serviciile de securitate israeliene, care în ultimele săptămâni au produs pagube însemnate unuia dintre cei mai mari rivali regionali ai săi, ascunde un adevăr greu de recunoscut: în aproape patru decenii de luptă contra Hezbollah, Israelul nu a reușit decât în ultimul timp să încline balanța puterii în favoarea sa.
Ceea ce s-a schimbat este amploarea și calitatea informațiilor pe care agențiile de spionaj din Israel au putut să se bazeze în ultimele două luni, începând cu asasinarea din 30 iulie a lui Fuad Shukr, mâna dreaptă a lui Nasrallah, în timpul unei vizite la un prieten aflat nu foarte departe de locul în care liderul Hezbollah și-a găsit și el sfârșitul.
Foști și actuali oficiali israelieni au spus că, după eșecul surprinzător de a distruge gruparea Hezbollah în 2006, Israelul a strâns o cantitate vastă de informații despre militanții din „arena de nord” a Israelului, cu ajutorul sofisticatei Unități 8200 și a direcției de informații militare, Aman, din care face parte.
„Trebuie să definești exact ceea ce cauți”, a explicat Miri Eisin, fost ofițer al serviciilor de informații israeliene. „Asta este cea mai mare provocare și, dacă este făcută bine, îți permite să privești asta în toată complexitatea ei, să vezi întreaga imagine.”
Serviciile de informații din Israel au tratat gruparea Hezbollah drept o „armată a terorii” în ultimul deceniu, și nu doar ca pe un grup terorist „precum Osama din Laden într-o peșteră”, a mai spus Eisin.
A fost o schimbare conceptuală care a obligat Israelul să studieze Hezbollah la fel de în detaliu și de cuprinzător precum armata siriană, spre exemplu.
Războiul din Siria a fost ocazia perfectă pentru Israel să își studieze adversarii
În timp ce Hezbollah creștea în forță, inclusiv în 2012, atunci când a trimis trupe în Siria ca să îl ajute pe președintele sirian Bashar al-Assad să oprească revolta armată ce s-a declanșat împotriva dictaturii sale, Israelul a avut ocazia să își măsoare de la distanță adversarul.
Astfel, serviciile de informații au aflat cine conduce gruparea, cine a fost promovat, cine era corupt și cine tocmai ce se întorsese dintr-o călătorie misterioasă.
În timp ce luptătorii Hezbollah căpătau experiență de luptă în Siria, gruparea recruta tot mai mulți militanți pentru a ține pasul cu sângerosul război de peste graniță care continua la nesfârșit.
Campania rapidă de recrutare a făcut ca Hezbollah să devină tot mai vulnerabilă în fața spionilor israelieni care au reușit să infiltreze agenți și să găsească posibili dezertori.
„Siria a fost începutul expansiunii Hezbollah”, a spus Randa Slim, director al Institutului Orientul Mijlociu de la Washington. „Asta le-a slăbit mecanismele interne de control și a deschis calea către infiltrări majore.”
Războiul din Siria a fost ca o „fântână” de informații pentru spionii Israelului care și-au lărgit baza de date despre membrii grupării.
Prețul plătit de Hezbollah pentru sprijinul oferit lui Assad în Siria
Un fost politician de rang înalt din Liban a spus că infiltrarea în Hezbollah a agenților israelieni sau americani a fost prețul pe care gruparea l-a plătit pentru sprijinul oferit lui Assad.
„Au trebuit să se descopere în Siria”, a spus politicianul libanez. Gruparea, care încercase până atunci să rămână cât mai ascunsă, a fost nevoită să facă schimb de informații cu serviciile siriene, cunoscute pentru cât de corupte sunt, și cu serviciile de informații din Rusia, care erau monitorizate constant de americani.
„De unde erau foarte disciplinați și puriști, au ajuns să lase mai mulți oameni să li se alăture decât ar fi trebuit”, a spus Yezid Sayigh, cercetător de la Carnegie Middle East Center. Complacerea și aroganța le-au venit de hac.
Odată ce un membru Hezbollah este depistat, toate deplasările sale sunt introduse într-o bază de date vastă, informațiile fiind obținute din aparate care pot include telefonul mobil al soției, odometrul mașinii sale smart sau locația sa.
Aparatele sunt identificate din diverse surse, precum drone, camere de supraveghere sparte de hackeri sau vocea înregistrată de microfonul unei telecomenzi de televizor modern, potrivit mai multor oficiali israelieni.
Israelul a obținut atât de multe informații despre Hezbollah încât, în primele trei zile de bombardamente intense, armata israeliană avea cel puțin 3.000 de posibile ținte.
Israelul a anulat în ultimul moment un bombardament care îl viza pe Nasrallah
În ultimele luni, dacă nu chiar ani, serviciile de informații din Israel au perfecționat o tehnică ce le-a permis să monitorizeze aproape în orice moment locația în care se află Nasrallah, despre care se crede că a trăit în cea mai mare parte din timp într-un sistem subteran de tuneluri și buncăre.
În zilele imediat următoare incursiunii militanților Hamas în teritoriile israeliene din jurul Fâșiei Gaza, avioane militare ale Israelului au decolat, după ce au primit ordinul de a bombarda locația unde Nasrallah a fost localizat de Aman. Raidul a fost anulat în ultimul moment, după intervenția Casei Albe.
Serviciile de informații l-au localizat din nou pe liderul Hezbollah, săptămâna trecută. El se îndrepta înspre un buncăr de „comandă și control”, unde urma să se întâlnească cu mai mulți membri importanți ai grupării și cu un comandant iranian al operațiunilor Gărzilor Revoluționare.
„Hezbollah nu a dispărut în ultimele 10 zile – i-am lovit și i-am degradat și ei sunt în etapa de haos și doliu”, a spus Eisin. „Dar ei au în continuare multe capacități care sunt foarte amenințătoare.”
Editor : Raul Nețoiu